Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Myjete si ruce, když saháte na želvu?
Myjete si ruce, když saháte na želvu?
Dlouho jsem přemýšlela, jestli se mám zeptat na takovouto zvláštní věc. Ale nedá mi to, zajímá mě, jak to dělají ostatní chovatelé. Když čistím a upravuji terárium nebo výběh, dělám to v chirurgických rukavicích nebo si pak umyju ruce. Ale když želvičky hladím a beru do ruky, nemám pak pocit, že bych byla špinavá a nemyju se. Můžete mi, prosím, napsat, jak to děláte vy?
Re: Myjete si ruce, když saháte na želvu?
Tak nevím zda Vám jde o osobní hygienu nebo co se týče bezpečnosti chovu V prvém případě si každopádně umyji ruce pokud skončím s prací u želv. Druhý případ je krmení u jednotlivých druhů a případné čistění výběhů. Tam si ruce při každém přechodu od jednoho druhu želv k druhému ruce důkladně dezinfikuji A to vždy proto aby nedošlo k přenosu něčeho z jednoho druhu na jiný a i z důvodu bezpečnostních. Případná nákaza a rozšíření do celého chovu by Vám mohla pak zničit celý chov. Takže je to důsledná prevence před rozšířením čehokoliv a případnými jinými problémy
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
Pane Miloši, mohl bych se prosím zeptat jaké nákazy hrozí? Vždyť když máte zdravé a odčervené želvy a nepřidáváte nějaké další z importů, nebo nově koupené, tak u nás se přece nemají čím nakazit (myslím tím parazity) pokud je nemá ani jedna želva, jelikož parazité z ptáků a savců nemohou na želvách parazitovat, alespoň podle mých informací. Třeba takový zápal plic?, ale to zase na želvě poznáte a dáte ji do karantény.
Děkuji.
Děkuji.
To co říkáte je přeci nesmysl, vždy je možnost nákazy a zdroj by se dalo říci odkudkoliv Viry, bakterie...všude v prostředí je toho spousta. Navíc některé druhy želv mají např. krevní parazity, střevní mikroflóru co jiné druhy nesnášejí a je to pro ně likvidační atd. Stačí se řídit pravidlem:
Prevence skoro nic nestojí V případě zjištění nějaké fatální nákazy může být již pozdě. Znám více chovatelů co přišli tímto způsobem o celý chov. Mnohdy jsou to stovky želv
Prevence skoro nic nestojí V případě zjištění nějaké fatální nákazy může být již pozdě. Znám více chovatelů co přišli tímto způsobem o celý chov. Mnohdy jsou to stovky želv
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/