Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Čipování
Čipování
Rozhodl jsem se nechat moje želvy načipovat.Né,že bych se bez toho neobešel,nebo je nerozpoznal,ale na úřadě do čipování dost tlačí a neustálé fotodoplňování je ještě horší.Vím za kým jít,kdo mi je načipuje,ale postrádám více info o možnostech čipování.Na netu toho taky moc není.Do budoucna bych je rád čipoval sám,ale nevím kde sehnat čipy,jehly,ctečkya vše co k tomu patří. Neporadíte?
Re: Čipování
Mirku bacha,na RL je uvedena povinnost kdy a jak aktualizovat foto a je tam i ze pri velikosti vice jak 14cm,musi byt exemplar oznacen cipem.....zrovna to budu ted resit,nejak jsem to propasla:-(,stejne tak jak dobu aktualizace ...hernajs:_(. Doufam,ze bude p.urednice schovivava:-)...vcera jsem si tudiz dovezla cipy a pockame co prijde...
Jinak thh mam cipovane uz od miminek a pro me to jsou jen sama pozitiva. A samotneho cipovani se nebojim,vzhledem k mikrocipum to pro zelvy neni tak drasticke....
Jinak thh mam cipovane uz od miminek a pro me to jsou jen sama pozitiva. A samotneho cipovani se nebojim,vzhledem k mikrocipum to pro zelvy neni tak drasticke....
Já to v RL nemám a ani mě nikdo k čipovaní želv, co je nemám očipované nenutí, takže opět záleží na úhlu pohledu toho či onoho úředníka. Na jedné straně je zbožné přání úředníka a na druhé povinnost, která musí být buď stanovena zákonem, vyhláškou....a to zatím není . Na druhou stranu, kdo si chce naštvat úředníka , asi málokdo
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
Tomu rozumím,ale ty co máte,tak to je určitě zjednodušení,ne? Počítám,že máte čipované všechny chovné kusy a nemusíte řešit foto.
Hm...jakto,ze to tam nemate a ja jo:-(...myslim,ze pokud to tam mam,urednice na kraji se toho chytne. Pritom mam vydane RL v Hradci...chjo
Mohu se zeptat, je naprosto jedno kdy želvy budu čipovat nebo je z hlediska zimování určité období, kdy tak učinit? Jestli před zimováním, po něm nebo teď během léta?
a ještě jedna maličkost...sama očipovat nezvládnu, takže dokáže to každý veterinář nebo je nutné se na to pozeptat a mají čipy běžně u sebe nebo je nutné je dodat veterináři?
A ještě se pozeptám...jak následně upravujete papíry? pošlu originál Cites na úřad a od veterináře dostanu nějaké osvědčení čím kterou želvu očipoval? Nebo jak to pak vlastně funguje?
Díky za info
a ještě jedna maličkost...sama očipovat nezvládnu, takže dokáže to každý veterinář nebo je nutné se na to pozeptat a mají čipy běžně u sebe nebo je nutné je dodat veterináři?
A ještě se pozeptám...jak následně upravujete papíry? pošlu originál Cites na úřad a od veterináře dostanu nějaké osvědčení čím kterou želvu očipoval? Nebo jak to pak vlastně funguje?
Díky za info
Čipovat nejlépe do konce letních prázdnin a každý vet. to 100% neumí. Ono píchnout čip je hračka, ale záleží kam a v tom je největší problém Druhá otázka je horší, všude to chodí jinak a proto musíte postupovat po dohodě s "Vašim" úředníkem. Určitě žádost o zapsání čipu do CITES a u vet. uvidíte.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/