Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Přesun do terária
Přesun do terária
Dobrý den, tak jak to vidíte letos s přesunem želv do terária? Máme roční a 2-letou želvu zelenavou v balkonovém výběhu s dřevěnou boudičkou (2cm desky, uvnitř seno), myslíte, že už je čas pro přesun? Želvy už nejsou aktivní, i když vysvitne sluníčko tak vylezou jenom ke kraji boudy a chviličku se vyhřívají ve dveřích, pak se opět zahrabou do sena.
Dnes ráno bylo v Brně 9 stupňů, tak mě to trochu vyděsilo.... Chápu, že je čeká zas 3/4 roku v terárku a chtěla bych je nechat venku co nejdéle, ale prospívají jim i dnešní teploty?
Zimovat nehodláme...
Děkuji za názory
Dnes ráno bylo v Brně 9 stupňů, tak mě to trochu vyděsilo.... Chápu, že je čeká zas 3/4 roku v terárku a chtěla bych je nechat venku co nejdéle, ale prospívají jim i dnešní teploty?
Zimovat nehodláme...
Děkuji za názory
Re: Přesun do terária
Dobry den. Ja som z Bratislavy, takze pocasie je u nas cca podobne a zelvu mam stale na balkone. Slniecko si este stale velmi uziva, ked je teplejsie dokonca sa aj nazerie. Teploty sa cez den budu u nas tento tyzden pohybovat okolo 22C. Do teraria sa chystam stahovat, az ked bude dlhodobejsia predpoved pod 17C. Nizsie nocne teploty neriesim, v domceku ma seno, tam sa zakutre. To prirodne slniecko jej chcem dopriat co najdlhsie.
Vždyť to je brzo, ještě bývá hezký i rijen a listopad, dívejte se např.accuweather.com a dejte si tam vase město, fakt mi to vycházelo, vidíte i dlouhodobou předpověď a podle toho se zorientujete
Ještě je brzo
Dobrý večer, taky přemýšlím, jestli o víkendu nepřesunu roční želvy vroubené do terária. Jsme v nadmořské výšce 520 m a teplota u nás ráno klesá i pod 5 stupňů, včera byly dokonce 3 st. Želvy mají ve venkovním výběhu na zahradě boudičku se slámou a zateplenou střechou. Když svítí sluníčko tak na chvíli vylezou ven, ale pokud je jako dneska deštivo a kolem 10 st. přes den tak jsou zalezlé pod slámou a spí. Tak nevím, jestli mám ještě čekat na babí léto, anebo dát želvy domů do terária.
Děkuji za radu
Děkuji za radu
Já ještě nestěhuji, venku jsou i pardálky a další Africké druhy.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
Dobrý den, tak jsem tedy odolala a želvy zůstaly venku. Protože už jsou u nás přízemní mrazíky, doplnila jsem boudičku slámou. Želvy se zahrabaly do substrátu pod slámu a už nevylézají ani když svítí sluníčko. Terárium mám připravené, protože roční želvy si netroufnu zimovat, ale teď tedy nevím co dál, nechat je ještě nějaký čas venku, anebo vzbudit a přestěhovat domů
Děkuji za každou radu Vlasta
Děkuji za každou radu Vlasta
Čas na přesun přijde až přestane být slunečno
Takže nevadí ani ty mrazíky? Včera u nás byly -3, dneska -2 docela mě to vyděsilo
Ranní ne, to už by jste byla jinak bez želv
Dobrý den, rád bych navázal na dotaz paní Vlasty, která řeší naprosto stejnou věc jako já
Já osobně to s přesunem do terárka vidím nejpozději koncem příštího týdne. Možná, že je to pro zkušené chovatelé ještě brzy, ale já už na to nemám nějak "nervy" (mám strach, že by umrzly). Co mne ale zajímá ještě více je, jak začít s "osvitem". Mám od pana Junka doporučené teploty pro začátek : pod výhřevkou 28 st. a v chladném zóně 22 st. Nebude to pro želvy moc velký teplotní šok ? V poslednim týdnu jsou u nás prům.denní teploty 11-13 st. a noční 2-5 st. Nemám raději první týden svítit jen UVB společně s denním světlem a až po týdnu nebo dvou zapnout tu výhřevnou ? Děkuji za jakékoliv informace ke "startovacím teplotám".
Já osobně to s přesunem do terárka vidím nejpozději koncem příštího týdne. Možná, že je to pro zkušené chovatelé ještě brzy, ale já už na to nemám nějak "nervy" (mám strach, že by umrzly). Co mne ale zajímá ještě více je, jak začít s "osvitem". Mám od pana Junka doporučené teploty pro začátek : pod výhřevkou 28 st. a v chladném zóně 22 st. Nebude to pro želvy moc velký teplotní šok ? V poslednim týdnu jsou u nás prům.denní teploty 11-13 st. a noční 2-5 st. Nemám raději první týden svítit jen UVB společně s denním světlem a až po týdnu nebo dvou zapnout tu výhřevnou ? Děkuji za jakékoliv informace ke "startovacím teplotám".
Samozřejmě nemůžete začít svítit hned ze starnu, ale postupně. Napřed přesunout jen do terária bez zapnutých světel (popř. můžete ještě zařadit teplotní mezistupeň někde na chodbě, garáži...), poté začít pouštět denní, teprve pak až výhřevnou lampu.
No já to zatím podle předpovědí vidím na příští týden v úterý... Nemám výběh zrovna na jih, takže už to asi zabalím...
Teď jsem koukala na předpověď počasí a od příští středy má u nás být přes den pod 10 stupňů a na výběh mi takhle na podzim kvůli stromům svítí sluníčko jenom asi do dvou odpoledne, terárko je připravené, tak asi letní sezónu taky ukončím.
Ja definitivne presuvam zelvu do teraria v piatok. Uz viac ako tyzden nevychadza, takze je nacase ukoncit "zimnu dovolenku"
Čas na přesun nastane tento týden, v polovině se zlomí teploty, tak ten kdo nezimuje by měl přesunout domů