Dobrý den,
mám doma samici želvy zelenavé, která s příchodem jara úplně změnila chování. Po celou zimu trávila většinu času spánkem a vylézala z domečku pouze na jídlo (nezimujeme). S příchodem jara přestala úplně jíst, běhá jak splašená, vůbec nechce být v teráriu a spát jí přinutí až zhasnutí světel. Brala bych to jako klasické jarní chování, jenže nám zároveň začala sípat/pískat a vylučuje žlutou moč podivné konzistence. Též vytlačuje jakýsi válcovitý tělní útvar z ocásku a poté ho opět zatahuje zpět.
Vzala jsem ji k veterináři a z rentgenu se zjistilo, že v sobě zadržela jedno vajíčko, kvůli čemuž má také měkčí plastron (dávala vápník vajíčku). Želvička tedy dostala injekci podporující snášku a ještě večer dostala vajíčko ven. Bylo nám řečeno, že jí máme každý den koupat 30 minut v odvaru ze zeleného čaje a také jí kompletně vyměnit substrát. V teráriu máme terarijní substrát (lignocel s pískem), který pro ní prý vůbec není vhodný, a máme ji dát na hlínu s pískem (1:1).
Po vykladení se však vůbec nic nezměnilo. Při koupání "bojuje o život", snaží se utéct a nepřetržitě píská, takže se mi to nejeví jako vhodné řešení. Změna substrátu mi přijde jako hloupost, jelikož se mi velice osvědčil. Čistá hlína s pískem se neprodává, zvenku ji vzít nemůžu a rašelina, kterou jsem dřív zkoušela, po porosení zplesnivěla do pár dnů.
Za týden máme přijít na kontrolu, a jestli do té doby nezačne jíst, dostane od veterinářky živiny v injekcích. Jelikož tedy stále úplně nevím, co s želvičkou je, píši sem. Předem děkuji za jakoukoliv radu.
Moč, kterou jsem setřela z terária
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Změna chování a jiné problémy
Re: Změna chování a jiné problémy
Je to naprosto normální chování samice před snášením. Měkčí plastron z důvodu snášení je nesmysl, pokud ho nemá již tak málo. K tomu je důležité i vhodně nastavené UVB osvětlení. Substrát je ok, chovám na něm přes 25 let a naprosto v pohodě Kdyby jste nepsala, že je to samice věřil bych na samce naprosto příznačné jarní chování, ale....
Pokud je želva aktivní neřešil bych ani veterináře ani jídlo. Prostě ji ho nabídněte a hotovo.
Pokud je želva aktivní neřešil bych ani veterináře ani jídlo. Prostě ji ho nabídněte a hotovo.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
Tak to se mi trochu ulevilo. A ta nažloutlá moč k tomu patří také? Před minulým snášením jsem to u ní neviděla. Napadlo mě, jestli to třeba není důsledek nedostatku vody nebo změny krmení z čekanky a zelí na pampelišky s jetelem.
Může být, ale želvy mají močové uráty a jelikož je vývod obojího z kloaky může se klidně u výstupu od něčeho ušpinit. Navíc nikde není určeno, že to musí být ta a ta barva.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/