tak hodně štěstí a ať se uzdraví

Témata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Děkujeme za příspěvek, ale váš problém s očima byl úplně jiné než se, zde řeší. Jde v podstatě lehce vyléčit pokud tedy víte jak. Ale problémy zde popisované jsou jiné a souvisí s největší pravděpodobností s nedostatkem vitamínů nebo některých látek. Ale určitě se tato zkušenost bude někomu hoditverca1412 píše:Dobrý den,
tak se také přidávám k tomuto tématu a chtěla bych Vám napsat svoje zkušenosti s vyléčením očí u mojí želvy. Když mi želva onemocněla, byla bych ráda za každou informaci. Tak snad někomu se stejným problémem pomůžu.
Už asi 30 let mám želvu stepní. Doposud neměla nikdy žádné problémy, až loni na jaře po zimování jsem u ní zjistila, že má úplně zarudlá a nateklé oční víčka, a když je trošku pootevřela, tak je měla úplně zalepené neprůhlednou bílou hmotou. Jako by tam měla bílou krustu.
Byla jsem zoufalá a hledala jsem všude na internetu, co s tím . Zjistila jsem, že jde asi o onemocnění, které se vyskytuje u vodních želv a vzniká v Harderové žláze, která je uložená v oční dutině a dochází při něm k zesílenému odlupování buněk, které se hromadí v očích. A to se asi stalo mojí želvě během zimního spánku.
Šla jsem s ní k veterináři panu Rudolfu Macovi v Otrokovicích, který se zabývá mimo jiné i exotickými zvířaty. Ten mi potvrdil diagnózu, dostala jsem Tobrex kapky, s tím, abych kapala co nejčastěji přes den co 2-3 hodiny a za 3 dny na kontrolu. Naštěstí jsem byla na mateřské, tak to nebyl až takový problém.
Želva neviděla, takže ani nezačala žrat, jak ostatní probuzené želvy. Bála jsem se o ni, tak jsem ji 2x denně krmila. Manžel a děti měli ze mě srandu, protože krmení bylo komické. Želva žrala, až když jsem jí trochu násilím otevřela čelisti a zastrčila do nich pampeliškový list a za ním následoval hned další a další… Možná by přežila i bez jídla, ale kdo ví…
Za tři dny se toho s očima moc nezměnilo. Víčka už nebyla tak oteklá, želva je sem tam otevřela, ale pořád byly zcela zakryté bílou krustou. S panem veterinářem jsme se domluvili, že mu tam želvu nechám a on ji zkusí tu krustu odstranit. Byla jsem z toho velmi nervózní, ale naštěstí se to podařilo. Odpoledne, když jsem si pro ni přišla, mi pan doktor řekl, že jí oči rozkapali a potom pinzetou odstranili tu krustu. Taky mi tu krustu ukázal. Měla je v obou očích a vypadalo to jako silná bílá čočka velikosti malého nehtu na malíčku. Bez zákroku by se toho asi sama nikdy nezbavila. Krustu se povedlo odstranit tak na 80 procent. Měly jsme dál kapat minimálně 3x denně Tobrex až do jeho využívání.
Želva naštěstí začala trochu vidět a za pár dní už žrala sama. Malé zbytky krust se do týdne uvolnily pryč a želva byla konečně zcela zdravá. Možná jsme měli štěstí, že jsme měli šikovného pana veterináře, želva byla dospělá a měla velké oči. Nedovedu si představit, jak by se odstraňovala krusta z očí roční želvičky…
Chtěla bych tímto doporučit pana veterináře, který mi už dobře víckrát pomohl a popřát všem aby jejich želvičky byly stále zdravé.
Kvalita substrátu je opravdu hodně různá a vždy se vyplatí používat osvědčený, protože i v tomto zboží jsou výrobky které nemají na trhu co dělat a jejich kvalita je hodně pochybnáMarian Ciganoc píše:Rad by som sa podelil s radou pre tych ktori maju tento problem s ocami korytnacky
Mal som ten isty problem, neustale zmurkanie, otvaranie oci pomocou noziciek, blanka ktora nie a nie zmiznut...
zo zaciatku som skusal Framykoin ten ale nepomahal a korytnacke to viditelne vadilo kedze sa stale snazila odstranit mast nozickami...
Rozmyslal som co je zle....ten isty problem sa zacal objavovat aj dalsej korytnacke....takze som si bol isty ze nieco bude zle v ich korytnacom stole, v podmienkach chove.
Akurat par dni pred vymenou substratu /kokosove vlakno + zahradna hlina/ som na internete nemohol najst moje oblubene '' lacne kokosove vlakno'' 6 tehiel bolo za nejakych 10 libier = 12-13 eur a tak mi neostavalo nic ine len kupit drahsie kde 1 tehla vlakna stala asi 5 eur.
No a ukazalo sa ze to bola spravna volba a tiez vyriesenie problemu s ocami, pretoze po vymene substratu problem s ocami zmizol asi za tyzden kde kazdym dnom bolo vidiet zlepsenie.
pravdepodobne obsah lacneho kokosoveho vlakna obsahoval nejaku chemicku latku ktora skodila ociam korytnaciek...netusim, no po zakupeni drahsieho so zltou jastericou na obrazku /habistat coir block/ a hodnoty PH od 5.4 do 6.8 tento problem s ocami uplne zmizol /predtym to bolo kokos.vlakno s rastlinou na obrazku - nejaky nemecky nazov/
Len tolko k tomu, snad to pomoze niekomu kto tento problem ma a snazi sa to vyriesit