Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Podivná snůška s fatálnímí následky

Pomáháme s inkubací a líhnutím želv
Odpovědět
Taiko
Nováček

Podivná snůška s fatálnímí následky

Příspěvek od Taiko » stř 06. srp 2025 10:31:38

Dobrý den,
rád bych se s Vámi podělil o náš letošní – bohužel nepříjemný – zážitek z líhnutí želv zelenavých, u kterých se o inkubaci snažíme už čtvrtým rokem. První tři roky šlo všechno hladce: po každé snůšce jsme vejce dali do inkubátoru a zcela bez problémů jsme se dočkali vylíhnutých mláďat. Letos ale bylo všechno jinak.
Na jaře jsme měli podivný začátek sezóny. Jedna z našich samic měla podezřelý krunýř – vypadalo to na plíseň. Možná se to nakonec nepotvrdilo, nebo se podařilo problém zastavit v začátku. Tato samice ale během přechodu ze zimování strávila asi měsíc v teráriu, a právě tam „ztratila“ snůšku. Vejce měla zvláštní, hrbolkovitou skořápku.
Druhá samice snesla osm vajec venku ve výběhu, což mě překvapilo, protože doteď měla všechny snůšky o třech vejcích. Jedno bylo rovnou prasklé, zbylých sedm jsem přenesl do inkubátoru. U několika jsem si všiml drobných prasklinek. Pět vajec jsem nakonec kvůli špatnému vývoji nebo prasklinám vyřadil. Zůstala dvě, která se vyvíjela normálně.
První želvička se vylíhla ve chvíli, kdy jsme byli dva dny mimo domov. Našel jsem ji zahrabanou ve vermikulitu, ale bohužel měla z břicha vyčnívající „něco“ (pravděpodobně zbytek po žloutkovém vaku) a navíc se pomaleji „rovnala“. Želvička nepřežila.
Druhá želvička se klubala velmi pomalu – začalo to malou dírkou, pak větší, až vykoukla hlavička, ale dál se nic moc nedělo. Čtvrtý den už jsem znervózněl. Při kontrole jsem zjistil, že celý žloutkový vak (nebo velká část) je stále mimo tělo a přilnutý ke skořápce, na místě přilnutí červený. V tu chvíli jsem měl reagovat lépe. Místo toho jsem želvičce pomohl jen s mírným rozšířením otvoru a dál čekal. Domnívám se, že jakmile se doklubala, tak si vak poškodila pohybem ve vermikulitu, ve kterém byly kusy skořápky – a dopadla stejně jako ta první.

Zpětně si kladu otázky, co jsem udělal špatně:
• Inkubátor byl stejný jako v předchozích letech, kdy vše fungovalo.
• Letos jsem ale nehlídal vlhkost – vlhkoměr se porouchal a já si nový nekoupil.
• Teplotu sice měřil, protože teploměr termostatu očividně blbne, na termostatu jsem musel nastavit teplotu 33°C, abych měl u vajec teplotu 29-31°C
• Želvu jsem ponechal ve vermikulitu i s neodsátým žloutkovým vakem, místo abych zasáhl – třeba odstraněním skořápky, zvlhčením, položením na vlhkou textilii, kde by se nehýbala a nedošlo by k poranění.

Teprve dodatečně jsem si dohledal v zahraničních zdrojích, že podobné komplikace se žloutkovým vakem nejsou výjimečné a že je šance mládě zachránit, pokud se zasáhne včas. Bohužel jsem to zjistil pozdě – navíc v době, kdy jsem řešil náročnou pracovní i rodinnou situaci.

Otázky na zkušenější chovatele:
• Myslíte, že hlavní chyba byla v nehlídání vlhkosti?
• Mohla být příčina už v samotné kvalitě snůšky (špatná skořápka, praskliny)?
• Je možné, že želvám něco chybí ve výživě nebo v podmínkách? Strava, vápník i občasné vitamíny zůstávají každoročně stejné.
• Mohl jsem včasným zásahem druhé želvičce pomoct přežít?
Rád bych se z toho poučil – a budu vděčný za jakoukoli radu nebo zkušenost. Do budoucna určitě pořídím nový vlhkoměr.

Děkuji,
Roman
Přílohy
44f77807-60f2-40ce-8e36-0fcc88c3bc55.jpg

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Podivná snůška s fatálnímí následky

Příspěvek od euzelva » čtv 07. srp 2025 13:25:54

Otázky na zkušenější chovatele:
• Myslíte, že hlavní chyba byla v nehlídání vlhkosti? ne, to by nedošlo k vylíhnutí vůbec
• Mohla být příčina už v samotné kvalitě snůšky (špatná skořápka, praskliny)? Ano
• Je možné, že želvám něco chybí ve výživě nebo v podmínkách? Strava, vápník i občasné vitamíny zůstávají každoročně stejné. Pokud snesla vajíčka která nebyla dostatečně tvrdá pak ano
• Mohl jsem včasným zásahem druhé želvičce pomoct přežít? Asi ne, přirozeně se vak zatáhne do těla želvy a pokud se tak nestane, je očividně někde chyba.
Prostě špatný rok!
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Odpovědět