Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
co je to za druh?
co je to za druh?
Dobrý den pane Junku,
prosím Vás, můžete mi poradit? Dostala jsem želvu (protože mám doma 2 zlatíčka od chovatele želvy zelenavé - a tak jsem dostala od známé ještě jednu - ona ji dostala - ale jako nevhodný dárek...) a chtěla bych vědět, co je to za druh? Je to želva stepní??
Krunýř vypadá dost tragicky - spraví se to? Myslím, že je ze zverimexu! Já krmím své želvy granulemi, ale tahle je nechce - žere trávu a nastrouhaný okurek (aspoň něco...!) Jsou ve venkovním výběhu - dala jsem je dohromady - zatím jsou v pohodě. Moje želvičky mají rok a +- 9 cm na šířku i délku a váží kolem 155g. Tahle je menší, ale asi jen o 1 cm a váha je 133g. Včera jsem je všechny měřila i vážila. Pokud to bude třeba, pošlu Vám to. Podle těchto údajů - jak bude stará? A co je to za druh?
fotku nové želvy posílám v příloze
Moc Vám děkuji za odpověď i ochotu. Zuzan
prosím Vás, můžete mi poradit? Dostala jsem želvu (protože mám doma 2 zlatíčka od chovatele želvy zelenavé - a tak jsem dostala od známé ještě jednu - ona ji dostala - ale jako nevhodný dárek...) a chtěla bych vědět, co je to za druh? Je to želva stepní??
Krunýř vypadá dost tragicky - spraví se to? Myslím, že je ze zverimexu! Já krmím své želvy granulemi, ale tahle je nechce - žere trávu a nastrouhaný okurek (aspoň něco...!) Jsou ve venkovním výběhu - dala jsem je dohromady - zatím jsou v pohodě. Moje želvičky mají rok a +- 9 cm na šířku i délku a váží kolem 155g. Tahle je menší, ale asi jen o 1 cm a váha je 133g. Včera jsem je všechny měřila i vážila. Pokud to bude třeba, pošlu Vám to. Podle těchto údajů - jak bude stará? A co je to za druh?
fotku nové želvy posílám v příloze
Moc Vám děkuji za odpověď i ochotu. Zuzan
Re: co je to za druh?
Je to 100% želva stepní - Testudo horsfieldi. Krunýř má podle mě v pořádku, alespoň co se týče tvaru. Pokud na něm má nějaké anomálie, změny.....tak jsou trvalé a v této velikosti se změny na krunýři již chovem dají napravit pouze minimálně a kosmeticky. Co želva má to ji zůstane. Pokud jste ji zařadila do skupiny bez karantény dost riskujete. Určitě jde o import a bez minimálně odčervení bych si to určitě neriskl, na to opravdu pozor. Přečtěte si zde jak dopadla chovatelka přesně s tímto druhem ...najdete to tam pod názvem Boj s viry na vlastní kůži: http://euzelva.cz/virove-a-jine-infekce-u-zelv
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
- Jiří Pavlinec
- Nováček
Zdravím všechny. Jsem zde poprvé a hned se ptám. Co máme za želvy? Jsem zmatený ze znaků určující druh. Naše želvy mají např. srostlé nadocasní štítky, samec má trn na ocase, mláďata jsou černá (kůže).Na předních nohách 5 drápů na zadních 4. Pokusím se vložit fotky. jsou z foťáku takže nic moc.
- Jiří Pavlinec
- Nováček
Vložte fotky plastronu želv a pohledu na zadní nohy. Myslím si, že se jedná o želvu zelenavou - dělený nadocasní štítek nemají všechny želvy zelenavé.
Vše želvy zelenavé
- Jiří Pavlinec
- Nováček
Mirek píše:Vložte fotky plastronu želv a pohledu na zadní nohy. Myslím si, že se jedná o želvu zelenavou - dělený nadocasní štítek nemají všechny želvy zelenavé.
- Jiří Pavlinec
- Nováček
Díky všem. Ještě mám jeden dotaz. Máme zimovat ty malé želvy přes tuto zimu, nebo je máme nechat "vegetovat" přes zimu v teple. Nejsem si jistý jestli za ty dva , tři měsíce dosáhnou takových zásob, aby mohly v klidu přezimovat. Nebo se mýlím? Dík.
Osobně bych malé ještě nezimoval.
- Jiří Pavlinec
- Nováček
Dík. Právě jsem byl na vážkách. Prodavač v místním "zverimexu" mě radil zimovat už letos, a někde tady jsem četl že až po 3 letech (což se mě zdá moc). Je to můj první odchov, tak nevímMirek píše:Osobně bych malé ještě nezimoval.
- Jiří Pavlinec
- Nováček
Á, právě jsem objevil tématický článek autora o zimování a odzimování. Už je mě to jasné. Je toho ještě moc na přečtení takže sorry za občasné nedočkavé otázkyJiří Pavlinec píše:Dík. Právě jsem byl na vážkách. Prodavač v místním "zverimexu" mě radil zimovat už letos, a někde tady jsem četl že až po 3 letech (což se mě zdá moc). Je to můj první odchov, tak nevímMirek píše:Osobně bych malé ještě nezimoval.
Zimovat lze i první zimu po vylíhnutí, ale je zde samozřejmě vyšší riziko úhynu (přírodní selekce) a já osobně se přikláním k názoru, že pokud malé želvy zimovat, tak až na druhou zimu.
Mohla bych poprosit o radu,jakou tu želvičku vlastně mame? Snažila jsem se zjistit dle znaku, ale nejsem si jista...stari se asi poznat nedá,ale aspon druh a pohlavi...Dekuji
Dle mého názoru samice Testudo hermanni, ale případně by se mohlo jednat o T. graeca - pro upřesnění pošlete fotografii nadocasního štítku a konce ocasu.
100% želva zelenavá, a opravdu to vypadá na samici
Hodně stará pravděpodobně samice želvy zelenavé dole, to samé nahoře samec