Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Pyramidovitý krunýř
Pyramidovitý krunýř
zdravím všechny
Náš sameček želvy zelenavé nevykazuje přímo známky žádné nemoci, ale jeho krunýř není tak zaoblený a hladký jak by asi měl být. Chtěla jsem se proto zeptat, zda s tím má někdo z vás zkušenosti a poradil by, jaká je zřejmě příčina a zda je tato deformace vratná či nikoli ?
Děkuji za jakýkoli ohlas
Náš sameček želvy zelenavé nevykazuje přímo známky žádné nemoci, ale jeho krunýř není tak zaoblený a hladký jak by asi měl být. Chtěla jsem se proto zeptat, zda s tím má někdo z vás zkušenosti a poradil by, jaká je zřejmě příčina a zda je tato deformace vratná či nikoli ?
Děkuji za jakýkoli ohlas
Re: Pyramidovitý krunýř
Drobným nerovnostem asi předcházet nejde, větší rachitidě a pyramidování ano, a to správnými chovnými podmínkami (zejména dietní strava s optimálním poměram Ca:P, dostatek vápníku, UVB záření, dostatek vlhkosti), deformace jsou pak způsobeny absencí některé složky.
Deformace nejsou vratné, lze pouze zastavit další deformování.
Deformace nejsou vratné, lze pouze zastavit další deformování.
Trosku mimo tema, ale nemozem to nikde najst, aky ma byt ten pomer fosforu a vapniku prosim?
Ideální poměr Ca:P by měl být 3:1.
U rostoucích želv 1:5 až 1:7
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
Dobrý den,
prosím Vás, mám pocit, že se našim želvám začíná deformovat krunýř, viz foto - není tak hladký, jak vidím na fotkách želv z internetu. Můžete mi prosím potvrdit/vyvrátit, že naše želvy mají na první pohled nějaký problém? Tak či tak pro jistotu koupím na podzim nové UV žárovky a budeme si raději více hlídat přidávání vápníku.
Želvy jsou 3 roky staré.
Děkuji,
s pozdravem,
Roman Novotný
prosím Vás, mám pocit, že se našim želvám začíná deformovat krunýř, viz foto - není tak hladký, jak vidím na fotkách želv z internetu. Můžete mi prosím potvrdit/vyvrátit, že naše želvy mají na první pohled nějaký problém? Tak či tak pro jistotu koupím na podzim nové UV žárovky a budeme si raději více hlídat přidávání vápníku.
Želvy jsou 3 roky staré.
Děkuji,
s pozdravem,
Roman Novotný
Na krunýři jde vidět jisté pyramidování, nicméně zdaleka to není nic vážného. Bývá to způsobeno tím, že se u nás želvy mají dobře (vhodné podmínky, jídlo každý den), a tak rostou rychleji než v přírodě. Ale jak říkám, Vaše želvy jsou na tom dobře.
SouhlasímMirek píše:Na krunýři jde vidět jisté pyramidování, nicméně zdaleka to není nic vážného. Bývá to způsobeno tím, že se u nás želvy mají dobře (vhodné podmínky, jídlo každý den), a tak rostou rychleji než v přírodě. Ale jak říkám, Vaše želvy jsou na tom dobře.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/