Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Odlupující se krunýř
Odlupující se krunýř
Dobrý den,
Chtěl bych Vás poprosit o radu. Mám želvu zelenavou u které jsem si všiml odlupující se kuže na hlavě.
Při bližším pohledu jsem našel uvolnění malý prostřední plát na krunýři , který byl suchý a ostrý a škrabal kuži na hlavě. Plát jsem odstranil ošetřil roztkem peroxidu vodíku a pro jistotu natřel krunýr krémem Canesten.
Bohužel se začínají loupak také sousední pláty. Prošel jsem Vaše rady v lékárně o plísních ,ale nejsem si jistý zda to plíseň je.
Můžete prosím kouknout na přiložené foto a posoudit.
Želva je v domácím chovu ještě s jendnou želvou zelenavou cca 3 roky a ta problémy zatím nemá.
Děkuji
Chtěl bych Vás poprosit o radu. Mám želvu zelenavou u které jsem si všiml odlupující se kuže na hlavě.
Při bližším pohledu jsem našel uvolnění malý prostřední plát na krunýři , který byl suchý a ostrý a škrabal kuži na hlavě. Plát jsem odstranil ošetřil roztkem peroxidu vodíku a pro jistotu natřel krunýr krémem Canesten.
Bohužel se začínají loupak také sousední pláty. Prošel jsem Vaše rady v lékárně o plísních ,ale nejsem si jistý zda to plíseň je.
Můžete prosím kouknout na přiložené foto a posoudit.
Želva je v domácím chovu ještě s jendnou želvou zelenavou cca 3 roky a ta problémy zatím nemá.
Děkuji
Re: Odlupující se krunýř
Nejsem si jistý, zdali se jedná o plíseň nebo o poranění (želva mohla někam lézt a strnout si přerůstající část rohoviny v přední části - podobně, jako se to může stát u přerostlého nehtu). Každopádně se odhalil kostní podklad. Ta antimykotická mast by neměla nijak uškodit. Krunýř bych sledoval, mazal postižené místo tím Canestenem, případně se můžete v lékárně poptat na nějaký přípravek podporující keratinizaci a hojení, ale do jaké míry to bude mít efekt na krunýři, to nevím. Jinak samozřejmě pokud by se to zhoršovalo a odlupovaly se i další štítky, tak navštivte veterináře.
Děkuji za Vaši odpověď.
Mám také pokračovat s dezinfekcí peroxidem vodíku ,nebo jsem ještě koupil hypermangan.
Stačí jen dezinfikovat a ošetřovat canestenem pouze poraněné místo a blízké okolí ,nebo preventivně celý krunýř?
Děkuji
Mám také pokračovat s dezinfekcí peroxidem vodíku ,nebo jsem ještě koupil hypermangan.
Stačí jen dezinfikovat a ošetřovat canestenem pouze poraněné místo a blízké okolí ,nebo preventivně celý krunýř?
Děkuji
Dezinfekce peroxidem nebo silně ředěným hypermanganem (světle růžový roztok) je možná i nadále. Mast se nanáší jen na postižené místo a jeho nejbližší okolí (stejně, jako byste si nějakou mastí mazal defekt na kůži...).
Děkuji
Vypadá to na nějakou plíseň, nebo nedostatek něčeho v organismu. Štítky pevně drží na "skeletu" a pokud se začnou oddělovat není to dobré. Určitě bych tedy mazal například kanestenem. Předtím dezinfekce ok.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
Dobrý den,
Děkuji.
Děkuji.