Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
UV zářivka
UV zářivka
Vážený pane Junku,
předně se omlouvám, že Vás otravuji, ale již nějaký ten pátek čerpám z Vašich stránek o chovu želv co se dá a nyní jsem trochu v koncích, tak mě napadlo požádat Vás o radu.
Našemu želvákovi svítím UV zářivkou Exo Terra Repti Glo, 60cm dlouhou. Jednoho dne zářivka zhasla, tak jsem objednala novou. Ale když přišla, zjistila jsem, že problém není v zářivce jako takové nýbrž v tom světle - krytu na zářivku - nevím, jak se to správně jmenuje. Tak jsem neváhala, opět zasedla k počítači, že objednám nové osvětlení a ejhle.. zjistila jsem, že se již nevyrábí. Nemám tedy jak zářivku zapojit. Hledala jsem ve Vašem e-shopu, ale ani Vy nenabízíte nic co by mi pomohlo, tak nevím, jak dál.. Můžete mi prosím poradit? Měla jsem osvětlení Hailen. Určitě musí existovat něco jiného, když se zářivky vyrábějí dál, ale opravdu nevím co. Napadlo mě, že prostě koupím něco v elektru, ale zase si říkám, že když je to na UV zářivku, že by to asi mělo mít nějaký speciální kryt, který bude odrážet světlo směrem do terárka..
Máte-li nějakou zkušenost, dodavatele nebo přeci jen něco skladem, co bych mohla použít, budu Vám moc vděčná za Vaši odpověď či nabídku.
Moc Vám děkuji a přeji krásný den
S pozdravem
Martina
předně se omlouvám, že Vás otravuji, ale již nějaký ten pátek čerpám z Vašich stránek o chovu želv co se dá a nyní jsem trochu v koncích, tak mě napadlo požádat Vás o radu.
Našemu želvákovi svítím UV zářivkou Exo Terra Repti Glo, 60cm dlouhou. Jednoho dne zářivka zhasla, tak jsem objednala novou. Ale když přišla, zjistila jsem, že problém není v zářivce jako takové nýbrž v tom světle - krytu na zářivku - nevím, jak se to správně jmenuje. Tak jsem neváhala, opět zasedla k počítači, že objednám nové osvětlení a ejhle.. zjistila jsem, že se již nevyrábí. Nemám tedy jak zářivku zapojit. Hledala jsem ve Vašem e-shopu, ale ani Vy nenabízíte nic co by mi pomohlo, tak nevím, jak dál.. Můžete mi prosím poradit? Měla jsem osvětlení Hailen. Určitě musí existovat něco jiného, když se zářivky vyrábějí dál, ale opravdu nevím co. Napadlo mě, že prostě koupím něco v elektru, ale zase si říkám, že když je to na UV zářivku, že by to asi mělo mít nějaký speciální kryt, který bude odrážet světlo směrem do terárka..
Máte-li nějakou zkušenost, dodavatele nebo přeci jen něco skladem, co bych mohla použít, budu Vám moc vděčná za Vaši odpověď či nabídku.
S pozdravem
Martina
Re: UV zářivka
Nejsem sice pan Junek, nicméně:
Nezmiňujete se o charakteru problému na tělese - je-li vadná pouze patice, lze koupit novou - u některých těles se dá vymněnit. Pokud je potřeba nové těleso, pak bude potřeba se podívat podle vlastností zářivky - většina UV zářivek je myslím T5.
Nezmiňujete se o charakteru problému na tělese - je-li vadná pouze patice, lze koupit novou - u některých těles se dá vymněnit. Pokud je potřeba nové těleso, pak bude potřeba se podívat podle vlastností zářivky - většina UV zářivek je myslím T5.
To já nevím kde byl problém. Elektrikář řekl, že to je v háji, takže jsem to vyhodila s tím, že koupím nové. Ale jak jsem psala, tohle se už nevyrábí a náhradu jsem nenašla Takže mám zářivku, ale nemám ji do čeho dát, aby svítila, takový skromný nedostatek i zářivky
-
- Borec
mělo by to pasovat do klasického svítidla které koupíte v každém hobbymarketu typu OBI, Hornbach atd.... Jen vytáhnete tu trubici co tam bude a dáte tam tu svou která je spešl pro želvy.
Jen musíte vědět délku trubice, kolik to má wattů, a jakou to má patici (T5, T8 atd)
Jen musíte vědět délku trubice, kolik to má wattů, a jakou to má patici (T5, T8 atd)
A není tam potřeba něco, co bude odrážet to UV směrem do terária?
Chcete-li odraz UV, kupte těleso s reflektorem (avšak používejte bez plastového krytu). Jak již bylo psáno výše, podívejte se na vlastnosti trubice (délka, T5 / T8, příkon) a dle toho kupte vhodné těleso. Další možnost je sestavit si těleso na míru přesně dle vašich požadavků, avšak to patří do rukou elektrikáře.
-
- Borec
Calipko....pokud tam je něco co odráží to světlo je to jen dobře.
Já to udělal tak že jsem tam dal alobal jelikož ta původní stříbrná plocha byla už stará a zničila se.
Já to udělal tak že jsem tam dal alobal jelikož ta původní stříbrná plocha byla už stará a zničila se.
Děkuji za rady. Elektrikář tedy opravdu nejsem
Zapátrám tedy v OBI jestli něco seženu. Alobal mě taky napadl, ale nevěděla jsem, jestli tak snadné řešení stačí. Jsem ráda, že ano
Děkuji moc
Zapátrám tedy v OBI jestli něco seženu. Alobal mě taky napadl, ale nevěděla jsem, jestli tak snadné řešení stačí. Jsem ráda, že ano
Děkuji moc
-
- Borec
Já nejsem odborník přes želvy ale mám to tak u leguána a ten je v tomhle stejný..... prostě je ok tam dát cokoli "svítivého" ale dají se i koupit hotové ty "svítivé" odrazové plochy.....
V obchodě je hlavně dobré vědět: 1) kolik to má wattů, jak je to dlouhé a patici...zda T5 atd.....
Já tu mám např zářivku a na ní je napsané 21watt,T5, a délka je tuším něco přes 80cm
V obchodě je hlavně dobré vědět: 1) kolik to má wattů, jak je to dlouhé a patici...zda T5 atd.....
Já tu mám např zářivku a na ní je napsané 21watt,T5, a délka je tuším něco přes 80cm
Takže uvedenou UVB zářivku bych vyměnil za nové osvětlení, protože určitě neplnila účel pro který byla zakoupena. Pokud se ptáte proč, musela by být zavěšena do 15 cm nad želvou a to většinou není. Proto bych volil kompaktní zdroj a zde najdete dostatečný výběr http://euzelva.cz/uv-kontaktni-lampy. Pokud máte větší prostory volte 150 nebo 200/26W. U menších stačí Reptile100/13WCalipka píše:Vážený pane Junku,
S pozdravem
Martina
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/