Dobrý den,
už poměrně dlouho chováme želvy na hoblinách a poté, co jsem si prošla několik Vašich příspěvků, opravdu začínám uvažovat nad změnou. V teráriu používáme pouze hobliny už asi 3. - 4. rokem, proto se bojím, aby si naše želvičky na náhlou změnu zvykly.
Terárium je velké 80 x 40 x 40, máme v něm dvě želvy zelenavé... není příliš malé?
Zodpověděl byste mi prosím následující dotazy?
Ohledně rozmístění substrátů - kamínky tedy nedávat pod lampu? A velikost kamínků? Když želvy vypouštíme na zahradě, často spíš koukají po zemi a zkouší sníst kamínky, bojím se, aby jim to neublížilo.
Upřímně, lignocelu se trošku bojím, zvláště poté, co jsem si pročítala různé příspěvky na internetu.
Hobliny bych asi chtěla zachovat ve vlhčí části terária...
Pod lampou by bylo tedy vhodné jaký substrát?
Abych si to ujasnila: pod lampou vlhčit, dát například lignocel, poté hobliny a nakonec kamínky, kde by se umístila miska s vodou a miska na potravu?
Velice děkuji za odpověď!
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Změna terária
Re: Změna terária
Hobliny jsou tak dobré, když potřebujete, aby želva spala v hodně vlhkém prostředí (to můžou být třeba nevhodně chované - vyschlé želvy), jinak se ani trochu nepodobají přirozenému podloží.
Co se uspořádání, tak pod výhřevnou lampu přijde nějaký vlhký substrát, kameny do suché a studené části. Kameny musí být oblé, čili říční oblázky (kačírek), a pokud nechcete, aby je želva jedla, použijte větší velikost. Misky přijdou do suché části, čili na kameny.
Pokud nechcete používat lignocel, pak je dost jiných variant na substráty. Lze použít ku příkladu lesní hrabanku s pískem, obyčejnou hlínu (popř. s pískem), travní drny. Vyhnul bych se určitě rašelině, protože pochybuji, že by její kyselé pH mělo blahodárný vliv na krunýř želvy, neboť želvy jsou se substrátem v kontaktu neustále. U hlín počítejte s tím, že všechno v teráriu (včetně želvy a samotného terária) bude od bláta, a taky je potřeba dávat pozor při zalívání...
Co se uspořádání, tak pod výhřevnou lampu přijde nějaký vlhký substrát, kameny do suché a studené části. Kameny musí být oblé, čili říční oblázky (kačírek), a pokud nechcete, aby je želva jedla, použijte větší velikost. Misky přijdou do suché části, čili na kameny.
Pokud nechcete používat lignocel, pak je dost jiných variant na substráty. Lze použít ku příkladu lesní hrabanku s pískem, obyčejnou hlínu (popř. s pískem), travní drny. Vyhnul bych se určitě rašelině, protože pochybuji, že by její kyselé pH mělo blahodárný vliv na krunýř želvy, neboť želvy jsou se substrátem v kontaktu neustále. U hlín počítejte s tím, že všechno v teráriu (včetně želvy a samotného terária) bude od bláta, a taky je potřeba dávat pozor při zalívání...
Moc děkuji za odpověď!
Takže není problém změnit substrát po tak dlouhé době naráz? Nemám zatím nechat 1/2 hoblin, 1/2 kamínků a potom to zase změnit, aby to pro ně nebyl šok?
A ohledně umístění terária - myslím, že jsem někde četla, že by nemělo být u okna... pokud jej máme u okna, stačilo by dát do té části, která je orientovaná k oknu, nějakou tapetu?
Takže není problém změnit substrát po tak dlouhé době naráz? Nemám zatím nechat 1/2 hoblin, 1/2 kamínků a potom to zase změnit, aby to pro ně nebyl šok?
A ohledně umístění terária - myslím, že jsem někde četla, že by nemělo být u okna... pokud jej máme u okna, stačilo by dát do té části, která je orientovaná k oknu, nějakou tapetu?
Ohledně lesní hrabanky, můžu vzít z lesa hrabanku z dubového listí? Teď jsem někde četla, že je vhodná.
A ideální velikost terária pro dvě želvy byste viděl jakou?
Děkuji!
A ideální velikost terária pro dvě želvy byste viděl jakou?
Děkuji!
Změna to bude tak, či tak, ale nemyslím, že by s tím měl být nějaký problém.
Dubová hrabanka je vhodná. Terárium čím větší bude, tím je to lepší. Záleží pro jak velké želvy..
Dubová hrabanka je vhodná. Terárium čím větší bude, tím je to lepší. Záleží pro jak velké želvy..
Děkuji!