Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

T. horsfieldi prcek 5 cm vůbec nejí

Ta želva je nějaká divná
Odpovědět
FandaB
Nováček

T. horsfieldi prcek 5 cm vůbec nejí

Příspěvek od FandaB » stř 25. úno 2015 20:17:11

Dobrý večer, mám problém s želvou T. horsfieldi, protože vůbec nechce jíst. Je to prcek s délkou krunýře 5 cm a máme ho měsíc. Byl to od začátku takový ospalec, ale vždy se najedl. Bohužel teď jíst vůbec nechce. Zkoušel jsem i koupání, které zprvu pomáhalo, ale teď prostě tu pusu neotevře. Normálně chodí, ale moc se mu nechce otevírat oči. Když oči otevře, vypadají normálně. V současné době máme želvičku v teráriu 60x30x30 na světlém místě s infra žárovkou a trubicovou 45 cm dlouhou Exo Terry Repti Glo 10.0 ve vzdálenosti cca 20 cm od dna terária. Teploty: pod výhřevnou žárovkou cca 35 stupňů a v chladné části terária cca 24 stupňů. K jídlu jsem zkoušel vše od mrkve, jablíčka, granulí, čínského zelí, ale pořád nic. Bohužel nemám zkušenosti s takto malou želvou, takže se obávám, že něco dělám špatně, nebo že je želva nemocná. Mohu Vás požádat o odbornou radu?

Děkuji

Fanda

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: T. horsfieldi prcek 5 cm vůbec nejí

Příspěvek od euzelva » stř 25. úno 2015 20:36:08

Ono záleží na tom odkud ta želva je. Jestli odchov nebo import, já mám odchované želvy a vesele jedí, rostou a jsou čilé. Viz. webkamera. Ale, co ta vaše :shock: Říkáte od začátku ospalec, tak to mám podezření na nějaké zdravotní problémy nebo totálně nevhodné podmínky pro chov. V prvním případě je nutné zjistit zda není želva začervená nebo nějak nemocná.
Například měkký krunýř hlavně zespodu. V druhém případě může jít o zcela nevhodně nastavené podmínky chovu. V tuto dobu mají mé želvy tohoto druhu během dne pod výhřevnou lampou 35°C, v noci 18°C a mimo lampu přes den 25°C. K jídlu hlavně čínské zelí, úkryt a kupu sena v prostoru. Vlhkost minimální. Koupání tohoto druhu není zapotřebí a stačí klidně 1x za 14 dní.
Uvedená zářivka v takovéto vzdálenosti je nanic a vůbec neplní funkci UVB pouze supluje denní osvětlení. Její účinnost je max. do 15 cm nad želvou a nejlépe 10 cm.
Každopádně nejpravděpodobnější příčina se jeví její špatný zdravotní stav, ale to by ji musel někdo vidět osobně. Asi bych neváhal a navštívil vet. Během dne jsou želvy čilé a většinou žerou. Pokud by na ni šel útlum byla by zapikovaná někde v chladném rohu a nepochodovala by.
http://euzelva.cz/kamera3
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

FandaB
Nováček

Příspěvek od FandaB » stř 25. úno 2015 20:48:00

Děkuji moc za odpověď, želva je odchovaná v ČR. Vlhkost v teráriu je momentálně minimální. želva sama leze dále od zdroje tepla a zahrabává si alespoň hlavu. Do úkrytu nechodí, ale samozřejmě ho v teráriu má. Pravdou je, že spodní část krunýře je měkčí, ale není úplně měkká. Horní část je tvrdá. To jsem ale možná mylně přikládal tomu, že je to ještě prcek a že spodek nebude mít tvrdý jako kámen. Pravou však je, že jsem laik. Takže dám na vás a navštívím veterináře

Děkuji Vám

Fanda

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » stř 25. úno 2015 20:58:16

Ono je otázka zda opravdu je to odchov, ale to teď není důležité. Dnes mají všechny želvy napříč druhy líhnuté o letních prázdninách již karapax hodně tvrdý a měl by na spodní straně mírně pružit "tenisový míček" nikoliv být měkký :!: Možná bych ve vašem případě snížil celkovou teplotu o cca 2 - 4 °C a uvidíte co bude. Ale želva která pochoduje a nechce jíst je vždy minimálně hodně podezřelá a je na místě ji pečlivě sledovat :shock: . Zde najdete tvrdost krunýře: http://euzelva.cz/tvrdost-krunyre-zelvy

FandaB
Nováček

Příspěvek od FandaB » stř 25. úno 2015 21:06:44

Teplotu snížím a veterináře také navštívím a budu sledovat. Snad to dobře dopadne.

Děkuji

Fanda

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » stř 25. úno 2015 21:08:56

FandaB píše:Teplotu snížím a veterináře také navštívím a budu sledovat. Snad to dobře dopadne.

Děkuji

Fanda
Držím palce

Hofi
Pokročilý

Příspěvek od Hofi » ned 01. bře 2015 13:42:55

Dobrý den
Zkuste se podívat na moji diskuzi ohledně želvy stepní kterou mám také. Podle rad pana Junka se má želvička snad z nejhoršího dostala. Teď v pohodě žere je aktivní jen ten krunýř není stále tak tvrdý jak má být, ale už se to zlepšuje. Vím že každá želva je jedinec, ale třeba se tam něco dozvíte z naší diskuse, která mi pomohla želvičku zachránit a snad Vám to trochu pomůže.
Přeji pěkný zbytek víkendu.

FandaB
Nováček

Příspěvek od FandaB » ned 01. bře 2015 17:58:18

Děkuji za zprávu,
já jsem samozřejmě také pročítal fórum. Problém je v tom, že jsem neměl zkušenost s takovým prckem, takže popíšu celý problém. Želva byla velice pasivní již u chovatele, tvrdil mi, že je želva po jídle a že je unavená. Bohužel želva nebyla aktivní prakticky vůbec. Pro srovnání mám teď ještě jednoho takového prcka a ten lítá a jí jako otesánek. Takové chování znám od želv, které jsem choval před lety. Řekl bych tedy, že jsem díky své nezkušenosti zakoupil želvu, která již byla ve špatném zdravotním stavu, ale to už asi nemá cenu rozebírat. Každopádně jsem na základě rad upravil terárium a teploty a opatřil jsem si reptile UVB 200 13W.

Hofi
Pokročilý

Příspěvek od Hofi » ned 22. bře 2015 16:47:23

Dobrý den
Tak mám smutnou zprávu. Má želvička Agáta uhynula. Od 9.3.- 13.3. jsem byl pracovně mimo domov a když jsem se vrátil tak se mi želvička zdála nějaká divná, ale ještě 14.3 k večeru vylezla z domku něco sezobla a opět zalezla do domku a pak už nevylézala tak jsem jí vždy večer kontroloval a po sáhnutí zadních nožek je vždy zatáhla. A toho 18.3. už nereagovala tak jsem zajel k veterináři a ten konstatoval úhyn. Už jsem si myslel, že je vše v pohodě a nakonec to dopadlo tak jak dopadlo. Je mi z toho smutno byl to dárek k narozeninám(50) od syna a jeho přítelkyně. Ale tím to nekončí objednám si od pana Junka novou želvičku a začnu znovu s chovem.
Přeji Vám mnoho zdaru s vaší želvičkou.

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » ned 22. bře 2015 16:59:54

Smutná zpráva :oops: Ale bohužel chov želv má i tyto stinné stránky. Želva podle popisu co jste psal nevypadala moc dobře, ale chválím, že to nevzdáte, a to neříkám v žádném případě pouze pro to, že ji chcete ode mě. Každému chovateli držím palce ;)

Odpovědět