Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Hmotnost dospělé želvy, kdy už nepřibírá?
Hmotnost dospělé želvy, kdy už nepřibírá?
Dobrý den, mám doma dvě želvy zelenave, obě samice, vylíhlé 09/2008, tzn. věk 9 let. Dnes jsem je opět vážila a zjistila jsem, že jedna za léto poprve nepribrala ani gram. Jsou kazdorocne zimovane (vyjma prvních 2 zim), od jara do podzimu ve venkovním vybehu, stravu především pampelišky, jitrocel,...... k dispozici mají stále drcene vaječné skořápky, ve vybehu i misku s mělkou vodou. Má 910 g, delka plastronu 15 cm. Je možné, že už prostě přibírat nebude? Jinak se zdá naprosto v pohodě. Trus beru pro jistotu před zimovanim na rozbor. Moc díky za odpověď. Petra K.
Re: Hmotnost dospělé želvy, kdy už nepřibírá?
Může být, nebo začne nabírat pomalu později, není to exaktní. Pokud je v pohodě a v dobré kondici, tak nebude mít problém.
OK, díky. Budu ji samozřejmě při ziomování sledovat, především váhu. A jsem zvědavá na rozbor toho trusu....
Pěkný den!
Pěkný den!
Tipuji, že bude pozitivní, i vzhledem k venkovnímu chovu. Minimálně očekávejte ropy, kteří jsou víceméně u želv běžní.
Tak nález žádný, holky mají na parazity trus negativní....teď jsem si volala na výsledky.
Tak se budu modlit, aby přišlo ještě babí léto a stihly se alespoň trochu dovykrmit. Každopádně při zimování budu váhu pravidelně hlídat.
Tak se budu modlit, aby přišlo ještě babí léto a stihly se alespoň trochu dovykrmit. Každopádně při zimování budu váhu pravidelně hlídat.
To se upřímně divím, roupi bývají téěř vždy a u venkovního chovu je to jistota. Ale je možné, že veterinář na to ani neupozorňoval, jelikož to není patogenní.
Ve zpráve je toto:
Parazitologické vyšetření:
flotace : negativní
Karbolfuchsin ( barvení na přítomnost kryptosporidií ) : negativní
HODNOCENÍ: bez nálezu
Víc toho ve zprávě není.
Parazitologické vyšetření:
flotace : negativní
Karbolfuchsin ( barvení na přítomnost kryptosporidií ) : negativní
HODNOCENÍ: bez nálezu
Víc toho ve zprávě není.
Možné to je, to zase neříkám, ale jen mě to udivilo, protože roupi jsou tradičním nálezem v trusu želv.
Ve venkovním výběhu již žádnou hmotnost nenaberou to 100%. Pokud jde o rostoucí želvu zvážil bych zimování (já bych nezimoval takovou želvu). Neboť ustrnutí na váze je u rostoucích želv dlouhodobě problém, není to vůbec běžné.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/