Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Paraziti
-
- Nováček
Paraziti
Dobrý den, mám 3 letého samečka želvy zelenavé. Dnes jsem při vybírání trusu zjistila, že měl v trusu něco jako červy. Byli bílí a už se moc nehýbali, jen sem tam nějaký. Želva přes den spí pod lampou. Někdy jen leží pod lamou na substrátu, někdy se ovšem zahrabe (vždy pod lampou). Nepřijde mi nijak unavený protože když se vyhrabe během dne leze normálně po teráriu, i potravu přímá normálně, ihned poté co mu dám do terária jídlo se jde najíst. Tak jsem se chtěla zeptat jestli bude stačit pokud želvě koupím Vámi doporučený Banminth nebo jestli mám raději koupit Panacur 2,5%. Děkuji za odpověď.
Re: Paraziti
Rozepište chovné podmínky, takhle od stolu a bez ničeho Vám nikdo neřekne, jestli jsou správně.
Co se parazitů týče, tak to budou pravděpodobně roupi. Nicméně to nevylučuje, že má i jiné parazity, takže jednoznačně bych nechal udělat rozbor trusu, ať zjistíte co všechno má. Já se přikláním k Panacuru, nicméně ten je na předpis, takže Vám jej vydá pouze veterinář, což bez předchozího rozboru neudělá.
Co se parazitů týče, tak to budou pravděpodobně roupi. Nicméně to nevylučuje, že má i jiné parazity, takže jednoznačně bych nechal udělat rozbor trusu, ať zjistíte co všechno má. Já se přikláním k Panacuru, nicméně ten je na předpis, takže Vám jej vydá pouze veterinář, což bez předchozího rozboru neudělá.
Jsou to roupy a návod jak na to najdete zde v Želví lékárničce: http://euzelva.cz/zelvi-lekarnicka
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
Dobrý den,mám dospělou želvu vrobenou ve venk.výběhu,zimovanou.Po odzimování začala žrát a přibývat.Je to tak tři týdny co ubývá na váze /1930g nejvyšší/.......ted váha 1821g,jakmile ji vykoupu,váha skočí na 1930g,druhý den je to na novo 1820g,než ji znovu vykoupu.Misku s vodou má,žádné výtoky z nosu,oči krásně černé,jen ji nevydím už žrát jako dříve,apatická my nepříde.Mohlo by jít o parazity ?,nemohu zní dostat trus,abych jej poslala na rozbor.Mám ji tři dny v želvím stole samostatně,abych popřípadě našla trus.Dnes jsem ji nastrouhala mrkev s okurkou a dala čínské zelí,tak něco snědla,trávy se ani nedotkne.,prosím poradte.
Byla želva před tím venku? Pokud ano, mohly to způsobit výkyvy počasí. Jinak úbytku do 10% bych se nebál, 15% úbytek by už byl na zvednutý prst. Kontroloval bych ji a snažil něco do ní dostat a dále sledoval hmotnost. V případě, že by se nestabilizovala nebo nezačla přibírat, tak udělat buď rozbor trusu (pokud bude), nebo vzít želvu k vet.
Mám venkovní temper.domeček,kde byla zazimována a i odzimovana,takže ji vůbec nedávám domú,až ted,abych měla přehled co sežere.Bojím se,toho denodenního rozdílu při vykoupání,aby nebylo něco s ledvinami
Každopádně uvidíte a pokud bude apatie pokračovat vet. se nevyhnete. Ale zatím bych nepanikařil pro jistotu hned odčervoval. Rozbor je jistější, ale tím nic nezkazíte. Úbytek váhy v tomto jarním čase u zimovaných marginat je hodně neobvyklí a spíše váha do prázdnin kulminuje.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
Dobrý den,želvu jsem včera odčervila pastou banminth katze,včera nic nesnědl,dnes jsem mu koupila čekanku a římský salát,tak jsi něco málo ukousl,trávu stále nechce.....chtěla jsem se optat za jak dlouho pasta začne působit ?....denně ho ted koupu a vždycky ráno má pod sebou docela dost moče.