Dobrý den,
často čtu Váš web o želvách a jsem za něj moc ráda, již mnohokrát mi pomohl. Ale nyní mám dilema a nemůžu se rozhodnout, zda želvička potřebuje tepleji nebo chladněji. Vím, že na svých stránkách píšete, že v tomto případě se špatně radí, ale já budu ráda za jakýkoliv názor, aby želvičce bylo co nejlépe.
Mám doma roční želvičku vroubenou, která byla v květnu nemocná-zápal plic. Pravděpodobně nastydla při převozu od majitele, protože rýmu měla již od té doby, co ji máme. Dostala antibiotika a musela jsem na radu lékařky vyměnit podestýlku z kokosového vlákna za noviny. K těm jsem postupně přidala bezprašné piliny, které každý týden měním. Želvička již nemá ani rýmu, ani se nedusí.
V akvárku má jak výhřevné světlo (pod ním 38-40°C), tak UV zdroj. Piliny nevlhčím, když byla nemocná, musela jsem přestat, a přišlo mi že želvička vlhko nemá ráda-šla raději do sucha.
Jinak během měsíce přibrala z 68g na 86 g a i na délku vyrostla (7,3*6cm). Jí hodně moc a stále. Dostává čínské zelí, mrkev a občas jinou zeleninu či ovoce a obden popřášené vápníkem. Krunýř má pevný. Koupe se obden. Během léta byla přes den na zahradě, pokud bylo hezky.
Ráno se nahřeje, jde se najíst a pak přímo pod lampu, kde je většinu dne, když zrovna nejí. Vždycky byla ale v akvárku línější, moc se nenachodila. Ale vždycky mě nějak přivítala nebo ,,pozdravila,, což nyní dělá méně- je taková línější, smutná.
Svítím ji od 7 do 16 hodin. Ale již kolem 15 hodiny odchází do domečku, nebo se zahrabe hluboko pod piliny, nebo noviny.
Pokud ji ale pustím na gauč a hraju si s ní, tak pak běhá rychle.
A akvárko je veliké asi 23*58 cm-v nejbližší době se chystám vyměnit za větší.
Myslíte si, že je unavená, nebo ji spíše chybí teplo.
A pokud se takto chová normální želva, a nemám podmínky vhodné pro přezimování, doporučujete každý rok vypnout teploty a nechat želvu odpočinou? V jakém období nejlépe. A četla jsem tu o postupném snižování teplot-jak dlouho to tak trvá? Dny, týdny..?
Moc vám děkuji za odpověď.
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Ubrat nebo přidat teplotu?
-
- Nováček
Re: Ubrat nebo přidat teplotu?
Nepíšete o tom jaké má teploty v studené části. Každopádně bych zmenšil teplotu pod výhřevným světlem na cca 30°C v studené do 23 - 25°C. Želvy cítí příchod podzimu a i v teráriích zahájily období útlumu. Nikoli zimování. Určitě bych ji nezimoval.
Chovné prostory moc velké tedy nejsou to je pravda a doporučuji brzy vyměnit. Substrát já Vám nepochválím, ale je to Vaše věc,
Ještě k rýmě, želva Vám nenastydla, pokud ji měla od začátku, měla ji od chovatele! Želvy vydrží neskutečně hodně a nízké teploty jim zase tak nevadí. Pokud nastydne je to vždy po delší době od "nákazy". To jen tak na okraj.
Nechte ji tedy odpočinout
Chovné prostory moc velké tedy nejsou to je pravda a doporučuji brzy vyměnit. Substrát já Vám nepochválím, ale je to Vaše věc,
Ještě k rýmě, želva Vám nenastydla, pokud ji měla od začátku, měla ji od chovatele! Želvy vydrží neskutečně hodně a nízké teploty jim zase tak nevadí. Pokud nastydne je to vždy po delší době od "nákazy". To jen tak na okraj.
Nechte ji tedy odpočinout
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
-
- Nováček
Dobře děkuji. Teplota ve studené části je kolem 21 °C (většinou jako u nás v bytě). Výhřevnou teplotu snížím na 30°C a uvidím, jak zareaguje. Pokud by šla spát na delší dobu, vše vypnu, a vyleze pak sama nebo ji mám po nějaké době začít zase svítit? A až by byla odpočatá, jaká je pak ideální teplota?
Jinak piliny jsem ji dnes zkusila navlhčit, ale zdálo se mi to dost chladné, bojím se o nastydnutí..asi zase vyměním za kokosové vlákno, dobře mi drželo vlhkost a neplesnivělo.
Děkuji
Jinak piliny jsem ji dnes zkusila navlhčit, ale zdálo se mi to dost chladné, bojím se o nastydnutí..asi zase vyměním za kokosové vlákno, dobře mi drželo vlhkost a neplesnivělo.
Děkuji
Naopak ve studené je během dne dost zima, tam by to chtělo nepatrně zvýšit.
-
- Nováček
Dobrý den, želvička má teď pod výhřevem 30°C, a v chladné části kolem 23°C. Piliny jsou vlhké. Ale stále se nahřívá a jí. Jediná změna je, že se občas drápe na sklo i přestože není ven vidět.(dříve to dělala, než jsem ji zakryla výhled)
Má i zkrácený čas výhřevu, ale nepřipadá mi, že by se jí chtělo odpočívat..Jak dlouho mám čekat než se zahrabe? Jak dlouho to trvá vašim želvičkám? Bojím se aby ji nebyla v akvárku zbytečně zima...Možná na ni ale jen spěchám..
Děkuji a hezký den,
Michaela
Má i zkrácený čas výhřevu, ale nepřipadá mi, že by se jí chtělo odpočívat..Jak dlouho mám čekat než se zahrabe? Jak dlouho to trvá vašim želvičkám? Bojím se aby ji nebyla v akvárku zbytečně zima...Možná na ni ale jen spěchám..
Děkuji a hezký den,
Michaela
Tak na to neexistuje relevantní odpověď. Já želvy nešikanuji ať si dělají to co chtějí, některé jsou aktivní, jiné někde za bukem zalezlé....a tak to má být. Každý si dělá co chce