Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Plíseň v teráriu
Plíseň v teráriu
Dobrý den,
potřebuji poradit s několika věcmi:
1) Před několika měsíci jsem si koupila nový domeček (http://euzelva.cz/ukryt-prolezacka-prou ... irodni-xxl), ale po čase začal po okrajích, kde se dotýkal lignocelu, plesnivět. Hned jsem ho vyndala, ale chtěla bych se zeptat, zda je nutné ho vyhodit, nebo by se dal nějakým způsobem ošetřit, aby už neplesnivěl a zároveň nebyl pro želvu škodlivý? Četla jsem, že by se na to mohl použít hypermangan, pomohlo by to?
2) Teď při krmení jsem si všimla, že v místě krmení, které je sice v sušší části terária, ale poměrně blízko vody, začaly kamínky plesnivět, respektive zvlhlé seno a další malé části jídla mezi kameny. Ač každý den staré jídlo vyhazuji, zřejmě se nějaké malé kousky dostaly mezi kamínky. Jakým způsobem je vhodné kamínky vyčistit? Stačí je jen prolít vroucí vodou a nechat vysušit, nebo je na to vhodnější použít nějaký speciální prostředek?
3) Spolu s plísní se tam objevilo i pár malých mušek (pokud to jsou mušky). Jak se mohu zbavit jich?
Děkuji a přeji hezký den
Lucie B.
potřebuji poradit s několika věcmi:
1) Před několika měsíci jsem si koupila nový domeček (http://euzelva.cz/ukryt-prolezacka-prou ... irodni-xxl), ale po čase začal po okrajích, kde se dotýkal lignocelu, plesnivět. Hned jsem ho vyndala, ale chtěla bych se zeptat, zda je nutné ho vyhodit, nebo by se dal nějakým způsobem ošetřit, aby už neplesnivěl a zároveň nebyl pro želvu škodlivý? Četla jsem, že by se na to mohl použít hypermangan, pomohlo by to?
2) Teď při krmení jsem si všimla, že v místě krmení, které je sice v sušší části terária, ale poměrně blízko vody, začaly kamínky plesnivět, respektive zvlhlé seno a další malé části jídla mezi kameny. Ač každý den staré jídlo vyhazuji, zřejmě se nějaké malé kousky dostaly mezi kamínky. Jakým způsobem je vhodné kamínky vyčistit? Stačí je jen prolít vroucí vodou a nechat vysušit, nebo je na to vhodnější použít nějaký speciální prostředek?
3) Spolu s plísní se tam objevilo i pár malých mušek (pokud to jsou mušky). Jak se mohu zbavit jich?
Děkuji a přeji hezký den
Lucie B.
Re: Plíseň v teráriu
Každopádně v teráriu nemusíte plísně řešit zase tak nekompromisně, určitě tak jako v přírodě se to řeší až když je to laicky řečeno neúměrné nikoliv sem tam. Želvám to většinou nevadí a nesetkal jsem se, že by na tomto základě nějak onemocněly. Tam kde je vlhko a teplo prostě jsou, to je jasné. Otázkou je zda nemáte moc vlhký substrát a mělo by to být vždy přiměřené, tedy mírně vlhký a pouze na určité části terária. Na dřevě bych to už vůbec neřešil, stačí ji občas setřít.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
Děkuji, plísně sice moc není, ale terárium bylo plísní cítit, v místě plísně, ne v celém teráriu... To želvě také nevadí? Jinak vlhkost hlídám - pardálka má stále tak 70-80 %, víc ne.
Pardálka je Africký druh želvy a tato vlhkost je na ní moc velká
Určitě snižit, a stačí ji pouze jedno místo malinko vlhké. Určitě ne toto, na to pozor 

-
- Borec
Pane Junek ale pokud budu mít mladou želvičku (pardálku) tak by měla mít třetinu nebo min kus vlhký aby se na noc mohla zahrabat do vlhka ne? Aby měla ok krunýř a byla ráno hezky "nacucaná".
Pro pardálku může být taky lignocel s pískem a v roku kamínky? Co jsme koukal na web (nejen k Vám) tak hodně mají seno, písek...prostě taková "polopoušť"
Pro pardálku může být taky lignocel s pískem a v roku kamínky? Co jsme koukal na web (nejen k Vám) tak hodně mají seno, písek...prostě taková "polopoušť"
U všech želv by měla být zachovaná vlhká část, kam se může želva zahrabat. Samozřejmě u pardálek nemusí být tak valká jako třeba u uhlířek, naopak u pardálek je možné použít více sušších substrátů typických pro polopoušť.
-
- Borec
Jj Mirku taky si myslím. Co se týká mláďat tak jsem dokonce četl že na noc by měli být zahrabané až ve skoro mokrém substrátu.... prostě krunýř musí být na noc ve vlhku..... aby byl ok
Ano, u evropských a pralesních druhů bych na to dbal, ale zase ty pardálky nežijí v extrémním vlhku ani v noci, takže ve vlhkém substrátu ano, ale přímo v mokrém, to už mi přijde moc.
A jaká je tedy vhodná vlhkost v suché a jaká ve vlhké části? Jinak ještě mě napadlo, že mám vlhkoměr sice v suché části, ale poměrně blízko misky s vodou, takže ta celková vlhkost bude určitě nižší
Ten substrát nevypadá příliš vlhký
Co se týče vlhka na noc, také jsem slyšela, že by malé pardálky měly být ve větším vlhku než přes den...
Děkuji
Lucie B.

Děkuji
Lucie B.
Ideální vlhkost Vám asi neřeknu u žádných želv, jelikož se na vlhkoměr podívám jednou ročně, abych se přesvědčil, že ještě funguje.
Vlhkost určuju podle substrátu - mírně vlhký je v pořádku, vlhčím také odhadem a želvy jsou spokojené.

Jasně, chápu
tak to by mělo být asi v pořádku 

A to si jako myslíte, že v polopoušti se želvy zahrabávají do vlhkaTondaSchumacher píše:Pane Junek ale pokud budu mít mladou želvičku (pardálku) tak by měla mít třetinu nebo min kus vlhký aby se na noc mohla zahrabat do vlhka ne? Aby měla ok krunýř a byla ráno hezky "nacucaná".

-
- Borec
Přesně podobnou debatu ohledně pardálky jsem právě četl na teraporadna.net kde píšou lidi znalí si myslím. Jedné paní tam bylo vyčítáno že svou želvu vysušila a že mají být na noc ve vlhku, né li v bahýnku (to už je na můj vkus moc ale píše to tam zkušený chovatel). Přes den naopak polopouš a písek se zeminou a né nějaký lignocel a vlhký písek.
Já založil o pardálce vlákno a dal to tam - co se týká vhodného podkladu, vlhkosti atd tak v tom mám opravdu zmatky jelikož jednou napíšu písek a lidi mi píšou ne!! pak napíšu vlhčejší substrát a zase ne....mám v tom hokej.
nejsme žáden školák a teraristice snad rozumím a raději se 10x byť zbytečně zeptám než něco podělat.
Prostě by mne zajímalo jak má vypadat terárko do kterého si dovezu malou pardálku...případně v čem bude to terárko jiné od terárka do kterého bych si dovezl "hermanku"?
Já založil o pardálce vlákno a dal to tam - co se týká vhodného podkladu, vlhkosti atd tak v tom mám opravdu zmatky jelikož jednou napíšu písek a lidi mi píšou ne!! pak napíšu vlhčejší substrát a zase ne....mám v tom hokej.
nejsme žáden školák a teraristice snad rozumím a raději se 10x byť zbytečně zeptám než něco podělat.
Prostě by mne zajímalo jak má vypadat terárko do kterého si dovezu malou pardálku...případně v čem bude to terárko jiné od terárka do kterého bych si dovezl "hermanku"?
-
- Borec
A "máčet" ji rozhodně nechci. Jen mám názor že to vlhko by mělo být na noc - díky ok vývoji krunýře. Jinak přes den sucho a kór u Pardálky........
Myslím, že dobře vím, který chovatel Vám to na TP doporučoval. Neříkám, že své želvy nechová dobře, ale má nastavený svůj jeden způsob, a jakákoliv odchylka od toho způsobu je dle jeho názoru špatně. A vzhledem k tomu, že chov želv není rozhodně nic exaktního, pak je přeci přípustných i více variant chovu - samozejmě, všechny budou mít vždy své klady i zápory.
Debaty na vhodnost lignocelu jsem se tam kdysy také účastnil a přinutilo mě to hledat a psát i jiným chovatelům (konkrétně N. Velenské a Z. Přikrylovi). Pokaždé, když jsem objevil nějaký případ ucpání střev lignocelem, jednalo se o masožravé druhy. Nevím, čím to je podmíněno, ale případ ucpání střev lignocelem u želv jsem neobjevil. Později mi toto tvrzení potvrdili i výše zmínění chovatelé, kteří neměli s lignocelem problém. P. Přikryl dokonce psal, že se s neprůchodností střeva u želvy v souvislosti se substrátem nikdy nesetkal. K tomuto stavu dojít může, ale vždy až jako druhotný jev k nějakému problému - metabolická selhání, dysfunkce nějakého z orgánu...
Osobně bych tedy volil substrát úměrný k potřebám želv. Tedy pro pardálku nebude zrovna to nejlepší země s pískem, když žijí na suchém podkladu. Pro evropské druhy budiž - je to vlhký substrát tak jako lignocel s pískem, hrabanka a jiné. U pralesních bych zase volil spíše šistou hrabanku.
Debaty na vhodnost lignocelu jsem se tam kdysy také účastnil a přinutilo mě to hledat a psát i jiným chovatelům (konkrétně N. Velenské a Z. Přikrylovi). Pokaždé, když jsem objevil nějaký případ ucpání střev lignocelem, jednalo se o masožravé druhy. Nevím, čím to je podmíněno, ale případ ucpání střev lignocelem u želv jsem neobjevil. Později mi toto tvrzení potvrdili i výše zmínění chovatelé, kteří neměli s lignocelem problém. P. Přikryl dokonce psal, že se s neprůchodností střeva u želvy v souvislosti se substrátem nikdy nesetkal. K tomuto stavu dojít může, ale vždy až jako druhotný jev k nějakému problému - metabolická selhání, dysfunkce nějakého z orgánu...
Osobně bych tedy volil substrát úměrný k potřebám želv. Tedy pro pardálku nebude zrovna to nejlepší země s pískem, když žijí na suchém podkladu. Pro evropské druhy budiž - je to vlhký substrát tak jako lignocel s pískem, hrabanka a jiné. U pralesních bych zase volil spíše šistou hrabanku.
-
- Borec
Mirku já na TP nepíšu....... a ani nemluvím o konkrétním chovateli kterej by něco radil. Spíš nyní furt čtu o želvách a koukám i po jiných webech (zde to mám jako bibli a p. Junek je pro mne bůh) .
Spíš zde píšu co jsem četl jinde a chci aby jste se k tomu vyjádřili i Vy zde.....
Jinak souhlas ale co to je substrát úměrný potřebám želv (pardálka)? ... To je to co nyní řeším...Terárko už mám a nyní řeším co na dno...mám koupeno 15kg kamínků (zbytek půjde do venkovního výběhu později nebo do skalky), mám koupený písek, lignocel...vše - pouze řeším co tam dám a jak to rozložím
Jezdím pravidelně na čumendu na Ostravské Fauna trhy a pan Přikryl tam bývá pravidelně. Ještě jsem se s ním nebavil. Minule měl i malé pardálky. Nyní jsem je u něj neviděl ale měl malinké želvičky hvězdnaté - parádní želvičky
Spíš zde píšu co jsem četl jinde a chci aby jste se k tomu vyjádřili i Vy zde.....
Jinak souhlas ale co to je substrát úměrný potřebám želv (pardálka)? ... To je to co nyní řeším...Terárko už mám a nyní řeším co na dno...mám koupeno 15kg kamínků (zbytek půjde do venkovního výběhu později nebo do skalky), mám koupený písek, lignocel...vše - pouze řeším co tam dám a jak to rozložím

Jezdím pravidelně na čumendu na Ostravské Fauna trhy a pan Přikryl tam bývá pravidelně. Ještě jsem se s ním nebavil. Minule měl i malé pardálky. Nyní jsem je u něj neviděl ale měl malinké želvičky hvězdnaté - parádní želvičky
Nejideánější stav asi bude rozložit terárko tak, jak to má předchozí majitel želv. V případě pardálek jsou ideální sušší substráty - oblázky, může být zastoupení písku, určitě i terarijní substrát (lignocel s kískem, hlína s pískem - to je jedno), který akorát nebudete moc vlhčit a necháte ho přes den více vyschnout.