Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli můžu každý den prolít lignocel pod žárovkou u mláďat, zdá se mi, že je pořád suchý. Dříve jsem dávala na noc mláďata do hoblin a tam se mi ta vlhkost zdála o dost vyšší.
Děkuji za odpověď Nováková
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
vlhčení lignocelu
Re: vlhčení lignocelu
Je třeba nezapomínat že chováte želvu suchozemskou ne vodní
A podle toho se zachovat. Každopádně vlhko ano, ale pouze přiměřeně. Tento substrát je ideální udržovat na povrchu na pomezí sucha a vlhka, nikoliv mokra
. Pod žárovkou tak jako na sluníčku není nikdy vlhko 

Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jakým způsobem provádíte vlhčení substrátu. Mám terárium 80x50, kde jsou v první třetině kamínky a v dalších dvou substrát (lignocel, písek). Vlhčení provádím nalitím přiměřeného množství vody mezi kamínky. A teď jde o to, že pokud naliji takové množství, aby došlo k navlhčení celé plochy substrátu, tak bude první třetina jak bláto:-). Substrát přímo zalévat nechci, protože sami určitě jak potom vypadá. Pro někoho je to možná trivialita, ale já to stále nemůžu nějak vychytat:-). Předem díky za typ.
rád bych se zeptal, jakým způsobem provádíte vlhčení substrátu. Mám terárium 80x50, kde jsou v první třetině kamínky a v dalších dvou substrát (lignocel, písek). Vlhčení provádím nalitím přiměřeného množství vody mezi kamínky. A teď jde o to, že pokud naliji takové množství, aby došlo k navlhčení celé plochy substrátu, tak bude první třetina jak bláto:-). Substrát přímo zalévat nechci, protože sami určitě jak potom vypadá. Pro někoho je to možná trivialita, ale já to stále nemůžu nějak vychytat:-). Předem díky za typ.
Já to teda nalévám mezi kameny a voda postupuje v substrátu pěkně směrem od substrátu ke kraji, nicméně, lze i rosit rozprašovačem na květiny 

Nalevam do kaminku, vecer rosim, ale nestaci to, pod lampou je to hned suche. Mam terarium 150x70, takze jsem to taky resila. A tak jsem zkusila polit i tu cast pod lampou. A svete div se, vypadalo to blbe chvili, pak se ta voda nasakne do okolniho substratu a rozprostre. Samozrejme, ze ne zalit jedno misto, ale udelat cakance tak na 3 mistech apod.
Diky obema za vase tipy.