Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Želva jí substrát

Jíme a krmíme a to hlavně zdravě
Odpovědět
MartinaV
Nováček

Želva jí substrát

Příspěvek od MartinaV » pon 18. led 2016 11:48:08

Dobrý den,
před měsícem jsem dostala želvu čtyřprstou, a před pár dny jsem zaregistrovala že začala pojídat substrát, ne že by při jídle omylem kousek nabrala ale vyloženě si očichá kde co je a zakousne se do substrátu.
Mám ji v želváriu, jako podestýlku jsem jí dala lignocel mírně smíchaný s pískem a v druhé části akvária jsou oblázky (zde má také krmení a úkryt se senem).
Jelikož někdo psal i o možných rizicích pozření lignocelu, bojím se aby se mi tím "neucpala." Mohla bych se ještě zeptat, jak často by se měla podestýlka měnit? Nemůže to řeba znamenat že už se jí "nelíbí"?
Děkuji za odpověď a omlouvám se za možná laické vyjadřování.

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Želva jí substrát

Příspěvek od euzelva » pon 18. led 2016 21:59:41

Želva má nedostatek minerálů, vápníku....proto pojídá substrát. Rizika nejsou žádná pokud jde o substrát a jsou to fámy :!: Každopádně bych želvě dodat potřebné látky ve stravě nebo doplňcích. Substrát se mění dle potřeby a většinou ne dříve než po půl roce.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

MartinaV
Nováček

Příspěvek od MartinaV » úte 19. led 2016 8:11:49

Děkuji za odpověď. Jdu studovat další téma, jak do ní potřebné vitamíny dostat. :)

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » úte 19. led 2016 8:18:13

Vhodná strava obsahující doplňky, posyp stravy ....... nic co by bylo obtížné ;)

rudolf M
Nováček

Příspěvek od rudolf M » čtv 21. led 2016 17:15:13

Ahoj, chci napsat pár řádků ode mne, i když to asi nikomu nepomůže, tak spíš jen pro pobavení, nebo tak jako konverzační příspěvek k tématu.
Mám mladého samce Testudo hermanii, a celé loňské léto se želva bavila tím, že jedla jako zpestření jídelníčku i věci, které k jídlu nejsou. Mám jí trvale ve venkovním malém výběhu (1x1 metr), ale prakticky denně jsme jí pouštěli proběhnout po zahradě, nebo dávali se vypást na květináče. Používám jí jako živou sekačku, je neuvěřitelné, kolik toho dokáže spořádat a jak mi pomáhá se zbavit plevelu :) . Měla dny, kdy jedla pouze zelené, nebo ovoce či zeleninu ve výběhu a měla dny kdy jedla všechno možné, jenom ne "jídlo". Do substrátu se také často pouštěla, ale postupně jsem zjistil, že jenom kvůli částicím písku. Když jsme jí dali na čistý bílý křemičitý písek, vybíral si větší i malé kamínky (ty větší rozkousl na půl) a jedl je, a ne málo! K tomu nejčastěji zakousl i nějaký suchý bobek od kočky a jednou jsem ho viděl spořádat i celé ptačí peříčko. Nejdříve mě to znepokojovalo, tak jsem se obrátil na zkušeného chovatele, od kterého želvu mám a ten mi poradil, abych želvě nebránil v tom co jí, že sama cítí, že to potřebuje. Kamínky a jiné nestravitelné částice jí proto, že jí to pomáhá rozmělnit potravu. Stravitelné částice jí proto, že má na to buď chuť, což úzce souvisí s tím, že sama cítí co jí chybí, nebo s její přirozeností.

Snažím se do ní nacpat aspoň jednou-dvakrát týdně vápník (takový ten růžový prach), ale stejně si občas vyžírá co chce :) .

Ještě by mě možná zajímal názor zkušenějších. Chovatel mě odvracel od toho, abych želvě podával kupované krmivo a další doplňky (krom toho vápníku). Ani nemusel říkat proč, o stravu se zajímám, tak vím o čem mluvil. Že většina těch krmiv a doplňků se nastavuje, respektive obsahuje složky, které tam být ani nemusí, jen proto, aby toho krmiva bylo hodně v pytlíčku. Je asi problém, že pro chovatele s exotičtějšími druhy želv v bytě, kde není možnost si jít natrhat náruč kvítí z louky, jiná možnost než želvě koupit granule, není. Ale pro venkovní chov, tu ta možnost je. Zajímá mě tedy názor zkušenějších, jestli jsou kupovaná krmiva takovým zlem, jako jsou třeba krmiva pro lidi? (třeba párečky, s obsahem 20% masa, s odřezkami chemicky vyčištěnými, zbytek voda a pšeničná mouka, škroby, dochucovadla, barviva, stabilizátory, kypřidla, činidla, stopové množství jiných potravin,..). Díky

Tady ještě video z léta: https://www.youtube.com/watch?v=nba0R75H9AY

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » pát 22. led 2016 8:44:55

Takže krátce, želva v přírodě sní co může a je to taková popelnice, ale to neznamená že je to pro ní správné, vhodné a zdravé, to máte stejné jako s lidmi :lol: Hromada věcí chutná výborně a přitom jsou to "nájemní zabijáci". Určitě bych ji neomezoval v konzumaci co si na zahradě vybere, ale určitě bych se vyvaroval toho aby jedla kočičí trus a podobné "pochutiny". Vždyť kočka patří mezi velké přenašeče všeho možného.
Kupovaná strava se používá hlavně jako doplněk stravy. Když granule, tak 1x týdně a podávat pouze v zimě kdy přírodní strava venku není, slouží pro doplnění potřebných látek nikoliv k nasycení želvy. Ostatní je nutností jako například v zimě čínské zelí, ale je to určené lidem, tak proč ne želvám. Asi Vás, ale zajímali spíše výrobky, tak to souhlasím s chovatelem, je to byznys a platí to samá jako u párků.

MartinaV
Nováček

Příspěvek od MartinaV » pát 22. led 2016 11:41:23

Děkuji za další příspěvek.
Já jsem teď pořídila čekanku, ta má zatím velký úspěch a chutná. Mrkev moc ne. A do terária jsem dala také sepiovou kost, tak uvidím zda bude trochu mizet. :)

Odpovědět