Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Letní estivace?

Nevázaný pokec o čemkoliv
Odpovědět
Lenochod
Pokročilý

Letní estivace?

Příspěvek od Lenochod » úte 24. čer 2025 13:02:09

Mám dvě testudo graeca ibera, krunýře jim měří přibližně 7 cm - jedna je ve výběhu už od loňska a druhá do něj přibyla před asi dvěma týdny. Horko a travní porost (i ve výběhu jim roste všelicos pampeliškami počínaje a lesními jahodami konče) si užívaly, nicméně jak přišla velká horka, kamsi se mi zahrabaly - nejprve jedna a další den i druhá. Je pravda, že v létě v Řecku jsem při pátrání po zvířatech tamní želvy viděla mimo úkryt jen večer či ráno (přes den jsem narazila pouze na jednu schovanou v jeskyňce v ruinách a očividně předstírala, že tam není). Přesto se chci zeptat - je možné, že se tento druh v období největšího horka rozhodne zalézt na několik dní kamsi nejspíš do hlíny a až pak vyleze, nebo je jen chodím pozorovat v nesprávnou denní dobu?

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Letní estivace?

Příspěvek od euzelva » stř 25. čer 2025 17:32:48

Každá želva se chová podle toho jak ji to v dané době vyhovuje, ano v horkých dnech mohou odpočívat a někde se zásadně "zašívat". Není výjimkou, že upadnou do letní estivace, ale určitě ne po pár dnech tepla, až když to trvá dlouhodobě. Nezimující jedinci pak někdy suplují zimní spánek a léto prospí :P
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Lenochod
Pokročilý

Re: Letní estivace?

Příspěvek od Lenochod » čtv 26. čer 2025 6:06:42

Děkuji, už zase vylezly obě dvě. Dost mě zaskočilo, že jsem je nenašla ani při opravdu důkladném prohledávání výběhu (obrátila jsem snad všechny listy, prohrabala hromádku "sena", jen jsem nehrábla do hlíny) a několik dní po sobě, když je takové krásné počasí. Přemýšlím, jestli to nějak nesouviselo s bouřkami, ale to se obyčejně moje želvy schovávají v "jeskyni" a tam jsem je nenašla. Příště už budu klidnější, když je pár dní nenajdu.

Odpovědět