Dobrý den,
mám želvu stepní 17-18cm dlouhou 15 letou. Doteď měla přístup na zahradu a jinak žila v nevyhovujících podmínkách v kleci na pilinach o rozměrech asi 85x40cm samozřejmě se světlem a výhřevem.
Nyní se situace změnila a možnost zahrady již není, pouze procházky po podlaze, případně park v létě. Proto jsem ji vytvořil terárium. Rozměry jsou však pouze 120x50x60cm, snažil jsem se hrát si s elevací a maximalizovat povrch, substrát je hluboký 12-25/30cm je to směs speciální hlíny do suchých terárií s trochou písku do terária, rostliny má netoxické, sterilizované kameny, isopody a chvostkovce se spadaným listím a pár kořeny nebránícím prostoru.
Želva byla do té doby již trochu apatická nyní však (kromě zvýšeného odpočinku přes zimu) je čilejší v novém teráriu. Krunýř, příjem potravy apod. Vypadá v pořádku.
Je nutno se želvy bohužel vzdát v její prospěch nebo je tento způsob chovu dostatečný na několik let než bude mít možnost venkovního výběhu? Na zahraniční diskusi mi bylo doporučeno trojnásobně zvětšení (není úplně reálné) nebo předání chovateli s touto možností.
Děkuji za radu
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Želva stepní rozměry
Re: Želva stepní rozměry
Ještě přikládám foto výběhu
Poznámka: UVB světlo do pár dní dorazí, zvažují zda je asi 2 hodinový transport na zahradu na půl roku a zase zpátky na zimu do terária vhodný, do pár let bude snad mit možnost venkovního výběhu, teď možno pouštět na podlaze případně park na jaře
Želva bude žít v prostorách jaké ji vy vytvoříte
Pokud ji zajistíte vhodné podmínky pro chov, tak v tomto může být, neříkám, že je to absolutně ideální, ale určitě snesitelné. A to jak pro želvu, tak i pro vás 
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
Děkuji. Veškeré ostatní podmínky jako strava, světlo, substrát, teplotní zóny a vlhkost se mi podařilo splnit dle mě velmi dobře. Právě se chystám ji dodělat ještě v šupliku postele 1,2x0,9m "sportoviště", kde bude jen pár předmětů, domek voda a světlo (plus hlína) na tak 4 hodinky denně ať se aspoň trochu proběhne.
Stačí ji pořádně jednou za týden vykoupat a nemusí tam mít misku s vodou.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/