Mám pár dotazu ohledně chovu želv zelenavých.. Mám 2 želvičky zelenavé, jsem začátečník.. mám velké terárko 100x40x40 a vše potřebné, ale mám pár dotazů co mi není jasné.
1-) je vhhodné si pořídit vlhkoměr? popř. kolik % vlhka má být v terárku (vlhký má být jen supstrát že?) a jak poznám že vlhkost je dostačující když nemám vlhkoměr? je dobré si koupit něco na to aby mi to dávalo vlhko? je vhodné si koupit i teploměr?
2-) mám dvě světla jedno na denní svícení a druhe na topení, topení mám nastaveno na 2 hodiny pak pauza znova 2 hodiny a pauza a pak to uplně zhasne v 21:30 stačí to? aby si mi želvy nepřehřály.
3-) strava: koupil jsem jim polníček pak čekanku, ale i pekingský salát je to stejné jako čínský salát? mužu to želvám dávat ? pak mám doma specialni granule od chovatele a vápník který dávám pokaždé na listy.
potřeboval bych asi vědět jake krmivo je fakt nejlepší abych jim neublížil
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
pomoc! : - )
Re: pomoc! : - )
1) Pokud se jedná o želvy zelenavé, tak si myslím, že není nutný. Sice ho tam mám, ale pokud se na něj kouknu jednou za měsíc, tak je to hodně a vlhkost kontroluji vizuálně na substrátu, kdy přes noc musí být vlhký až mokrý, přes den může vrchní vrstva oschnout, po zhasnutí lamp je nutné ho pak dle potřeby znovu navlhčit.
2) Pokud nemáte UV zdroj, pak jej pořiďte, vizte zde. Nechápu, proč máte ten výhřev takto komplikovaný. Občas se sice zavádí polední pauza, ale myslím, že by výhřev neměl neustále takhle spínat a rozepínat. Postupně bych tedy začal pauzy odstraňovat (maximálně ponechal jednu dopolední). Pokud to máte jako "obranu" proti přehřátí, tak můžu říct, že je k ničemu, protože pokud želva spadne na záda přímo pod výhřevný zdroj, bohatě stačí u malých želv hodina ke zkáze, záleží to na teplotě.
3) V tuto chvíli ještě najdete hodně zeleného krmení venku - pampelišky, jitrocel, jetel, sedmikrásky, hluchavky, bodláky, jestřábníky... Jakmile nebude, tak se podává pekingské zelí (čínské zelí není totéž, nicméně není v ČR tolik zastoupeno, takže se pro pekingské zelí taktéž používá výraz "čínské"), polníček, salátová čekanka, rukola, můžete i mrkev (ale ne jako hlavní složku). Granule může, ale maximálně jednou za týden, kdy mláďatum bych je ještě možná podával, aby měly zastoupeny všechny živiny a vitamíny, dospělcům netřeba.
2) Pokud nemáte UV zdroj, pak jej pořiďte, vizte zde. Nechápu, proč máte ten výhřev takto komplikovaný. Občas se sice zavádí polední pauza, ale myslím, že by výhřev neměl neustále takhle spínat a rozepínat. Postupně bych tedy začal pauzy odstraňovat (maximálně ponechal jednu dopolední). Pokud to máte jako "obranu" proti přehřátí, tak můžu říct, že je k ničemu, protože pokud želva spadne na záda přímo pod výhřevný zdroj, bohatě stačí u malých želv hodina ke zkáze, záleží to na teplotě.
3) V tuto chvíli ještě najdete hodně zeleného krmení venku - pampelišky, jitrocel, jetel, sedmikrásky, hluchavky, bodláky, jestřábníky... Jakmile nebude, tak se podává pekingské zelí (čínské zelí není totéž, nicméně není v ČR tolik zastoupeno, takže se pro pekingské zelí taktéž používá výraz "čínské"), polníček, salátová čekanka, rukola, můžete i mrkev (ale ne jako hlavní složku). Granule může, ale maximálně jednou za týden, kdy mláďatum bych je ještě možná podával, aby měly zastoupeny všechny živiny a vitamíny, dospělcům netřeba.
děkuji, a jak by jste mi doporučil mít rozsvíceno světlo na to topení
To záleží, na teplotě pod lampou - je-li snížená, tak platí i snížení doby trvání osvitu, je-li normální, tak bych výhřevnou lampou svítil 10-11 hodin.