Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Bílé skvrny
Bílé skvrny
Dobrý den,
jsme začínající chovatelé ale dnes jsem si všiml těchto bílých jakoby čár. Je to v pořádku nebo se jedná o nějakou druh plísně nebo nemoci krunýře?
Děkuji za odpověď
jsme začínající chovatelé ale dnes jsem si všiml těchto bílých jakoby čár. Je to v pořádku nebo se jedná o nějakou druh plísně nebo nemoci krunýře?
Děkuji za odpověď
Re: Bílé skvrny
Určitě to takhle není normální a podle fotek se zdá, že se odlupuje rohovinová vrstva krunýře (v takovém případě je tam při přejetí prstem prohlubeň) a vypadá to na plísňovou infekci (pro přesnější posouzení bych musel znát více chovnou minulost a želvu vidět osobně). Opatrně bych odloupl, co se z krunýře odloupnout dá (pokud nic odloupnout nejde, tak ponechte tak) a místa začal mazat antimykotiky - Canesten, Canespor, Clotrimazol, je možné a vhodné masti střídat.
V případě, že by se nemoc dále přes léčbu rozšiřovala, tak navštivte veterináře.
V případě, že by se nemoc dále přes léčbu rozšiřovala, tak navštivte veterináře.
Dobrý den,
děkuji za odpověď,chovné podmínky má: teplotu pod výhřevnou lampou +/- 37°C, ve studené části +/- 27. Má normálně vlhkou jednu stranu terária, je možné že by to měla moc vlhké? Normálně ji, leze, na noc se zahrabavá. Bohužel ji máme ze zverimexu a tam neměla ideální chovné podmínky, respektive žádné světlo atp.
Dají se tyto masti asi normálně koupit v lékárně že?
děkuji za odpověď,chovné podmínky má: teplotu pod výhřevnou lampou +/- 37°C, ve studené části +/- 27. Má normálně vlhkou jednu stranu terária, je možné že by to měla moc vlhké? Normálně ji, leze, na noc se zahrabavá. Bohužel ji máme ze zverimexu a tam neměla ideální chovné podmínky, respektive žádné světlo atp.
Dají se tyto masti asi normálně koupit v lékárně že?
A zapomněl jsem se zeptat, jak často to máme mazat?
Ještě asi jeden poznatek, podle dřívější fotky co jsme pořídili v den nákupu to vypadá že to želva má od začátku a úplně jsem zapomněl, že ta bílá skvrna co má na druhé fotce vlevo je barva- druhá želva která byla taky na prodej měla dvě. Takže i teoreticky by bylo možné, že to nahoře na krunýři je barva (ale umýt to nejde a ni se ji nic neloupe). Nicméně ty masti koupím, tím nic nezkazím asi a v neděli k nám má pan Junek dovézt terárium, tak ho poprosím jestli by na ní nehodil oko.
Problém nebude v chovu, ale v tom, že je ze zverimexu. Pokud máte tu možnost, určitě požádejte, ať se na ni pan Junek podívá. Antimykotika se dají koupit v lékarně bez lékařského předpisu, aplikovat nejlépe každý den. Více informací zde, bod 14.
Ještě mě napadla jedna věc, to zvrchu mi připomíná barvou to co má na tom levém boku, dneska jsem se o tom bavil s jednou kolegyní co má želvu cca 15 let a ještě byla verze, jestli to nebylo označení číslem, protože to malinko vypadá jako 8. Že by to byla bílá barva. Protože na první fotce co s ní máme už to měla, vypadá to jako kdyby to z přední strany. Ten bílý flek co má ze strany měla ještě jedna želva která tam s ní byla, ta měla ale dva ty fleky.
Na druhé fotce to sice tvarem osmičku připomínat může, nicméně na první vidím bílé skvrny na 2. 3. (což připomíná onu osmičku) i 4. vertebrálním štítku a také na pravé straně želvy. Samozřejmě i barva je možná, želvy se tímto způsobem značkují, nicméně z fotografie to nejsem schopen posoudit. To musíte vy (buď je odloupaná rohovinová část krunýře, v místech je tedy prohlubeň, nebo se do nerovností krunýře dostala barva a tam zatuhla - je tam tedy drobný "kopeček"), nebo vyčkejte do neděle, až se na to podívá pan Miloš osobně.
Fakt, že to měla želva již při koupi nám nepomůže, jelikož plísňové infekce se dlouho vlečou. Je-li to tedy plíseň, tak to má želva již nějakou dobu.
Fakt, že to měla želva již při koupi nám nepomůže, jelikož plísňové infekce se dlouho vlečou. Je-li to tedy plíseň, tak to má želva již nějakou dobu.
Mě právě ani přítelkyni nepřijde že by tam byla normálně prohrublen nebo boule. Asi radši počkám a požádám pana Miloše. Každopádně děkuji za radu.
Pokud se jedná o horní dva štítky a bílé orámování, je to, 100% pozůstatek po značení želvy (čísle na krunýři)
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
Oni to jsou právě 2,3 a malinký kousek 4.
To je právě ono, jak říkám 100% a nemá cenu o tom spekulovat Nemusíte mít tedy žádné obavy pokud se to týká tohotoLadislav píše:Oni to jsou právě 2,3 a malinký kousek 4.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
Tak to jste nás uklidnil, děkujeme