Dobrý den, obracím se na vás s jednou otázkou.
Nevím, zda je má želva nachlazená nebo něco jiného, ale v noci, kdy se odebere ke spánku začne ,,nepřirozeně dýchat“. A to tak, že se jí při dýchání pohybují nohy, nevím, jak to lépe vysvětlit. Neví někdo, co to může být? Omlouvám se, pokud je tato otázka poněkud divná. Děkuji za odpověď.
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Nepřirozené dýchání
Re: Nepřirozené dýchání
Pohyby končetin, zejména předních, želvě pomáhají dýchat, nicméně všechno má mít svou mez. Pokud jsou pohyby až příliš výrazné, může to signalizovat problémy. V takovém případě se přidávají i jiné příznaky - výtoky, sípání, pokles hmotnosti, snížená aktivita... Stav želvy musíte posoudit vy (já želvu neznám ani jsem ji neviděl), v případě podezření na nemoc vyhledejte veterináře přes exoty.
Moc děkuji za odpověď. Má želva by měla být snad v pořádku, žádné z uvedených příznaků jsem nezpozoroval. Každopádně budu sledovat dál.
Jak napsal Mirek, pohyb nohou je naprosto v pořádku. Kdyby se něco dělo, želva by neustále i ze spaní vytahovala hlavu směrem dopředu , popřípadě by ji zakláněla nahoru - příznaky zápalu plic!
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
Mockrát děkuji .