Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Váha
Váha
Dobry den, máme ročnu hermanku. Keď sme ju v máji od p.Junka kupovali, po príchode domov som ju vážila, mala 23g. Dnes som ju po 7 týždňoch važila opäť a hmotnosť je len 19g. Žerie dobre, púpava-skorocel, raz do týždňa granule, sem tam jahoda, čerešňa. Hovienka majú tvar, oči čisté. Po terariu "lieta" denno-denne. Momentálne nesvietime, pretože teploty sú vysoké aj bez svietenia. A teraz konečne k otázke: je vážny problém, že želva schudla?
Re: Váha
U větších želv se považuje ztráta cca 10% z původní hmotnosti jako důvod k řešení, u mláďat se to musí posuzovat individuálně kvůli jejich nízké hmotnosti. 4 g během 7 týdnů může být klidně odchylka v měření a nemusí nic znamenat. Pokud želva žere, je aktivní, zdravotně je v pořádku, tak bych ji nechal tak a pozoroval ji (popř. častěji převažoval). V případě, že by začala vykazovat známky nemoci nebo by šla s hmotností ještě níže, pak bude někde problém.
Každopádně je to divné a aktivita, váha a žravost si odporují. Vidím to buď na chybu vážení - tolerance měřidla. A nebo druhá méně pravděpodobná věc je začervení. Dejte pro jistotu čerstvý rus na rozbor, ať je jistota.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
Odrostlé želvy lze v klidu zvážit na kuchyňské váze, protože tam nějaká chyba 2-3 g není podstatná.. Já želvy vážním na digitální laboratorní váze, která má toleranci +- 0,1 g, ale nekupoval jsem ji kvůli želvám, měl jsem ji před tím, takže jsem i k tomu účelu využil.. Myslím si, že váha s tolerancí 1 g by vystačila..
Přesně tak, je to jedno jaká, ale důležitá je tolerance váhy Pokud chcete přesně takového špunta vážit neměla by být větší než 2g a spíše méně.
Tak som pred chviľou prevážila opäť, tentokrát váži 22g. Tuším celú váhu hodím do koša. Hovienko som neulovila, pretože v týchto horkách ho položí častejšie do misky s vodou ako na substrát. Môžem mu dať granule viac krát do týždňa, aby som ho trošku vykŕmila? Alebo počkať na rozbor trusu, či skutočnie nie je začervený?
Tak som dnes odniesla trus na rozbor a je negatívny. Aj keď ma vet presviedčal, že z jedneho hovienka to nemusí byť 100%, že som mala doniesť najmenej hovienka tri. Mám to brať teda za relevantný výsledok? Alebo ich nazbierať viacej a odniesť ešte raz?
Tak to je v pořádku, kdyby byla začervená určitě by se to poznalo jedním rozborem. Když je masivní začervení které je nejvíce nebezpečné pro malé želvy je to v každém trusu včetně jak vlastních parazitů, tak vajíček. Takže to vidím na chybu vážení a také musíte brát v úvahu, že i želvy rostou nárazově. Nezimované teď stojí, zimované rostou
kdyby šla výrazně s vahou dolů, tak by to nebylo dobré
Přesně tak, nebo by ji začal měknout karapax.
Ať nezakládám nové téma, přifařím se sem...
Koupila jsem si od Vás na konci dubna dvě loňské marginaty. Po příchodu domů jsem je zvážila (na kuchyňské váze) jedna měla 20g, druhá 18-20 g (přeskakovalo to).
Želvy mám od konce května ve venkovním výběhu. Včera jsem je vážila. Ta první má už 26 g, druhá stále 18 - 20 g. Při tom je to ta, kterou vidím často někde lézt, ta co přibrala je spíše někde zalezlá a spí. Co mi přijde ale divnější, tak ta želva, která nepřibrala je taková jakoby nateklá, nebo jak to popsat. Nafotila jsem to, ale nemůžu najít kabel k foťáku, tak fotky ještě dodám. Je prostě jakoby tlustá, nebo spíš nateklá a to jak na krku, tak hlavně na těle, co ji vykukuje z krunýře a to jak ve předu, tak vzadu. Nohy vypadají normálně. Oči, no, už jsem ji kontrolovala několikrát a asi nejsou zcela OK, má v rohu oka trošinku jakoby tu blanku a často ji spíš vidím s očima zavřenýma.
Fotky dodám, ale nenapadá Vás z popisu, co by to mohlo být. Nikde na netu jsem nic takového nenašla. Nevím, jak se posuzuje aktivita želvy, ale v porovnání s tou, co přibírá na váze a vypadá "normálně" je tahle aktivnější, tj. kdykoliv ji jdu zkontrolovat, tak je v jiné části výběhu, nebo leze.
Koupila jsem si od Vás na konci dubna dvě loňské marginaty. Po příchodu domů jsem je zvážila (na kuchyňské váze) jedna měla 20g, druhá 18-20 g (přeskakovalo to).
Želvy mám od konce května ve venkovním výběhu. Včera jsem je vážila. Ta první má už 26 g, druhá stále 18 - 20 g. Při tom je to ta, kterou vidím často někde lézt, ta co přibrala je spíše někde zalezlá a spí. Co mi přijde ale divnější, tak ta želva, která nepřibrala je taková jakoby nateklá, nebo jak to popsat. Nafotila jsem to, ale nemůžu najít kabel k foťáku, tak fotky ještě dodám. Je prostě jakoby tlustá, nebo spíš nateklá a to jak na krku, tak hlavně na těle, co ji vykukuje z krunýře a to jak ve předu, tak vzadu. Nohy vypadají normálně. Oči, no, už jsem ji kontrolovala několikrát a asi nejsou zcela OK, má v rohu oka trošinku jakoby tu blanku a často ji spíš vidím s očima zavřenýma.
Fotky dodám, ale nenapadá Vás z popisu, co by to mohlo být. Nikde na netu jsem nic takového nenašla. Nevím, jak se posuzuje aktivita želvy, ale v porovnání s tou, co přibírá na váze a vypadá "normálně" je tahle aktivnější, tj. kdykoliv ji jdu zkontrolovat, tak je v jiné části výběhu, nebo leze.
Každá želva je jiná. Nemůžete váhově srovnávat dvě želvy. Jestli je aktivní (běhá atd...), žere ´´normálně´´ tak to bude OK.
Jak píšete:
U oka by pomohla fotka (vůbec netuším co si pod tím popisem mám představit ) Ale myslím si že to asi nic neobvyklého nebude
Jak píšete:
Myslím si že popisujete tukové zásoby (jsou při dobré kondici).weru píše:Co mi přijde ale divnější, tak ta želva, která nepřibrala je taková jakoby nateklá, nebo jak to popsat. Nafotila jsem to, ale nemůžu najít kabel k foťáku, tak fotky ještě dodám. Je prostě jakoby tlustá, nebo spíš nateklá a to jak na krku, tak hlavně na těle, co ji vykukuje z krunýře a to jak ve předu, tak vzadu.
U oka by pomohla fotka (vůbec netuším co si pod tím popisem mám představit ) Ale myslím si že to asi nic neobvyklého nebude
Tak už mám fotky...
Fotila jsem obě dvě, aby bylo patrné, o co mi jde. Ta "divná" mi přijde ta vpravo (při pohledu na fotku). Je teda mokrá, proto se tak divně leskne, ale jinak je to snad vidět. Jako tukové zásoby mi to moc nepřijde, ale jestli to jsou tukové zásoby, tak jen dobře. Ale jak říkám, bude ji rok, váží jen 20 g a od května nepřibrala. To oko není moc dobře nafocené, ale vidět to asi je, mám na mysli tu bílou blanku v roku oka.
Fotila jsem obě dvě, aby bylo patrné, o co mi jde. Ta "divná" mi přijde ta vpravo (při pohledu na fotku). Je teda mokrá, proto se tak divně leskne, ale jinak je to snad vidět. Jako tukové zásoby mi to moc nepřijde, ale jestli to jsou tukové zásoby, tak jen dobře. Ale jak říkám, bude ji rok, váží jen 20 g a od května nepřibrala. To oko není moc dobře nafocené, ale vidět to asi je, mám na mysli tu bílou blanku v roku oka.
Ta vpravo na poslední fotce má nějaký zdravotní problém Má přinejmenším otoky měkkých částí a to není dobré. Každopádně návštěva vet. je na místě, oc nejdříve.