Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
plíseň a poranění karpaxu
plíseň a poranění karpaxu
Dobrý den,
měla bych dva dotazy ohledně krunýře. Jestli toto je plíseň? Odlupují se nám z toho šupinky.
Jak to mám ošetřit. Něco jsem si již přečetla v návodech, ale raději se zeptám dál, než jí něco aplikuji.
Zatím jen čistím Betadinou.
Druhý dotaz bych měla ohledně ulomeného kousku krunýře. Jak takové zranění ošetřit.
Jestli to mám nějak fixovat a sroste to časem samo.
Podle fotek jsem zjistila, že se jedná asi o želvičku zelenavou, mám ji od roku 1986, pravidelně zimuje, od jara do podzimu na zahradě.
Děkuji moc všem za radu Lenka
měla bych dva dotazy ohledně krunýře. Jestli toto je plíseň? Odlupují se nám z toho šupinky.
Jak to mám ošetřit. Něco jsem si již přečetla v návodech, ale raději se zeptám dál, než jí něco aplikuji.
Zatím jen čistím Betadinou.
Druhý dotaz bych měla ohledně ulomeného kousku krunýře. Jak takové zranění ošetřit.
Jestli to mám nějak fixovat a sroste to časem samo.
Podle fotek jsem zjistila, že se jedná asi o želvičku zelenavou, mám ji od roku 1986, pravidelně zimuje, od jara do podzimu na zahradě.
Děkuji moc všem za radu Lenka
Re: plíseň a poranění karpaxu
Pokud to odloupnutí štítků není mechanického původu, pak je plíseň asi jediné vysvětlení. V tom případě se odloupne to, co se odloupnout dá, vydezinfikuje se to a maže antimykotiky.
Odloupnutí krunýře mechanického rázu se pak akorát dezinfikuje, dorůstá to samo.
Odloupnutí krunýře mechanického rázu se pak akorát dezinfikuje, dorůstá to samo.
děkuji za radu.
takže ten velký úlomek u hlavy tam normálně nechám a budu jen desinfikovat.
na plíseň se maže jak dlouho? jestli se mám držet návodu na spreji.
nemůže ji ta plíseň na tom krunýři nějak ohrozit? Pozorovala jsem tohle odlupování
již několikátý rok, ale nikdy jsem nevěděla, co to je.
takže ten velký úlomek u hlavy tam normálně nechám a budu jen desinfikovat.
na plíseň se maže jak dlouho? jestli se mám držet návodu na spreji.
nemůže ji ta plíseň na tom krunýři nějak ohrozit? Pozorovala jsem tohle odlupování
již několikátý rok, ale nikdy jsem nevěděla, co to je.
Maže se tak dlouho, dokud nezmizí a krunýř se nespraví. Plíseň ji v zásadě ohrozit nemůže, pokud je v nějaké ne moc velké míře. Pokud je ale zasažena velká část krunýře, tak ji to samozřejmě ohrozit může.
tak to snad není moc, má to jen na těch dvou štítkách, zbytek se neodlupuje.
je možné nějak odhanout stáří? váha 2.210 krunýř 25cm, dole 20cm zimuje pravidelně
je možné nějak odhanout stáří? váha 2.210 krunýř 25cm, dole 20cm zimuje pravidelně
Nedá, akorát Vám mohu říct, že už je zcela dospělá. Možná pokud byste věděla kolik měřila v roce, kdy jste ji dostala, dalo by se odhadnou stáří v daném období a to pak připočítat, ale stejně by se jednalo o velmi hrubý odhad.
našla jsem ji v roce 1986 v lesíku, nejbližší domy tak 3km přes pole a byla tak 10-15cm velká
Já bych to hádal tak na 32 - 37 let, ale jak říkám záleží to na mnoha faktorech a je to hrubý odhad...
I tak děkuji.
spíš je to jen zvědavost.Myslela jsem, že jí pořídím kamaráda, aby byla spokojenější.
Tak to bych měla asi vybírat podle velikosti.
Hlavní je, aby se jí všechno zahojilo. Alespoň vím, jak na to.
Moc děkuji Lenka
spíš je to jen zvědavost.Myslela jsem, že jí pořídím kamaráda, aby byla spokojenější.
Tak to bych měla asi vybírat podle velikosti.
Hlavní je, aby se jí všechno zahojilo. Alespoň vím, jak na to.
Moc děkuji Lenka
Tak pokud jí chcete pořídit kamaráda, tak stačí akorát vědět, že potřebujete dospělou želvu, věk už není podstatný.
Až bude vyléčená, začnu shánět.
Díky za rady
Díky za rady
Pokud je mi známo, tak pan Miloš prodával dospělé želvy zelenavé za dobrou cenu, takže mu můžete napsat, jestli tomu tak stále je. Tak či tak by se měla dodržet karanténa, takže po dobu co se bude léčit můžou být odděleně.
každopádně to už nechám na jaro.Teď se musí vyléčit a pak bude spinkat Děkuji za tip