Dobrý den, chci se zeptat, zda-li je tu někdo, kdo si vyráběl terárium pro želvy uhlířské sám. Mám čtyřletou želvičku a přemýšlím o cca 2 x 1,5m teráriu. nemusí být obdélník, možno pětiúhelník, z osb desek spolu se sklem. Na internetu ale nemůžu najít inspiraci, natož postup. Jde mi o rady, klidně odkazy na terárka nebo i nabídky na výrobu .
Předem díky za info.
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Výroba terária - Uhlířka
Re: Výroba terária - Uhlířka
Nad výrobou terária z OSB jsem přemýšlel, nicméně mám želví stůl OSB a dospěl jsem k tomu, že to není v tomto případě vhodné. Terárko nebude světelné, což by v případě uhlířek nemusel být zase takový problém. Nicméně myslete na to, že uhlířka potřebuje vysokou vlhkost, a byť je to dřevo ošetřeno (a třeba ho i nalakujete), tak bude jeho životnost omezená. Další nepříjemnou věcí je obsah (a vzhledem k tomu, že jej zřetelně prokáží i orientační metody, tak se jedná o značný obsah) formaldehydu v OSB. V případě želvího stolu ošetřeného bezpečným lakem a vystlaného jezírkovou fólií (formaldehyd se tedy nedostane do substrátu) to takový problém být neumsí, ale v uzavřeném prostoru, kde želva tráví veškerý čas, je to diskutabilní. Za mě tedy OSB ne.
Nicméně pokud bych se měl vyjádřit ke konstrukci, na internetu je k nalezení dost OSB terárií, nabídky by se myslím našly taky. Není to tak obtížné, pokud sestavíte na papír přesný plánek. V hobby marketech Vám desky uřežou přímo na míru.
Nicméně pokud bych se měl vyjádřit ke konstrukci, na internetu je k nalezení dost OSB terárií, nabídky by se myslím našly taky. Není to tak obtížné, pokud sestavíte na papír přesný plánek. V hobby marketech Vám desky uřežou přímo na míru.
Výroba každého terária na míru vlastními silami je někdy pěkně zapeklitý oříšek
Od osvětlení, přes vytápění....a většinou se nevyhnete nějakému přehmatu a vše to pak stojí peníze navíc. Vytopit takovýto prostor, tak to není tak jednoduché jak to vypadá na první pohled. Nakonec zjistíte, že nejlevnější variantou by bylo zakoupit i něco hotového. Vyhnete se určitě vícenákladům. OSB desky za mě určitě ne, Mirek to popsal dostatečně.
Od osvětlení, přes vytápění....a většinou se nevyhnete nějakému přehmatu a vše to pak stojí peníze navíc. Vytopit takovýto prostor, tak to není tak jednoduché jak to vypadá na první pohled. Nakonec zjistíte, že nejlevnější variantou by bylo zakoupit i něco hotového. Vyhnete se určitě vícenákladům. OSB desky za mě určitě ne, Mirek to popsal dostatečně.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
dekuji za rady, jsem uplne nezkusena jak stavarka, tak teraristicka takze by mi opravdu nevadilo zaplatit si za terarko. mela jsem jedno domluvene, ale bohuzel to nevypada moc na realizaci (z osb desek) v blizke dobe a mne prijde, ze zelvak ted v tom metrovem terarku trpi. asi zkusim, nebo jestli nekdo zna nejakeho stavare terarek z prahy? ja si totiz neumim ani predstavit, jak tak velke terarium dostanu do bytu, kdyz dvere jsou napr. 80ky nebo 70ky..