Dobrý den,
3 roky jsem měla dvě želvy zelenavé (koupené po narození). Byly chovány v jednom větším teráriu, měly stejné chovné podmínky.
Teď jsem byla nucena je rozdělit, protože ta větší útočila na tu menší. Dlouhodobě - kousala ji do noh, hlavy, lezla ji po krunýři, nepouštěla ji téměř k jídlu apod. Proto ta menší většinu dne byla radši zalezlá v domečku.
Za ty 3 roky, ta větší, dosáhla váhy 478 g, zato ta menší má jen 94 g.
Jinak je spíš klidnější, žere, krunýř má dost tvrdý, akorát ne moc lesklé oči. Chtěla jsem se zeptat, jestli se třeba nemůže jednat o nějakou vrozenou vývojovou vadu želvy? Nebo jestli nevyrostla kvůli stresu způsobeným dominancí druhé, podstatně větší želvy? Nebo jsem já udělala něco špatně...
Stravu má pampelišky, jitrocel, padaná jablka a hrušky (ze zahrady), čínské zelí (když nejsou pampelišky). Koupu 1x týdně, má stálý přístup k vodě (miska) a vlhký substrát (kokos. vlákno a písek). Svítím jí 9 hod. (výhřevná 25 W), UV 5,5 hod. (Exo Terra Repti Glo 10 UVB 26W) + zářivka na denní světlo.
Možnost venkovního výběhu, bohužel, nemám.
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
želva neroste
Re: želva neroste
Želva může mít jak parazity a nebo má jiné rodinné dispozice. Pokud roste a dožila se tří let, tak vrozená vada je skoro vyloučena. Už u ročních želv je někdy rozdíl ve velikosti 100%.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/