Dobrý den,
máme 8 letou samici a 4 letého samce želvy zelenavé. Přes léto ve venkovním výběhu, na noc domů (do budoucna plánujeme lepší vyteplenou boudu, aby mohly být venku i přes noc), v zimě nejsou zimované a jsou v teráriu. Samce jsme pořídili minulý rok na jaře, od té doby se snažil samici oplodnit.
Už asi poslední týden jsem pozorovala, že želva ve venkovním výběhu nezvykle běhá, zkouší hrabat a jí hlínu. Nastudovala jsem si Vaše články o rozmnožování, inkubaci vajec i o "zadržené" snůšce. Nachystala jsem jednoduchý inkubátor - polystyrenovou bedýnku, krabičku s pískem, krabičku s vodou, žárovku a měřila teplotu. Včera se samice konečně rozhodla vajíčka opravdu naklást, dala jedno do vyhrabané jamky a začala zahrabávat, takže jsem ho vzala domů a postupovala podle Vašich rad, nyní je v inkubátoru o teplotě 28-30°C. Přišlo mi zvláštní, že je vajíčko jenom jedno, ale zase jsem si říkala, že je naše želva docela malá - váží 1,1 kg. Podivila jsem se ale, když jsem zjistila, že želva dneska pobíhá po výběhu znovu a jako by hledá další místo. Proto bych se chtěla zeptat, jestli je možné, že bude klást znovu? Že ji třeba včera něco vyrušilo a bude pokračovat dnes?
Také počasí už teď bude všelijaké, a bojím se, že by vajíčka nestihla naklást do té doby, než půjde na zimu do terária. Četla jsem různé články, že želva zemřela, protože vajíčka nemohla naklást, taky jsem četla Váš článek a snažím se uklidňovat, ale přece jenom mám o ni strach. Pokračovala by i v teráriu? Zatím každý den ráno kouká přes sklo a čeká, že ji vezmu do venkovního výběhu. Vím, že takovéto přenášení není správné, ale želva už je na to za ty roky zvyklá, přesto nicméně příští jaro plánuji pořídit lepší boudu.
Děkuji za Vaši odpověď, jsem celkem zoufalá a nevím, co mám od želvy ještě očekávat...
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Jen jedno vajíčko a želva dál hledá
Re: Jen jedno vajíčko a želva dál hledá
Tak pro chov venku není potřeba zateplená bouda. Já mám obyčejnou - sestavenou z desek (v hobby marketech Vám je nařežou na míru, doma pouze sešroubujete, natřete a přiděláte střešní krytinu - pokud máte auto a hobby market v dostatečné blízkosti, tak je to práce tak na 1 dopoledne), vevnitř je sláma a želvy zde nocují. Dokonce spí i v letních úkrytech, přestože třeba hlásí zimu (15°C) a vůbec jim to nevadí...
S inkubací nemám zkušenost, ale tak všechno je možné a nevidím důvod, proč by znovu nemohla snášet. Ale pochybuji, že se něco vylíhne. Želvy nebyly zimované, což je právě popud k úspěšnému množení, takže pochybuji, že vajíčka budou oplodněná (přestože jste viděla pokusy o páření - to dělají i moje želvy a to jsou to ještě mláďata). Samozřejmě se můžete pokusit inkubovat, zázraky se dějí...
Zadržená snůška - jak říkám nemám zkušenost, ale nevidím důvod, proč by něco želva úmyslně zadržovala, když mají vejce volnou cestu jít ven (samozřejmě pokud má zamotané vejcovody nebo jiný fyzický problém, tak to je jiná). I když by nenašla vhodné místo a nemohla tak naklást vejce, tak si myslím, že je naklade "nouzově" - bez zahrabávaní. Takže mně to přijde celé jako nesmysl a myslím si, že pokud želva neklade, tak je to vždy druhotný problém něčeho jiného...
S inkubací nemám zkušenost, ale tak všechno je možné a nevidím důvod, proč by znovu nemohla snášet. Ale pochybuji, že se něco vylíhne. Želvy nebyly zimované, což je právě popud k úspěšnému množení, takže pochybuji, že vajíčka budou oplodněná (přestože jste viděla pokusy o páření - to dělají i moje želvy a to jsou to ještě mláďata). Samozřejmě se můžete pokusit inkubovat, zázraky se dějí...
Zadržená snůška - jak říkám nemám zkušenost, ale nevidím důvod, proč by něco želva úmyslně zadržovala, když mají vejce volnou cestu jít ven (samozřejmě pokud má zamotané vejcovody nebo jiný fyzický problém, tak to je jiná). I když by nenašla vhodné místo a nemohla tak naklást vejce, tak si myslím, že je naklade "nouzově" - bez zahrabávaní. Takže mně to přijde celé jako nesmysl a myslím si, že pokud želva neklade, tak je to vždy druhotný problém něčeho jiného...
Já mám naději, že vajíčka oplodněná jsou, protože přestože sameček samičku obskakuje téměř denně, k viditelnému spojení došlo 2x - jednou v únoru a pak znovu v květnu. Když náhodou sameček neměl náladu, tak samička naopak obskakovala jeho, což jsem chápala, jakože je připravená na páření... I bez zimování Jsou i výjimky, kdy se vylihnou mláďata i bez zimování želv, neříkám, že zrovna naše želvy budou ta výjimka, ale zkusit to můžu
Ohledně boudy si to příští rok vyřeším sama, ale i tak díky za radu Ptala jsem se spíš na to, jestli může želva snášet vajíčka po jednom v průběhu několika dnů? Uvítala bych názor a radu někoho, kdo s tím zkušenosti má
Ohledně boudy si to příští rok vyřeším sama, ale i tak díky za radu Ptala jsem se spíš na to, jestli může želva snášet vajíčka po jednom v průběhu několika dnů? Uvítala bych názor a radu někoho, kdo s tím zkušenosti má
Tak naděje je vždy a když už ten inkubátor máte připravený, tak proč to nezkusit, nic tím neztratíte...
Co se týká možnosti mít malé i u nezimované želvy, tak to možné je. Dnes se mi narodilo mládě TH. Samice (+ dva samci dle CITES všichni 10/2010) nakladla 4 vajíčka 7.7. a dnes jsem v inkubátoru objevil mláďátko. Toto byla její druhá letošní snůška. Obě snůšky se staly v teráriu. V první snůšce (květen) nebylo žádné oplodněné vajíčko, všechna 4 i po měsíci byla stále růžová a průsvitná. V této snůšce bohužel dvě opět nebyla oplodněná. Teď už mají venkovní výběh, letos budu poprvé zimovat.