Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Rozdělení terárka - osvětlení

UVB, denní a výhřevné osvětlení. To nejdůležitější a zásadní při chovu v domácích podmínkách
Odpovědět
aly
Pokročilý

Rozdělení terárka - osvětlení

Příspěvek od aly » stř 14. zář 2016 14:26:58

Dobrý den, prosím o radu. Mám 2 želvy THH (2013,2014). Ukázalo se, že starší želva je samec a neustále mladší želvu pronásleduje a útočí na ni. Mladší želva je pořád schovaná, ve stresu, moc neroste. Teď jsou v balkonovém výběhu, ale až je budu vracet do terárka, tak bych je potřebovala oddělit. Mám terárko 160x45x50 (viz. http://euzelva.cz/soubory/zakaznici/fot ... y-1167.jpg) - takže udělám uprostřed přepážku a vzniknou 2 samostatná terárka (aspoň než menší želva trochu povyroste) Potřebovala bych poradit, jak vyřešit osvětlení?

1. varianta - současnou UVB výbojku (Terrasaur) bych umístila nad přepážku, tzn. mezi 2 nově vzniklá terárka - tím by šel dostatek UVB i tepla do obou prostorů - ale výhřevný zdroj by tím pádem měly obě želvy přímo u stěny - asi celkem velké riziko...

2. varianta - do obou částí bych dala UVB zářivku + výhřevnou žárovku - ale je mi jasné, že intenzita UVB záření ze zářivky je hodně malá oproti výbojce, ovšem 2 výbojky by takový prostor přehřívaly...

Děkuji za radu.

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozdělení terárka - osvětlení

Příspěvek od euzelva » stř 14. zář 2016 17:31:00

Osobně bych nejdříve vyzkoušel variantu 1, a počkal co bude. Pokud by to nevyhovovalo, pak popřípadě variantu 2 :)
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Eva S
Nováček

Re: Rozdělení terárka - osvětlení

Příspěvek od Eva S » stř 14. zář 2016 19:08:14

Před rokem jsem vyřešila úplně stejný problém (ale se Stepkama) variantou 1. Fungovalo nám to bez nejmenších problémů.

Odpovědět