Zdravím,
chovám dvě marginaty NZ 8/2018. Velikost krunýře 14 a 13 cm, váha 380 a 350g. Od druhého roku života je od listopadu do března nechávám zimovat. Doposud byly chovány pouze v teráriu, občas jsem je v létě dal do ohrádky na zahradu. Letos mám v plánu postavit jim venkovní výběh o rozloze cca 8m2 s pískem. Do výběhu bych chtěl umístit také plastový bazének 250l a do něj dát vodní želvy nádherné. Chtěl jsem se zeptat, zda mohou tyto rozdílné želvy spolu existovat a potom, pokud by se stalo, že se suchozemská želva dostane do vody, neutopí se? Děkuji za odpovědi.
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Společný chov suchozemských a vodních želv
Re: Společný chov suchozemských a vodních želv
Nelze při chovu v zajetí bezpečně realizovat.
Dekuji za odpověď, ale nešlo by to blíže specifikovat?
Suchozemské želvy neumí (zpravidla) plavat, takže přístup k hlubokému jezírku není bezpečný (nelze se spoléhat na instinkt želvy, že tam nepoleze). Dalším problémem může být přímé napadání ze strany vodních želv (umí být docela agresivní). A nejpodstatnějším problémem může být vzájemná nákaza patogeny, které pro jeden druh nepředstavují významné riziko, ale u druhého mohou způsobit závažná onemocnění (platí i pro společný chov různých druhů suchozemských želv).
Dobrý den,
děkuji. Kdysi jsem choval želvu stepní a ta se dokázala udržet na hladině. Plula jako nafukovací hračka. Myslel jsem, že ostatní želvy to umí taky. Ale určitě nebudu riskovat, že se utopily nebo byly pokousány vodními.Tak mě napadlo, že bych tedy výběh rozdělil zídkou a želvy umístil odděleně, aby o sobě nevěděly.
děkuji. Kdysi jsem choval želvu stepní a ta se dokázala udržet na hladině. Plula jako nafukovací hračka. Myslel jsem, že ostatní želvy to umí taky. Ale určitě nebudu riskovat, že se utopily nebo byly pokousány vodními.Tak mě napadlo, že bych tedy výběh rozdělil zídkou a želvy umístil odděleně, aby o sobě nevěděly.
Jednoduše řečeno, společně by se neměli chovat nejen želvy, ale veškerá zvířata které takto v přírodě společně nežijí. Naprosto souhlasím s Mirkem.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/