Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Možné problémy na krunýři

Snažíme se všichni pomoci
Odpovědět
Marek01
Nováček

Možné problémy na krunýři

Příspěvek od Marek01 » čtv 26. říj 2017 17:08:48

Dobrý den.
Po tom, co jsem si pročítal některé diskuze a narazil jsem na problémy týkající se krunýře, konkrétně problémy s plísní, jsem se docela vystrašil, zda je má želva v pořádku. Například, náš rodinný společník má už nějakou dobu na krunýři odlouplou část (viz. obr.). Nevím, proč jsem to už tehdy neřešil, každopádně od té doby se už nic neodlupovalo. Ale nerad bych to nechával jen tak, a proto bych se chtěl poptat, jestli je to v pořádku, či není, popřípadě jak to léčit. Už nějakou dobu jsem pozoroval, že má na břichu loupající se části, které jsem považoval za odřeniny, jelikož želva měla v teráriu pár kamenů. Ale po přečtení některých článků jsem se, jak už jsem řekl, začal docela bát, že by mohlo jít o něco jiného, než o pouhé odřeniny.
Proto bych se vás chtěl zeptat, jestli byste to mohli posoudit. Děkuji za odpověď.
(Další fotky pošlu později).
Přílohy
P1090077.JPG

Mirek
Víc než Želva

Re: Možné problémy na krunýři

Příspěvek od Mirek » čtv 26. říj 2017 19:56:43

Želvě se odlupuje rohovinová řást krunýře, což určitě v pořádku není. Možné a pravděpodobné jsou dvě variany - mechanické zranění nebo plísteň. Mechanické zranění se objeví jednou, nárazově a nic se nebude nadále odlupovat, taktéž se bez větších obtíží samo zahojí. Plíseň, kromě typických vizuálních změn na krunýři, může způsobit odlupování štítku. Je-li to plíseň Vám se 100% jistotou neřeknu - želvu neznám, nicméně pokud se toto objevuje na více místech po delší dobu, je to pravděpodobná varianta. Léčí se dezinfekcí (dle návodu ředěný Betadine, slabě růžový roztok hypermanganu) a hlavně antimykotiky - běžně dostupný Clotrimazol, Canesten, Canespor. Netřeba se obávat, želvu to, až na extrémní případy, na životě neohrožuje.

Marek01
Nováček

Příspěvek od Marek01 » pát 27. říj 2017 13:33:23

I když třeba nepůjde o plíseň, což si bohužel nemyslím, mohl bych jí postižená místa těmito mastmi mazat preventivně? Nestane se nic? A prosím Vás, čím je zapříčiněno, že se objevuje na krunýři plíseň? Má na tom podíl nadměrné vlhko? Má želva má v teráriu část tvořenou kokosovým vláknem. Další část je suchá, i když tím, jak chodí tam i zpět si nanosila kokosové vlákno i do suché části, takže zas tak suchá není. Tyto dvě části odděluje kus dřeva, na které působí vlhko, takže začíná pomalu hnít. Myslíte, že by tohle mohl být pro ni nějaký problém?
Ještě posílám fotku břicha, o kterém jsem se zmiňoval. Mockrát Vám děkuji za pomoc a omlouvám se za dost možná banální otázky.
Přílohy
P1090092.JPG

Marek01
Nováček

Příspěvek od Marek01 » pát 27. říj 2017 13:35:52

Ještě jedna fotka, omlouvám se za kvalitu.
Přílohy
P1090091.JPG

Mirek
Víc než Želva

Příspěvek od Mirek » pát 27. říj 2017 18:17:31

Želvě se mazáním antimykotiky nic nestane, přestože by se nejednalo o plíseň. Je to lokální léčba, která v tomto případě nepředstavuje významné zatížení organismu. Nicméně pokud byla otázka mířena na preventivní mazání krunýře zdravé želvy, tak jednoznačně není na místě.

Příčin plísně na krunýři může být více a zpravidla se jedná o jejich kombinace. Vliv má přílišná vlhkost, přítomnost plísňových spór, dočasně oslabená imunita želvy, nedostatečné větrání terária. Dá se to přirovnat k plísňovým infekcím člověka, taktéž se objevují z různých příčin.

Dpoporučuji vyčistit před zahájením léčby terárium, vyměňte i hnijící dřevo. Nemyslím, že by to způsobilo právě to dřevo, ale teoreticky by to mohl být zdroj plísně.

Marek01
Nováček

Příspěvek od Marek01 » sob 28. říj 2017 15:22:51

Dobře. Každopádně léčbu nasadím a budu se řídit Vašimi radami.
Mockrát děkuji a přeji hezký den.

Odpovědět