Dobrý den , matka pořídila pro mou dceru želvičku , před dvěma dny se jí oběvil na spodním plastronu krrvavý pruh , rovněž je spodní část krunýře značně měkká , nevíme jak si to mohla chuděra přivodit , protože je stále v teráriu , pravděpodobně to souvisí s malou tvrrdostí krunýře , potřebujeme vědět , jestli se to vstřebá , nebo máme vyhledat specializovaného veterináře. Díky za odpověď a také za článek o tvrdosti krunýře , matku jsem hned poučil. Jinak želvičce budou tři roky...
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
vnitřní zranění?
Re: vnitřní zranění?
Růžovělé zbarvení plastronu nebývá problém a bývají to přírustky, ale ačkovliv fotka není příliš kvalitní, tohle je červené a je to ohraničené, tudíž někde je problém. Tím spíš, pokud je krunýř měkký, což ve třech letech už nesmí být. Předpokládám, že želva byla z nezkušenosti pořízena ze zverimexu, tudíž de facto časovaná bomba. Doporučuji navštívit specializovaného veterináře přes plazy, tam Vám řekne více.
Re: vnitřní zranění?
To co popisujete je bohužel začátek konce života této želvy. V 99% již se to nedá napravit. Příčin může být hodně, ale největší bývají špatné teploty, a nevhodný chov pro dané období. V tomto věku už musí být plastron skoro jako kámen, laicky řečeno. Tento stav je již nevratný! Ovšem pokud je to opravdu tak jak popisujete. Neříká se mě to dobře, ale za celý chovatelský život jsem neviděl želvu, která by tento stav v tomto věku zdárně zvládla. Pokusit o záchranu se sice můžete, ale jako naprostí laici si s tím neporadíte a ani veterinář leckdy neví, uvidíte je to škoda..... 

Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/