Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Trucuje, nebo odpopčívá?
Trucuje, nebo odpopčívá?
Dobrý den, házím tedy znovu dotaz sem
moje dvouletá marginata je furt zalezlá v domečku ve svém venk. výběhu (jižní svah). Byla tam dána na jaře, když bylo krásně, nějak kolem zmrzlých. Loni, když bylo hezky, celý den brouzdala po výběhu (má tam stín i slunce, jak chce), letos vyleze tak leda před domeček, ožere co může (hlavně pampelišky, sem tam jetel) a zase zaleze. vůbec jí nevídám, i bobky má v domečku. At je teplo, nebo ne, vídám ji na chvíli obejít domeček a hupky zase zpátky... Není to divné? Chtěla jsem ji loni dát zimovat, ale přišlo mi, že nemá tukové zásoby, tak jsem ji radši nedala. Zimu strávila v teráriu suprově a těšila jsem se, že letos stráví od jara do podzima venku v novém zatepleném domečku a zazimuje přirozeně a ono to zase nevypadá... Oči, krunýř, všechno pěkné, jen je potvůrka furt zalezlá a to už je konec června Nevíte, proč trucuje?
No, ted jsem si pročetla ty ostatní dotazy mám chut si odpovědět sama - strávila aktivní zimu a ted odpočívá. Jenže, problém je v tom, že zase nepřibere a zase ji nezazumuju a stane se z toho začarovaný kruh....
moje dvouletá marginata je furt zalezlá v domečku ve svém venk. výběhu (jižní svah). Byla tam dána na jaře, když bylo krásně, nějak kolem zmrzlých. Loni, když bylo hezky, celý den brouzdala po výběhu (má tam stín i slunce, jak chce), letos vyleze tak leda před domeček, ožere co může (hlavně pampelišky, sem tam jetel) a zase zaleze. vůbec jí nevídám, i bobky má v domečku. At je teplo, nebo ne, vídám ji na chvíli obejít domeček a hupky zase zpátky... Není to divné? Chtěla jsem ji loni dát zimovat, ale přišlo mi, že nemá tukové zásoby, tak jsem ji radši nedala. Zimu strávila v teráriu suprově a těšila jsem se, že letos stráví od jara do podzima venku v novém zatepleném domečku a zazimuje přirozeně a ono to zase nevypadá... Oči, krunýř, všechno pěkné, jen je potvůrka furt zalezlá a to už je konec června Nevíte, proč trucuje?
No, ted jsem si pročetla ty ostatní dotazy mám chut si odpovědět sama - strávila aktivní zimu a ted odpočívá. Jenže, problém je v tom, že zase nepřibere a zase ji nezazumuju a stane se z toho začarovaný kruh....
Re: Trucuje, nebo odpopčívá?
Odpověď je jednoduchá Vaše želva jelikož nezimovala má teď útlum díky poklesu průměrných teplot ve venkovním výběhu. To znamená, že sice nezimuje, ale je v útlumu. Vyznačuje se to přesně jak popisujete, malá aktivita, žere......tedy v tomto případě bych se ničeho neobával. Samozřejmě vždy může jít souběžně o nějakou nemoc, ale pravděpodobnost při tomto co popisujete je minimální. Takže ve Vašem případě bych ji nechal venku až do podzimu dle počasí. Pak, ale zapomeňte opět na zimování neboť želva bude odpočatá a organismus bude očekávat příchod léta v teráriu
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
no právě já se picnu... takhle ji nezazimuju nikdy a v těch nejhezčích podmínkách - ve výběhu venku, ji skoro nevidím. to je potvora
Třeba se to s příchodem opravdového léta zlepší Každopádně držím palce
Dobrý den, tak se nám slepšily teploty a Trudynka je ve svém živlu, snad už pár dní po tom, co jsem tu prvně řešila problém lenosti, začala vylézat a žrát. Leze, žere, vypadá skvěle. A já si začínám pohrávat s myslenkou, že bych ji zkusila zazimovat alespon na ty dva měsíce? Jsou jí dva, ještě nezimovala, ale podmínky (venkovní výběh, přirozené usnutí, vlhký sklípek) by měla ideální.... Dnes ji zvážím. Když bude do podzimu vše probíhat hladce, myslíte, že by to šlo, nebo tak jako tak už prolenošila hodně a nemá šanci to dohnat, aby kdyby byl sebeteplejší zbytek léta? Děkuji
Jde to vždy, každopádně rozhodnout se musíte sama.
ok, děkuji zvážím želvu, počasí a pak celé zimování a uvidím
Ono záleží také na tom jaký bude podzim. V případě dobrého počasí se ji natáhne doby aktivity a zimování by nemělo být problémem. V opačném případě bych možná váhal, ale záleží na kondici želvy