Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Prekrmovanie?

Jíme a krmíme a to hlavně zdravě
Odpovědět
kubo pb
Pokročilý

Prekrmovanie?

Příspěvek od kubo pb » ned 22. úno 2015 11:30:24

Zdravím, naša t. marginata (bude jej 5r) má dlžku 12,7cm a šírku 9cm, váži 387g, mám pocit, že korytnačka strašne veľa žerie, v strave má cca. 70% čínskej kapusty, 20% šalát, 10% mrkva, občas nejakú pochúťku (max. 1x /týždeň). Viem, že šalát nie je najlepšia voľba, ale čínska kapusta jej moc nechutí, preto sa jej to snažím trošku vždy spestriť a nedávam jej 100% kapusty. Podľa článku (http://euzelva.cz/vyvoj-zelvy---rust-a-vek) by mala vážiť 350g v lete keď bude mať 5 rokov a teraz ešte ani zima nekončí a už má 380g, čo potom v lete? Mám pocit že ju prekrmujem, ale keď ona má stále chuť na jedlo. Určite je to aj tým, že kedže nezimuje tak je aktívna a žerie, preto má toľko nadbehnuté oproti zimujúcim, ako mám teda postupovať? Nechcem aby rýchlo narástla, lebo bývam na byte a výbeh si môžem dovoliť len v lete cez výkendy, ináč cez leto býva na balkóne. Áno t. marginata je z európskych korytnačiek najväčšia, ale to som nevedel keď som ju kupoval, je mi jej teraz ľuto predať keď som si k nej už vytvoril vzťah. Tento rok už budeme na 100% zimovať....ďakujem za vaše rady.

Mirek
Víc než Želva

Re: Prekrmovanie?

Příspěvek od Mirek » ned 22. úno 2015 12:12:20

Ty hmotnosti v odkaze rozhodně neznamenají hmotnost zvířete u daného věku. Na želvy nelze aplikovat naprosto žádnou tabulku, protože každá želva je unikátní, a to co platí pro jednu želvu, nemusí automaticky platit pro druhou... Totéž je to s hmotností, kdy rozdíl u dvou stejně starých želv může být dost markantní. Viz zde.
Takže pokud je Vaše želva zdravá, je to jen dobře a v jídel ji neomezujte, jen bych z jídelníčku vyředil salát a nahradil ho něčím vhodnějším - polníček, rukola, čekanka.

kubo pb
Pokročilý

Příspěvek od kubo pb » pon 23. úno 2015 11:01:12

Ďakujem, ešte sa spýtam aký máte názor na nemeckého chovateľa dr. Hartmut Wilke? Počuli ste už o ňom? Zaoberá sa chovom niekoľko rokov, on dáva svojím korytnačkám stravu postavenú hlavne na sene. Známe sú jeho knihy Vaše želva, Suchozemské želvy...Já sa ale riadim poďľa pána Miloša.

Mirek
Víc než Želva

Příspěvek od Mirek » pon 23. úno 2015 17:48:04

Výše zmíněného chovatele neznám a hodně to záleží na druhu želvy. Marginata je evropský druh, tudíž v přírodě se jí dostává zelené krmení, pokud ale vezmete třeba G. pardalis ze suchých tropů, tak ty třeba nemají možnost jíst každý den a zelené krmení je pro ně v jejich domovině ne příliš často vídané, takže tam větší podíl sena ve stravě neškodí. Obvykle ho ovšem v domácích chovech začínají jíst až po několikadenní hladovce...

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » pon 23. úno 2015 22:35:35

Na seně klidně chov můžete postavit, ale ani v přírodě ho nejedí celoročně a jakmile tam dáte něco jiné "suchý chleba" půjde stranou :D
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

kubo pb
Pokročilý

Příspěvek od kubo pb » úte 24. úno 2015 13:35:47

Myslíte si, že je nejaká šanca korytnačku predať? Aj keď sa mi to ťažko hovorí. Trápi ma, že keď som ju kupoval, nevedel som, že bude mať v dospelosti cez 30cm, bývam totiž na byte a výbeh si môžem dovoliť iba cez výkendy v lete. Má už 5 rokov a asi kvôli začiatočnému rachitickému pancieru ju nepredám...samozrejme chov som radikálne zlepšil ale ten pancier už má zrejme trvalé následky...

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » úte 24. úno 2015 19:09:04

Na to Vám nedokáži říci :oops:

kubo pb
Pokročilý

Příspěvek od kubo pb » úte 24. úno 2015 19:37:13

Vedeli by ste mi povedať cca. v akom dosiahne najväčšiu veľkosť? Viem, že je to indiviuálne a záleží na mnohých faktoroch (zimovanie, strava...) ale dalo by sa hodiť nejaké číslo? Ďakujem vám pekne za ochotu.

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » úte 24. úno 2015 20:26:03

Většinou do 15 let, ale hodně odhadem, jak jste psal záleží na.......

kubo pb
Pokročilý

Příspěvek od kubo pb » stř 25. úno 2015 12:01:37

Tak to aby som začal šetriť na dom :D , ďakujem.

Odpovědět