Dobrý den, přesto že želva umřela, prosím o radu.
Želva stepní, samec, dříve zcela zdráv, aktivní, čilý, 11 let.
Likalita u Brna, výběh od května do října v uzavřeném dvorku.
Letos to bylo první opravdové zimování, dřívě 2x kratší s řízeným uspáním a probuzením v domácích podmínkách.
želvu jsem nechala usnout ve venkovním výběhu (který obýval ještě s dvěma středomořskými samicemi), pak jsem jej přenesla do zimoviště.
Zimování probíhalo s kontrolami 2x týdně řekla bych ideálně, teploty se držely v předepsaném intervalu, želva vypadala zcela v pořádku.
13. března jsem želvu přesunula do venkovní ubikace a to proto, že vlivem vyšších venkovních teplot začala stoupat i teplota v zimovišti na 10 stupňů a želva se začínala více vrtět. Želvák býval poměrně dosti aktivní i při teplotách (13 stupňů), kdy ty ostatní už odpadly. V době přesunu bylo venku týchž 10 stupňů. Následovala po pár dnech chladnější epizoda, asi jako nyní, která ovšem vzhledem k lokalitě nebyla tak mrazivá, želváka jsem zabezpečila. Pak se začalo opět oteplpvat s teplotami v rozmezí 4-8 stupňů ráno, 12-16 odpoledne. Výběh není vystaven přímému slunci, je osluněn v tuto roční dobu tak ze čtvrtiny, která se během dne se sluncem pohybuje.
Želvu jsem každý den kontrolovala, vyrazil z ubikace jak to jen šlo. Většinou jsem jej zastihla ráno ještě spícího, odpoledne při příchodu již zase spícího. nicméně po výběhu se pohyboval, měnil pozice.
když jsem jej zastihla bdělého, všimla jsem si, že má jedno oko špatné, vypadalo jakoby byla oschlá rohovka. Něco podbného se mu projevilo i při dřívějším krátkém zimování, ale oko jsem mu prokápla umělými slzami a za pár dní problém zmizel.
totéž jsem udělala i nyní. želva působila rozespale, ale neviděla jsem jinak nic, co by mě znepokojilo.Za několik dní, když jsem jej zase měla možnost zastihnout, vypadal stále stejně rozespale, oko stejné, takže jsem jej znovu zakápla, a totéž 26. března, kdy jsem si ale pomyslela, že bych čekala možná již větší aktivitu. Nicméně želvák reagovala a nic znepokojivého jsem neviděla.
Následně jsem na skoro týden odjela.
když jsem vrátila 3. dubna, našla jsem laxní zcela vyčerpanou želvu, s okem naprosto špatným, zataženým, s druhým také s povytaženou mžurkou na níž byly jasně vidět žilky. Něco se moc pokazilo. Než jsem ale vůbec stačila vymyslet, co dělat, želva vzápětí zemřela.
Prosím o radu, co bylo špatně.
děkuji
Kateřina
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00