Dobrý den,
Jsem začátečník v chovu,
mám od vás měsíc, téměř roční želvu žlutohnědou ve venkovním výběhu. Želva je neustále zahrabaná v seně v domečku, není aktivní, neviděla jsem ji ani jíst, pít... I když je venku vyjímečně slunečno a opravdu teplo, želva přesto není nijak více aktivní ani v takové teplé dny. Když ji vezmu a prohlédnu, dám do výběhu, hned si najde opět domeček, kde zaleze a spí dál. Je to OK?
Jak jsem se na vašem webu dočetla, nejsou prudké změny teplot pro želvy vůbec dobré, jak to tedy řešit, když je želva ve venkovním výběhu a jeden den je slunečno 30°C a druhý den je 18 °C a celý den leje?
Je možné ji třeba jednou za den vzít do domu, podrbat, okoupat, neublíží jí to? Nebo nechat spát a nerušit. Děkuji moc za odpověď.
Ren.
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Velké výkyvy venkovních teplot
Re: Velké výkyvy venkovních teplot
Pokud je zdravotně v pořádku a nehubne, tak nechat spát a nerušit. Rozhodně ji neberte domů a nekoupejte, tím byste želvě více ublížila, než pomohla. V přírodě mají také změny počasí a jsou na to přizpůsobené, takže žádný strach (:
Dobrý den, přesně to taky řeším. Noční teploty jsou u nás kolem 5ti stupňů. Sluníčko letos nic moc. Nebylo by líp takhle malým želvám v teráriu? Ani dlouhodobá předpověd nepřináší lepší zprávy.
Věřte, že opravdu nebylo. Ve skutečnosti je terárium pouze nejlepší možná varianta chovu želv domácím prostředí, ale v žebříčku všech možných způsobů chovu je rozhodně až za venkovním výběhem. V přírodě také není pro zvířata každý den požehnáním..
Abych pravdu řekl, tak mám taky pořád pochybnosti o umístění roční stepky ve venkovním výběhu. Nebyla zimovaná a tak nějak pořád odpočívá. O rok starší stepka každý den několikrát vyleze a je vidět, že ve svém výběhu likviduje nějaké mlíčáky ale ta mladší ne. Snad se to zlomí..už to trvá skoro 2,5 měsíce.
To u mě je to přesně naopak.. U větších želv je takřka zázrak, když vylezou a ty menší jsou venku denně, pokud není vyloženě škaredě.. Ale jak říkám, ve venkovním výběhu omezuji své činnosti pouze na pozorovatele stavu želv a donášku krmení a vody.. Zbytek nechávám na želvách