Dobrý den,
od půlky prosince mám od pana Junka dvě želvy zelenavé, narozené 2023.
U jedné z nich jsem před pár dny zjistila, že má docela dost měkký krunýř - dle místní stupnice bych řekla plastový míček. Druhá je OK.
Je to poprvé, co takhle želvičky kontroluji, při předání je kontroloval pan Junek, takže předpokládám, že byly OK. Čím to může být, že jí takhle rychle změknul? Nějaká nemoc, nebo něco dělám špatně?
Želva je jinak úplně OK, na pohled velice vitální, vylézá ráno hned jak se jí rozsvítí, zalézá když se přestane topit. Je o dost akčnější než ta druhá. Hodně žere, pije z misky, má od začátku trochu řidší trus, takový kašovitý, ale průjmem bych to nenazvala (druhá má při stejných podmínkách takové kompaktní bobečky). Přišlo mě, že tuhá část moči je zabarvená trochu domodra. Z očí ani nosu ji nic neteče a vypadá úplně zdravě.
Podmínky chovu se snažím držet dle doporučení od pana Junka - potrava čínské zelí, polníček, pampelišky, jitrocel, ptačinec, vápník dávám 3x týdně, 1x týdně granule. UV světlo mám Repti UVB 5.0 13W, měla jsem ho as 12cm nad substrátem, teď jsem ho dala na 9 cm. Mám ho tak z 1/3 zakryté listem papíru, aby neoslňovalo pozorovatele, ale na místa, kde jsou želvy jde "plná dávka", tam to stíněné není. Jinak topím 40W bodovou žárovkou. Svítím 8:00-18:00, topím 8:30-17:30. Teplota v terárku je ve dne kolem 35°C pod žárovkou, v chladnější části 25-30°C (nedaří se mi ji udržovat stálou, protože topíme kamny na dřevo a teplota v místnosti je proměnlivá a ovlivňuje i terárko), v noci mají cca 17°C. Želvy koupu 2x týdně.
Co bych mohla pro želvičku udělat jiného, než že jsem dala UV níž a dávám vápník každý den?
Děkuji za radu
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
měkký krunýř u želvy zelenavé
-
- Nováček