Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Spaní bez zahrabání; nenahřívá se

To nejlepší pro naši želvu v domácím prostředí
Odpovědět
Lucinečka
Nováček

Spaní bez zahrabání; nenahřívá se

Příspěvek od Lucinečka » sob 16. kvě 2015 22:31:01

Dobrý den,
před necelým týdnem jsem si od pana Junka koupila nádhernou, asi tříměsíční pardálku. Ačkoli jsem četla na několika místech, jak se želvičky na noc zahrabou do vlhkého substrátu, naše vždy usne tam, kde ji zrovna napadne. V domečku spala zatím dvakrát, jinak spí většinou buď na kamínkách :!: nebo na substrátu někde v koutku. Zajímavé však je, že větš. spí v koutě blíž k nám :) Je to tak v pořádku? Nevadí, že se nezahrabává? A že ani nevyhledává žádnou skrýš? Vím, že si asi ještě úplně nezvykla na nové prostředí, ale že nemá nutkání se na noc schovat :)
Ještě bych se chtěla zeptat, je možné, že se nechce nahřívat? Ještě jsem ji neviděla přímo pod lampou, a to tam je cca 32 stupňů, není tam až takové horko, ale stejně tam nikdy nechodí.
Vím, že to jsou jen hloupé dotazy a že dělám z komára velblouda, ale chci vědět, jestli něco nedělám špatně :)
Děkuji moc za odpovědi
Lucka B.

Mirek
Víc než Želva

Re: Spaní bez zahrabání; nenahřívá se

Příspěvek od Mirek » ned 17. kvě 2015 2:22:59

Pokud je jinak vše v pořádku, není důvod řešit zahrabávání, avšak želva by měla spát ve vlhku, takže pokud nějak hodně často nocuje na kamínkách, tak bych ji na noc přenesl do vlhké části, jinak to není potřeba.

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » pon 18. kvě 2015 8:01:07

Pletete si G.pardalis s evropskými druhy želv. Tento druh se nezahrabává vůbec nebo pouze minimálně :!: Každopádně pokud máte vhodně nastavené teploty není potřeba nic řešit. Želva neleze do úkrytu protože ji nevyhovuje jeho umístění, popřípadě vlhkost....Kupka sena v prostoru by měla být skoro by se dalo říci povinností.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Michal Konečný
Matador

Příspěvek od Michal Konečný » ned 09. srp 2015 21:39:41

Dobrý den.Využiji stávajícího tématu protože se to toho týká.

Poslední 3 nebo 4 dny náš hermaňák místo aby spal v domku kde má neustále vlhký substrát,spí všude možně v terárku,převážne teda v rohu blíže výhřevné lampě, tedy nejdál od kamenů kde je docela sucho (kvůli likvidaci muše po pokusu vysadit tam jetel) a dnes si uvelevil přímo na kamenech hned u potravy.Rosil jsem mu terárko a spravoval domeček který si pochodováním po terárku posunul a trochu jsem jej vyrošul ze spánku,tak jsem jej přesunul do domku ale za chivlku z něj byl zase venku v prvním roku a teď si velebí v rohu na kamenech.A přitom má v chladné části asi tak 25°C a přes den zapnuté jen denní svícení a ráno v poledne a večer na hodinku zapnutý UV osvětlení,výhřevné jsem raději kvůli předpovědi vypnul.Je vypnuté tak 2-3 dny.nemůže tu být spojitost?v pokoji kde je terárko je 26°C takže na nižší teplotu to terárko nestáhneme.Je to normální že tak z ničehonic přestane spát v domku?případně čeho bych si měl všímat,co by mohlo věstit přicházející problémy? Díky :-)

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » ned 09. srp 2015 21:54:44

V těchto vedrech maximálně terárium větrat a želvě prostě nelze poručit, spí tam kde ji to vyhovuje. Spíše zkuste přesunout domek tam kde nocuje. Určitě na její chování mají vliv teploty a změny v chovu. Všímat si pouze zda není nemocná nebo ji neměkne krunýř.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Odpovědět