na jar som od Vás kúpila 3 Marginaty (3 bratia, cca 11 / 12 roční). Chcela by som sa opýtať zopár otázok Vás /ostatných diskutujúcich predtým, než pôjdu u mňa prvýkrát zimovať...Brala som ich od Vás s tým, že sú zimované, tak spolieham, že vedia, čo robiť
Naša situácia: Od jari sú vonku vo výbehu - všetky tri prosperujú, strava všetko možné zelené + granule, majú plytký bazénik (cca 10cm) kde sa kúpavali, nemali žiadne zdravotné problémy, len sme boli na úprave zobákov. Už cca mesiac poriadne nejedia ani nepijú, a sa ani veľmi nevyprázdňujú. Ak je zamračené, tak sú celý deň v búde a maximálne len prídu k dvierkam a kukajú von, no a keď svieti slnko, tak vylezú a slnia sa. Minulý týždeň jedna ešte spásala zelené vo výbehu.
Zimovať pôjdu do garáže keď teploty pôjdu k nule, mám pripravené plastové boxy s pieskom + keramzit, ako to tu máte popísané v jednom návode na stránke.
Mám, prosím, nasledovné otázky:
1) počasie sa má v nasledovných dňoch otepliť - až cca 20stupňov na pár dní, je potrebné korytnačkám dávať nejaké jedlo, alebo sa už nestihnú vyprádzniť keďže potom má byť deň/noc 10/6 stupňov?
2) keďže korytnačky už posledný mesiac veľmi nejedia, tak začali chudnúť - moja otázka je, s akou váhou mám porovnávať 10% úbytok hmotnosti pri zimovaní?
posielam ich váhy cca každý mesiac odkedy sú u nás (4-5-6-7-8-9-10)
Oogway - 1440 / 1532 / 1630 / 1700 / 1701 / 1695 / 1652 - od jari má plus 212g
Guido - 1040 / 1132 / 1170 / 1332 / 1344 / 1350 / 1250 - od jari má plus 210g
Luigi - 1280 / 1364 / 1400 / 1560 / 1592 / 1510 / 1452 - od jari má plus 172g
Od ktorej váhy mám sledovať úbytok počas zimovania, tých 10%? Resp. pri akej váhe ich prebudiť lebo úbytok je priveľký?
3) Keď má byť teraz pár dní teplota okolo 20 stupňov, mám ich napr. vykúpať aby sa vyprázdnili? Mne príde že oproti letu sa už poriadne aj mesiac nevyprázdňujú...a viem že troška jedli, takže podľa mňa nebudú úplne prázdne - alebo to nechať ešte na nich?
4) Vychádza mi, že u nás je počasie dosť teplé cca začiatkom marca, kedy počítam, že ich prenesiem naspäť do búdy a nechám to na ne - teraz podľa mňa majú len útlm, keď povedzme zaspia až o mesiac, zvládnu tak dlho nejesť pred zaspatím? Už je to cca mesiac čo nejedia/jedia minimum a počítam, že minimálne jeden ďalsí mesiac potrvá kým sa ochladí, aby zaspali...dokopy teda 5,5 mesiaca (2mesiace útlm, 3.5 mesiaca spánok)
Vopred ďakujem za rady, mali sme v nimi v lete veľkú zábavu celá rodina, a chceme aby ich zimovanie prebehlo č najlepšie.
Lenka