Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Zimovat/nezimovat
-
- Nováček
Zimovat/nezimovat
Máme dvě zhruba 15měsíční želvy zelenavé. Pořídili jsme je letos v únoru od chovatele, do začátku víceméně poučeni. Zpočátku byly chovány doma v teráriu, při zvýšení venkovních teplot jsme je někdy na konci května přesunuli do venkovního výběhu se zateplenou boudou (polystyren 5 cm). Pod touto boudou je v zemi polystyrenová vana (rovněž 5 cm) se substrátem, pískem a slámou, je možné se do ní zahrabat až do hloubky asi 50 cm. Původně jsem plánoval, že nechám želvy zimovat venku tak, že budou zahrabány v substrátu. Bouda má víko, tvořené rovněž polystyrenovou deskou, pod kterou jsem chtěl umístit topný kabel/rohož s tím, že termostat nenechá boudu vymrznout. Jsem ale na vážkách, zkušenosti nemám, nerad bych o želvy přišel. Přes léto prospívaly a rostly, nyní, při teplotách kolem 15 stupňů přes den a šesti a nižšími v noci už jsou apatické a nežerou. Předpokládám, že se chystají usnout respektive už víceméně spí, jen leží a moc se nehýbou. Jak mám nyní prosím postupovat? Má cenu želvy ještě nyní při těchto teplotách na noc dávat do boudy pod víko, nebo je nechat venku, ať si poradí? Ve výběhu mají různé překážky a skrýše, mají své oblíbené, kam si zalezou, ale to je před nízkou teplotou neochrání. Obecně se moc nezahrabávají, i když by mohly, krunýř je vidět. Ze skrýší už přes den moc nevycházejí (jsou v nich radši než v boudě), pouze když hodně svítí slunce, a toho je stále méně. Potravu prakticky nepřijímají. Přečetl jsem si Vaše rady k zimování a dostal jsem poněkud strach, že můj úmysl nechat je venku napořád je příliš zbrklý. Máme rodinnný dům se skladem, kde je v podstatě stálá teplota kolem deseti stupňů, což mi ale na zimování přijde příliš. Nebo byste radil nezimovat a vrátit je třeba do terária? Tam ale nejsme schopni snížit pokojovou teplotu. Nebo co byste prosím radil?