Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Rozdělení želv
Rozdělení želv
Máme dvě želvicky čtyřprste (5 a 10) cm. Od Vás jsem koncem září koupila 3 marginaty. Myslela jsem že by zimu mohly strávit všechny společne v prostorném želvim stole, na jaře půjdou na zahradu. Počítala jsem s tím, že je v budoucnu budu muset rozdělit, ale problém přišel dříve. Velký "čtyřprsták" dnes poprvé začal projevovat naruzivost o které jsem zatím jen četla,myslela jsem že na takové věci má ještě čas (jsou mu 3 roky). Jeho chování mi přišlo pro mnohem menší želvičky nebezpečné, tak jsem jej oddělila. Musím tedy řešit nové bydlení DOTAZ: co bude lepší 1.možnost- pořídit terarko 150 cm a přestěhovat do něj marginaty a malou čtyřprstou
2. možnost- přesunout do noveho terárka vášnivého samečka
3. možnost-rychlé vybudování domaciho výběhu 2x3m což jsem chtěla do budoucna pro marginaty.Vypustit do něj tuto zimu samečka a malé želvičky letos nestěhovat.
( Já mám pocit že čtyřprstemu by bylo lépe v otevřeném a velkém prostoru s vysokou a členitou vrstvou substrátu)
2. možnost- přesunout do noveho terárka vášnivého samečka
3. možnost-rychlé vybudování domaciho výběhu 2x3m což jsem chtěla do budoucna pro marginaty.Vypustit do něj tuto zimu samečka a malé želvičky letos nestěhovat.
( Já mám pocit že čtyřprstemu by bylo lépe v otevřeném a velkém prostoru s vysokou a členitou vrstvou substrátu)
Re: Rozdělení želv
To máte myslím jedno, ale vzhledem k tomu, že čtyřprsté jsou zvyklé tam, kde jsou, tak bych je tam nechal a marginaty přesunul jinde.. Finančně levněji vyjde vybudování rovnou velkého želvího stolu pro marginaty.. Ale jak říkám, v zásadě je jedno, jak to uděláte, důležité jsou jen chovné podmínky a to, aby byly želvy odděleně.
Děkuji za logickou odpověď na stupidní otázku.
Objednám potřebné a uděláme plánovaný výběh v samostatném pokoji a přestěhují se tam marginaty, kterým by měl sloužit i v budoucnu.
Bude se s nimi muset přestěhovat i malička čtyřprstá a sameček zůstat sám. A to asi na hodně dlouho? !
Objednám potřebné a uděláme plánovaný výběh v samostatném pokoji a přestěhují se tam marginaty, kterým by měl sloužit i v budoucnu.
Bude se s nimi muset přestěhovat i malička čtyřprstá a sameček zůstat sám. A to asi na hodně dlouho? !
Ten dotaz nebyl stupidní ani zdaleka
Želva štyřprstá by neměla být chována společně s jakýmkoliv evropským Testudem, protože má jiné nároky na chov, takže co se týče té malé čtyřprté, tak dočasně, když není jiné východisko, ano, ale dlouhodobě jí to prospívat nebude.
Želva štyřprstá by neměla být chována společně s jakýmkoliv evropským Testudem, protože má jiné nároky na chov, takže co se týče té malé čtyřprté, tak dočasně, když není jiné východisko, ano, ale dlouhodobě jí to prospívat nebude.
Pak mne napadá jedině řesení: po přestěhování marginat, původní želvi stul rozdělit podélne příčkou na polovic pro prcka a velkého (čtyřprste). Takto by mohla pro obě části sloužit stávající 160 výbojka.
I to je konstrukčně řešitelné, ale pokud myslíme na totéž řešení, pak by lampa svítila do místa, kde by byla přepážka, takže je zde nebezpečí, že se želva převrhne pod výhřevný zdroj.
Tohle riziko jsem si neuvědomila. Děkuji za upozornění.
Tudy cesta nevede
Da se stručne vyjádřit rozdíl podmínek chovu vroubenych a čtyřprstych nezimovanych ročních želv?
Maličkou čtyřprstou nechám letos v novém stole s marginatkami. Chtěla bych se pokusit nastavit podminky, aby to všechny zvladly. (Na jaře půjdou )
Tudy cesta nevede
Da se stručne vyjádřit rozdíl podmínek chovu vroubenych a čtyřprstych nezimovanych ročních želv?
Maličkou čtyřprstou nechám letos v novém stole s marginatkami. Chtěla bych se pokusit nastavit podminky, aby to všechny zvladly. (Na jaře půjdou )
Rozdíl vnímám ve vlhkosti, kdy u stepek by měl být substrát pouze mírně vlhký a celková vlhkost také nižší. Také je i malý rozdíl ve stravě, neboť stepky by se měly držet více na dietní stravě.. Jednoduše řečeno bude vždy jeden nebo oba druhy strátad...
K tomu rozdělejí želvího stolu pro stepačky - není bzpodmínečně nutné mít jeden výhřevný zdroj, každá půlka může mít svůj vlastní slabší..
K tomu rozdělejí želvího stolu pro stepačky - není bzpodmínečně nutné mít jeden výhřevný zdroj, každá půlka může mít svůj vlastní slabší..
Děkuji za Váš čas. Pomohl jste mi urovnat si myšlenky. Nechci želvičkám ani chtěnym ani těm nechtěnym vnuconat kompromisy pramenící z mé snahy hledat snadne a levné řesení.
-Pro 3 roční marginaty i čtyřprsteho frajera bude vyřeseno bydlení formou samostatnych želvich stolů. Akční mladík, když uz bude sám, bude mít alespoň dostatečný prostor na sve pochůzky.
-čtyřprsty roční prcek by se letos myslím mohl spokojit s oteřeným akvarkem 100x40x40, které jsem našla na půdě, pokud mu jej v hodně vybavíme.
Prosím jen o radu zda i do tohoto akvarka by se dala použít vybojka?
Budu se snažit učit želvam rozumět! Snad jim nějakou chybou neublížim.
-Pro 3 roční marginaty i čtyřprsteho frajera bude vyřeseno bydlení formou samostatnych želvich stolů. Akční mladík, když uz bude sám, bude mít alespoň dostatečný prostor na sve pochůzky.
-čtyřprsty roční prcek by se letos myslím mohl spokojit s oteřeným akvarkem 100x40x40, které jsem našla na půdě, pokud mu jej v hodně vybavíme.
Prosím jen o radu zda i do tohoto akvarka by se dala použít vybojka?
Budu se snažit učit želvam rozumět! Snad jim nějakou chybou neublížim.
Výbojka by se asi nějaká slabá dala použí, kdy nebudete akvárkou přikrývat a bude to vysoký řelví stůl.. Pokud byste jej přikrývala, tak určitě ne.