Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Želví podzim

Hibernace, délka zimování, jak ji připravit
Odpovědět
Lenochod
Pokročilý

Želví podzim

Příspěvek od Lenochod » pát 10. říj 2025 17:22:50

Mám dvě želvy žlutohnědé, tři roky staré - a pomalu se s ochlazením chystají na zimní spánek. Zatím ještě venku nemrzne, tak jsem je jen přesunula do přepravky na verandě, kde je tak o tři stupně víc než venku a mají tam normálně hlínu, mokré seno a rostliny - jako venku. Asi už se vyprázdnily a nebaští, ovšem stále ještě vylézají ven ze sena přes den (to bývá na verandě něco přes 15 stupňů) a zalézají na noc. Na seně podřimují, ani nemají nic vystrčeno z krunýře.
Raději bych jim dopřála poklidné usínání, do lednice je chci dát až ve chvíli, kdy budou na verandě hrozit mrazíky, ale nerada bych je příliš vyčerpala, když už nežerou. Mohou odhadem čtyři týdny takto fungovat bez větších potíží (tipuji, že v listopadu půjdou do lednice)?

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Želví podzim

Příspěvek od euzelva » sob 11. říj 2025 8:19:44

Zbytečné, měla jste je nechat až dokud to lze tam kde jsou navyklé, tedy ve "výběhu". Takto jste si vůbec nepomohla a navíc stres z nového prostředí :!: Mají se připravit na zazimování tam kde jsou zvyklé a je to normální, a nebo v cizím prostředí navíc ve stresu.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Lenochod
Pokročilý

Příspěvek od Lenochod » pon 13. říj 2025 16:52:32

Pokud se mi ve výběhu zahrabou na zimu, už je nenajdu. Jednou jsem to už takto zažila na jaře. Zjara to až tak nevadí, ale zimu by nejspíš nepřežily - nezahrabávají se prý tak hluboko jako jiné druhy želv v okolí (např. Hermanni), které dle chovatelů zimu venku k jejich překvapení zvládly. Až tak teplo není ani tady na jihu. Tak jsem jim ten výběh na verandě alespoň osázela tímtéž, co mají venku na louce i ve výběhu venkovním. Jedna už je na verandě zvyklá, na jaře se tam přes měsíc "probouzela". Jde spíš o to, že se vykoupaly, vyprázdnily (koupání byl jejich nápad, ne můj) a momentálně občas popolezou a většinu času parkují, v noci zahrabané do kompostu. Tak přemýšlím, zda jim bude svědčit ještě pár týdnů takto fungovat. Pampelišky a další plevel tam mají čerstvé, ale už nebaští ani jitrocel.

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » úte 14. říj 2025 12:51:50

Vaše rozhodnutí, zda jim to bude vyhovovat já určitě nevím, ale 100% méně než tam kde byli. Do chladu až úplně hibernují, loni až v prosinci u nás. Stačí si označit místo kde se zahrabou. Mrazy vydrží jak píší jiní, ale když bude 14 dní mínus 20 a více tak mají smůlu.

Lenochod
Pokročilý

Příspěvek od Lenochod » stř 15. říj 2025 16:54:25

Nejsem si jistá, jak moc jsem byla srozumitelná. Prostě ve venkovním výběhu už jsem je jednou na jaře nedokázala najít a vyhrabat, tak jsem je s ochlazením dala do malého verandového výběhu, kde je najdu a vyhrabu, jak se ochladí k nule (a přesunu do chladničky), abych neriskovala, že zůstanou venku zahrabané, až bude mrznout. Jen mě překvapuje, že nejedí a parkují, nevím, jak dlouho to mohou bez potíží takto dělat.

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » stř 15. říj 2025 18:59:22

Až do doby než usnou.

Odpovědět