Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
měkký krunýř
měkký krunýř
Dobrý den,
Mám dvě želvy stepní. Jedné jsou 3 roky a druhé rok. Studuji v Praze a proto mám želvičky u sebe ale přes léto, kdy jsem tu nebyla nějak zvlášť často jsem se rozhodla jim zařídit venkovní výběh u rodičů na zahradě. Asi před měsíce jsem dala želvy opět dovnitř a zpozorovala jsem, že mladší má měkký krunýř. Vím, že je vcelku mladá, takže určitá pružnost je na místě ale v porovnání s tím jaký ho měla před létem, tak je vážně měkký. Zajímalo by mě, kde může být problém? Teoreticky to, že byly venku by jim mělo nabídnout mnohem lepší podmínky než chov teráriu a přesto se vyskytl problém až, když byla venku. Fakt je, že jí mám asi půl roku a od té doby vůbec nevyrostla. Neztrácí ale ani nepřibírá. Žere vcelku normálně. Budu šťastná za jakékoliv rady, kde mohl nastat problém, když byla v teoreticky nejlepších možných podmníkách.
Děkuji.
Mám dvě želvy stepní. Jedné jsou 3 roky a druhé rok. Studuji v Praze a proto mám želvičky u sebe ale přes léto, kdy jsem tu nebyla nějak zvlášť často jsem se rozhodla jim zařídit venkovní výběh u rodičů na zahradě. Asi před měsíce jsem dala želvy opět dovnitř a zpozorovala jsem, že mladší má měkký krunýř. Vím, že je vcelku mladá, takže určitá pružnost je na místě ale v porovnání s tím jaký ho měla před létem, tak je vážně měkký. Zajímalo by mě, kde může být problém? Teoreticky to, že byly venku by jim mělo nabídnout mnohem lepší podmínky než chov teráriu a přesto se vyskytl problém až, když byla venku. Fakt je, že jí mám asi půl roku a od té doby vůbec nevyrostla. Neztrácí ale ani nepřibírá. Žere vcelku normálně. Budu šťastná za jakékoliv rady, kde mohl nastat problém, když byla v teoreticky nejlepších možných podmníkách.
Děkuji.
Re: měkký krunýř
V jednom roce by měl být krunýř tvrdý, maximálně může ještě mírně pružit a měknutí krunýře může mít na svědomí několik příčin.
Více se dozvíte zde.
Více se dozvíte zde.
U takto staré želvy je to na pováženou. Pravděpodobně je nějak nemocná nebo má parazity. Těžko takto říci, ale želvy v této velikosti a stáří by měli být už tvrdé. Pokud nejsou jde o špatné chovné podmínky nebo nemoc. Podmínky bych vyloučil a tak zbývá pouze nějaké onemocnění.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
Jsem úplný začátečník. Ale dovolim si k tomuto přispět svou zkušenosti. Syn dostal "stepky" ve stejném věku jako máte vy 3 a 1 rok. Ta starší začala nyní usurpovat menší. Z Natálky se prostě vyklubal naruzivy samec:-(. Myslím, že pokud bych je ne rozdělila šlo by to s utlacovanym prckem rychle z kopce.
S dovolením se přidám s dotazem, mám totiž taky roční želvu z odchovu 2014 a vrchní krunýř je tvrdý, maximálně v bocích lehce pruží jak tenisák, ale není jak kámen a ze spodu bříška má boky tvrdé a střed linie(kde se zkouší tvrdost-jak máte na videu) ještě pruží, takže to je taky špatné?
Z tohoto je to snad jasné: http://euzelva.cz/tvrdost-krunyre-zelvy
Tomu rozumím, přesně jak na videu je i moje želva, ale psal Mirek výše, že v tomto věku( u zadavatelky 3 a 1 rok), mají být už želvy tvrdé...z toho jsem pochopila, že i moje roční má být tvrdá a nikde nepružit
To je individuální a psal jsem, že může mírně pružit, nicméně nesmí být měkký nebo měknout, což u zadavatelky nastalo.
Naše je tvrdsi, než když jsem ji kupovala, ale mírne pruzeni stále pozoruji, hlavně po nahrivání. Po ránu je nejtvrdší. Píšu z mobilu., omlouvam se
od minulého týdne mám novou želvičku Testudo hermanni hermanni (věk cca 2měsíce) u které se mi zdá, že má moc rovnou spodní stranu krunýře. Bojím se, aby to nebylo blízko propadnutí..
Teplota pod lampou 32-36, v chladné části kolem 26 a v noci kolem 20.
Žere s chutí, ale ani jeden den se nezahrabala.
Krmení - listy pampelišky, čínské zelí, čekanka.
Voda - miska s vodou.
Koupání - 1xtýdně (vlažná voda)
Podestýlka - směs koupená zde a kamínky.
Terárko na noc vlhčím a v místech usnutí želvy substrát ještě trochu víc zvlhčím, protože se nezahrabává.
Jak dalece má a nebo nemá měkký krunýř posoudit nedokážu, protože je opravdu malinká a vím, že u tak malé želvy krunýř tvrdý být nemůže.
Spát chodí pouze ke kraji tepelného zdroje. Hodinu až dvě pochoduje a potom hodně spinká...
Můžete prosím posoudit, jestli je vše v pořádku?
Zdravím,
ta teplota je moc vysoká 30 stupňů by mělo být dostačující. 36 je podle mě už moc !
ta teplota je moc vysoká 30 stupňů by mělo být dostačující. 36 je podle mě už moc !
Dám výš světlo a co ten krunýř? Myslíte, že je v pořádku? Děkuji moc.
Pokud neměkne ano, nemá cenu ho denně sledovat
Takže z obrázku výše je krunýř v pořádku? Zkoušela jsem želvu prohmatat podle návodu a prsty se mi neboří, ale vyklenutý ve spodní části rozhodně není - spíše rovný.
A horní část je (podle nás) v pořádku.
A horní část je (podle nás) v pořádku.
Podívejte želva není výrobek nýbrž živý tvor a každá želva je prostě jiná, takže musíte brát vše s rezervou, jinak to snad ani nejde. Navíc malé želvy mají krunýř hodně pružný a tvárný a odchylky jsou kus od kusu výrazné
Já to zkusím...
Smířím se s tím, že Vendelín bude placatý, ale nerada bych něco zanedbala. Pravděpodobně si tady se mnou ještě užijete...
Smířím se s tím, že Vendelín bude placatý, ale nerada bych něco zanedbala. Pravděpodobně si tady se mnou ještě užijete...
-
- Nováček
Dobrý den,
od července od Vás máme vroubenku nar. červenec až srpen 2014. Zdá se mi, že želvikovi stále dost pruží krunýř, nejvíce na bříšku. Vrchní část ani boky již téměř nepruží, ale bříško má měkčí, jako tenisový míček. Nemohli jsme něco zanedbat?
Želvik baští (stravu sypeme vápníkem), je čilý, teplotu i vlhkost dodržujeme.
Samozřejmě, jsem prošla i Váš článek a na videu máte 6 měsíční želvičky, našemu je už více než rok a bříško mu pruží, řekla bych, stejně jako na videu mladším.
Máme například ještě přidat vápník?
Nejsem na tento problém zvyklá, s naší 30 letou želvou, která bohužel vinou letošních veder a nezkušené veterinářky, zemřela, jsem toto nikdy řešit nemusela. Z mimina jsme trošku vykulení, zvlášť potom, co se v létě stalo.
Mockrát děkuji za odpověď.
od července od Vás máme vroubenku nar. červenec až srpen 2014. Zdá se mi, že želvikovi stále dost pruží krunýř, nejvíce na bříšku. Vrchní část ani boky již téměř nepruží, ale bříško má měkčí, jako tenisový míček. Nemohli jsme něco zanedbat?
Želvik baští (stravu sypeme vápníkem), je čilý, teplotu i vlhkost dodržujeme.
Samozřejmě, jsem prošla i Váš článek a na videu máte 6 měsíční želvičky, našemu je už více než rok a bříško mu pruží, řekla bych, stejně jako na videu mladším.
Máme například ještě přidat vápník?
Nejsem na tento problém zvyklá, s naší 30 letou želvou, která bohužel vinou letošních veder a nezkušené veterinářky, zemřela, jsem toto nikdy řešit nemusela. Z mimina jsme trošku vykulení, zvlášť potom, co se v létě stalo.
Mockrát děkuji za odpověď.
Pokud je to tenisák vše je v pořádku. Ono to není pouze o vápníku, ale celkovém chovu a daném jedinci. Takže pokud máte UVB lampu a zdravě krmíte nic bych zatím neřešil