Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Obtěžování jednoho samce druhým

Co se jinam nevešlo
Odpovědět
Janinka
Nováček

Obtěžování jednoho samce druhým

Příspěvek od Janinka » úte 11. lis 2014 18:43:26

Dobrý den,
už jsem tu dlouho nebyla, a nestačím se divit ;) Moc pěkné, i když mi chvilku trvalo, než jsem se zorientovala, ale je to pěkné.
Mám dotaz. Už 2 roky máme od Vás 2 želvy zelenavé - jsou to 2 samci, jak jsme zjistili.
Nyní máme problém s tím, že větší samec, jak bych řekla, sexuálně obtěžuje, toho slabšího.
Dříve to trvalo tak 5 minut a dal mu pokoj, ale nyní vydrží třeba hodinu, tak 2x denně. Slabší samec utíká a já mám strach, aby se z toho nezbláznil. Vždy z něj silnějšího sundám, dám na druhou stranu terária, ale on ho znovu dohoní a začne to nanovo. Přemýšlela jsem, že bychom rozdělili terárium, ale i když od Vás máme to větší, tak mi to přijde neuskutečnitelné.
Vím, že je to příroda, ale mám obavy o slabšího samce. Existuje nějaké řešení nebo je to normální ? Můžete nám prosím poradit?
Moc děkujeme, s pozdravem Jana

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Obtěžování jednoho samce druhým

Příspěvek od euzelva » úte 11. lis 2014 18:58:08

Krajní řešení je prostě je rozdělit, ale ve vašem případě si nemyslím, že nastal čas na toto řešení. Pokud ten slabší samec žere a jinak se chová normálně, když není obtěžován nebude to vážné. K rozdělení se přistupuje když želví jedinec je opakovaně zraňován do krve, nebo se výrazně mění chování a to v době kdy není usurpován. Takže vydržet
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Janinka
Nováček

Příspěvek od Janinka » úte 11. lis 2014 19:21:24

Dobře, moc děkuji za odpověď, tak my vydržíme :)

Babblu0
Nováček

Příspěvek od Babblu0 » úte 07. dub 2015 9:36:28

Jednoznačná odpověď ne. Sice se jistě vyskytují určité druhy želv ve stejné lokalitě jako leguáni (nutno vyhledat), ale v přírodě jsou rozeseti na obrovské ploše. V teráriu by si překáželi a jeden z živočichů by si vydobyl pozici nad druhým, což by druhé zvíře stresovalo a mohlo by to mít i jiné následky.
FSL:

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » úte 07. dub 2015 16:13:57

To máet sice pravdu a s tím nelze než souhlasit. Ale v chovu želv v zajetí jsou trochu rozdílné zkušenosti. Pokud chováte více želv a to i ve výběhu dochází ke konfliktům mezi jedinci a vždy jsou pak ti slabší a ti více dominantní. Většinou si to vyřídí mezi sebou a ti slabší se podřídí a nijak jim to nevadí. Ovšem pokud nedojde k extrémním situacím a to je jak jsem psal nutné je rozdělit. Chov jakýkoliv zvířat ve skupinách např. v ZOO také není ideální, ale vždy je potřeba zvážit konkrétní situaci a podle toho se zachovat. Ideální je obrovský výběh, ale i tam si dominantní zvířata tu svoji oběť najdou, a jsme opět na začátku. Bohužel chov čehokoliv živého je vždy o kompromisech... :( ;)

Monulda
Nováček

Příspěvek od Monulda » úte 02. čer 2015 21:39:09

Dobry den,

mame od Vas dve zelvy testudo hermanni, jednu mame skoro 7 letou a druhou 2 letou a oba to jsou samci. Koupili jsme si druhou, aby tomu starsimu nebylo smutno, ale posledni pul rok mladsi zelva obtezuje tu starsi kouse ji do nohou, ocasku a hlavy. Nekdy to trva i hodinu a mladsi zelva potom co ho pokouse na nej vleze a zacne piskat. A nedavno jsme s vsimli, ze ma starsi zelva krvavou stopu na nozicce pod kolenem. Ziji spolu v terariru o velikosti 60x30 cm.

Poradte nam co s tim mame delat?? Jak tento problem mame vyresit? Je mi starsiho utlacovaneho samce opravdu moc lito.

Dekuji predem za odpoved

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » úte 02. čer 2015 22:33:42

Je hodně divné, že mladší utlačuje staršího. K občasným zraněním prostě dochází v soužití více želv. Nikdy to není, ale nic fatálního, spíše drobné zranění. Určitě v tomto věku jsou želvy větší a přiznejme si to, že Vaše chovné prostory jsou prostě už malé. Řešení je buď rozdělit nebo větší prostory, ale ani tam se drobným šarvátkám nevyhnete, zrovna tak jako ve venkovním výběhu.

Monulda
Nováček

Příspěvek od Monulda » ned 07. čer 2015 16:40:39

Dobrý den,tak pokračujeme v řešení z předchozího příspěvku.Želvy jsme přestěhovali do většího teraria 80x40 a chování se o trošku zlepšilo ale pořád mladší okusuje staršího.Po koupeli v heřmánku začal mladší i syčet a narážet do staršího viz video v odkazu ( http://ulozto.cz/live/xQRMSfny/20150606-114440-mp4) lze tuto situaci nějak řešit,nebo je to otázkou "normálnosti"

děkuji

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » ned 07. čer 2015 21:09:37

Nelze je nijak vyřešit než rozdělením. Jinak je to naprosto běžné chování :)

Odpovědět