Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Geochelone pardalis - stále spí

Ta želva je nějaká divná
Odpovědět
Luke
Nováček

Geochelone pardalis - stále spí

Příspěvek od Luke » pon 09. úno 2015 19:13:39

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat ohledně spaní želv. Máme 1 rok a 3 měsíce starou želvičku "pardálí" a většinu dne a celou noc prospí. Vím, že tato želvička nezimuje, tak se mi zdá až moc toho spánku. Občas vyleze a jde se najíst nebo napít. Žere hezky, ale je pořád v rohu terária a tam spí. :/ Když jí vzbudíme, tak si třeba 30 minut až hodinu poleze a zase jde do rohu terária spát. Nevíte co by to mohlo být?

Děkuji moc za rady

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Geochelone pardalis - stále spí

Příspěvek od euzelva » stř 11. úno 2015 0:50:01

Když pominu, že je želva nemocná je nejpravděpodobnější příčinou potřeba odpočinku a to i teplotní. I tento druh má během roku období stagnace. Doporučuji snížit teplotu a nebudit. Otázkou zůstává jak jste to měli nastavené a v určitém případě může jít i o potřebu zvýšení teplot! Vše záleží na historii chovu ;)
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Luke
Nováček

Příspěvek od Luke » čtv 12. úno 2015 13:18:21

Děkuji za Vaší odpověď.

Doufám, že je to spíše ta stagnace. Želvičku máme teprve měsíc, takže se zkusím v neděli na teraburze v HK zeptat pana chovatele v jakém teplotním prostředí jí choval. Teplotu má pod žárovkou kolem 40°C, na druhé straně terária má kolem 28°C a na noc teplota padá kolem 20°C. Tak myslím, že takhle by to mohlo být v pořádku, jinak každý večer poctivě rosíme. Co jsem tak vypozoroval, je aktivní tak 5 - 6 hodin denně. Jinak v noci a i přes den je zalezlá v rohu, tam má vyhrabanou díru do podkladu a spí. Jinak žere a pije hezky s tím problém vůbec není.

V neděli jí ještě budu pořizovat do terárka zářivku, aby měla lepší denní osvětlení. A zkusím sehnat lepší květináč pro UVB světlo + úkryt ještě nemáme. Posílám v příloze foto, jak to přesně vypadá.
Přílohy
IMG_20150212_115442.jpg

Mirek
Víc než Želva

Příspěvek od Mirek » čtv 12. úno 2015 18:16:31

Želvy reagují (mimo teploty) i na jiné faktory, jako počasí venku (změny tlaku), ale i míra denního osvětlení. Pokud nemáte denní nainstalováno, je možné, že to má vliv.

Luke
Nováček

Příspěvek od Luke » stř 18. úno 2015 16:06:01

Tak jsem denní osvětlení na teraburze nesehnal, respektive neměli takové, jaké bych si představoval. Co si myslíte o pásu led diod? Kdybych ho natáhl po vrchním skle? Nějaké zkušenosti s tím?

Jinak pozoruji změny, že na noc více rosím a želvička je pak přes den čilejší ... nasypal jsem jí do terárka více lignocelu, tak má vyšší poklad a dal jsem jí ho tam vlhký a želvička byla aktivní celý den + dnes jsem jí zkusil porosit terárium i přes den, kde se mi lehce začíná mlžit, ale želvička mi přijde čilejší a vitálnější. Mám z toho dobrý pocit, že přestává spát a leze po celém terárku.

Myslíte, že takto je to správná cesta?

Děkuji za vaše postřehy a doplnění informací.

Mirek
Víc než Želva

Příspěvek od Mirek » stř 18. úno 2015 19:37:31

Ledky mají ještě kus cesty pro uplatnění v teraristice, více si o tom můžete přečíst zde.

Co se týče vhodného osvětlení, tak zde, nebo kupte jakékoliv zářivkové těleso a kupte k němu vhodnou zářivku, mají to v každém hobby marketu.

Vlhčit ano, ale nic se nesmí přehánět, takže udržujte substrát mírně vlhký a rosením na noc zvýšíte vlhkost...

Odpovědět