Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
želva stepní spí
-
- Nováček
želva stepní spí
Dobrý den,
doma mám asi čtyřletého samečka želvy čtyřprsté, který už asi 3 měsíce téměř bez pauzy jenom spí zahrabaný v teráriu. Začalo to někdy počátkem července. Želva jen spí, nic nežere. Tak jednou za měsíc se vzbudí, projde se po teráriu, kolem plné misky s čerstvými pampeliškami, nekousne si ani jednou a za hodinu jde opět tak na měsíc spát. Zhubla už 40 g (z 380g na 340g). Krunýř je možná trochu měkčí, ale UV lampu i skořápky mám a ven na sluníčko taky každý den dřív chodila.
Někde jsem se dočetl, že to může být normální jev, pokud se želva nedává zimovat. A já ji opravdu zimovat nedávám, nemám na to stabilní podmínky.
Jaký je váš názor?
Děkuji
doma mám asi čtyřletého samečka želvy čtyřprsté, který už asi 3 měsíce téměř bez pauzy jenom spí zahrabaný v teráriu. Začalo to někdy počátkem července. Želva jen spí, nic nežere. Tak jednou za měsíc se vzbudí, projde se po teráriu, kolem plné misky s čerstvými pampeliškami, nekousne si ani jednou a za hodinu jde opět tak na měsíc spát. Zhubla už 40 g (z 380g na 340g). Krunýř je možná trochu měkčí, ale UV lampu i skořápky mám a ven na sluníčko taky každý den dřív chodila.
Někde jsem se dočetl, že to může být normální jev, pokud se želva nedává zimovat. A já ji opravdu zimovat nedávám, nemám na to stabilní podmínky.
Jaký je váš názor?
Děkuji
Re: želva stepní spí
Záleží na nastavených teplotách a historii želvy, bez toho nelze nic ani odhadnout.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
-
- Nováček
Želvu mám doma už 3 roky. Bohužel pochází ze zverimexu, který mi ale doporučil známý (veterinář). Želva je téměř od počátku chovaná na směsi kokosového vlákna a písku + kamínky. Každý den jsem jí svítíval UV žárovkou (Reptile UVB 150, 13 W, od ExoTerra) teplo vytvářela Intense Basking Spot 75W (měnil jsem vždy v rozmezí 30-40°C). Krmím čistě planými rostlinami, ovoce jen výjimečně, v zimě čínským zelím, řeřichou, rukolou a granulemi Tortoise Sticks od firmy Dajana. Želva má přístup k sépiové kosti. V létě bývá venku, v zimě v teráriu. Podobné stavy už u ní v minulosti byly, ale ne delší než v průměru měsíc. Proto mám nyní strach. Dá se už z tohoto něco vyčíst?
No a jak to máte poslední nastaveno poslední dva měsíce?
-
- Nováček
No jelikož spí, tak nesvítím vůbec. Jen když jednou za ten měsíc vyleze, tak jí vše zapnu. Samozřejmě teplotu se snažím nastavit co nejmenší možnou, což je přímo pod žárovkou (na opačné straně tetária než domeček) asi těch 30 stupňů. Jídlo jí nabídnu, ale ona ho úplně ignoruje. Vrcholem je když ho aspoň očichá.
-
- Nováček
Dobrý den, dnes jsem objevil na zobáku něco znepokojivého. Je to něco a mohl by to být důvod proč želva pořád spí?
Děkuji
Děkuji
Ať se koukám jak se koukám, nic nemohu najít. Možná je to jen nekvalitou fotky, mohl byste blíže specifikovat problém, popř. to nějak lépe vyfotit?
Viím tam akorát přivřenou mžurku, ale to nemusí nutně nic znamenat.
Viím tam akorát přivřenou mžurku, ale to nemusí nutně nic znamenat.
-
- Nováček
Nezdají se Vám zvláštní ty bílé proužky na zobáku a podél čelisti?
-
- Nováček
A mám s ní tedy jít k veterináři? Už jsou to 4 měsíce...
Těžko říct. Prakticky jen víme, že želva 4 měsíce spí, ale nevíme, jestli jste zkoušel změnit režim, nic o chovné histrii - to se pak těžko soudí.
Jinak jsem hledal v knize Nemoci plazů od p. Knotka a nejblíže vašemu popisu bylo onemocnění kožni papilomatóza, která tam je popsána jako vznik bílých oválných ložisek na hlavě.. Nicméně já osobně tam nic závažného nevidím, navíc by při tomto onemocnění měla být přítomna hyperplazie a hyperkeratóza a ulcerativní změny na plastronu. Ani jedno myslím nebude Váš případ... Tohle bych tedny nějak neřešil.
Jinak jsem hledal v knize Nemoci plazů od p. Knotka a nejblíže vašemu popisu bylo onemocnění kožni papilomatóza, která tam je popsána jako vznik bílých oválných ložisek na hlavě.. Nicméně já osobně tam nic závažného nevidím, navíc by při tomto onemocnění měla být přítomna hyperplazie a hyperkeratóza a ulcerativní změny na plastronu. Ani jedno myslím nebude Váš případ... Tohle bych tedny nějak neřešil.
Být Vámi, tak zkusím simulovat "jaro" postupně oteplovat (pokud jsem dobře četl, tak máte vše vypnuté). Takže bych začínal zapínat svícení a ohřev a interval prodlužoval.
V podstatě to vypadá, že želva prostě má útlumové období, pokud ji ani nesvítíte je to nejvíce pravděpodobné. Když odpočinek přetrvává vydržel bych to určitě ještě měsíc nebo nejlépe dva a pak postupně zvýšil teploty na běžné na které je zvyklá. Osobně se mě nemocná nezdá, ale vy ji znáte a vidíte každý den. Je na Vás jak to vyhodnotit. Určitě vím pouze jedno, já bych za této situace k vet. neběžel. Berte to jako doporučení a konečný verdikt je stejně na Vás.
-
- Nováček
Mockrát děkuji za odpovědi. Uvidíme, ale k veterináři tedy nepůjdu.