Dobrý den, mám doma roční želvu (T. hermanni) a chtěla bych Vás poprosit o radu. Chci, aby měla vše co potřebuje, ale nechci jí svou nezkušeností ublížit. Vápník jí podávám formou skořápek od vajec rozdrcené na prášek ( posypu jí tím stravu). Stačí to takto,nebo mám raději vápník koupit? Také jsem se chtěla zeptat, jak jí podávat vitamín D? Na Vaší stránce jsem se o vitamínu D hodně dočetla, ale nevím, jak ho podávat želvě, a který vitamín D mohu zakoupit bez předpisu a hlavně v jakém množství to s vápníkem podávat? Nemám s tímto žádné zkušenosti a nechci želvu nějak předávkovat.
Také jsem se dočetla o nějakém odčervení želv... je nutné dělat to u všech želv? Mám v terárku pouze jednu.
Děkuji za odpověď.
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Vápník a vitamín D
Re: Vápník a vitamín D
Vápník v podobě skořápek stačí - oboje obsahují uhličitan vápenatý, akorát skořápky se musí vypékat nebo vyvařovat před použitím.
Vitamin D se nijak nedávkuje. Vitamin D se tvoří v kůži, pakliže na ní dopadá UVB záření. Takže ke správné tvorbě vitaminu D je nutné mít terárium vybavené UVB žárovkou, venku to zajišťuje slunce.
Želvy se odčervují, jsou-li začervené. Takže pokud chcete mít jistotu, tak pošlete trus na rozbor. Na základě výsledků pak můžete s veterinářem konzultovat odčervení.
Vitamin D se nijak nedávkuje. Vitamin D se tvoří v kůži, pakliže na ní dopadá UVB záření. Takže ke správné tvorbě vitaminu D je nutné mít terárium vybavené UVB žárovkou, venku to zajišťuje slunce.
Želvy se odčervují, jsou-li začervené. Takže pokud chcete mít jistotu, tak pošlete trus na rozbor. Na základě výsledků pak můžete s veterinářem konzultovat odčervení.
Re: Vápník a vitamín D
Děkuji za radu.