Dobrý den,
dnes jsem se rozhodl změřit teplotu uvnitř našeho terária a musím říct, že naměřené hodnoty se mi zdají oproti jiným poměrně vysoké - přímo pod světlem je 40° (používám výhřevnou žárovku Intense basking spot 75W), zhruba uprostřed terária jsem naměřil 31° a v nejchladnějším místě bylo 29°. Naše teplota doma se při těch vedrech pohybuje právě kolem 29°, to asi moc neovlivním. Ale přijde mi až moc vysoká teplota přímo pod světlem. Chtěl bych se proto zeptat, jestli je to podle Vás v pořádku nebo jestli bych neměl radši zvolit slabší žárovku. Ještě bych chtěl říct, že touhle žárovkou svítím celoročně, takže i kdybych ji nemusel vyměňovat teď, byla by potřeba ji měnit na chladnější měsíce, zejména na zimu?
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem Marek.
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Teplota v teráriu
Re: Teplota v teráriu
V těchto vedrech je nejlepší výhřevný zdroj vypnout úplně a nepoužívat. Máte hodně vysoké celkové teploty. Pro úpravu teplot jak popisujete je výměna žárovek různých W naprosto běžný prostředek jak během roku regulovat teploty nejen pod zdrojem, ale i v prostoru terária.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
Moc děkuji za radu. Ještě bych se rád zeptal na asi banální otázku, ale pokud bych v terárku svítil například jeden den do dvanácti, druhý den třeba jen do devíti do rána (záleží jak teplo by bylo venku), nenarušil bych tímto želvičce něco?
Přes noc nesvítit nikdy, podívejte se z okna jaké je počasí a podle toho můžete svítit. Denní světlo vždy, výhřevné se používá dle potřeby.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
Želvy jsou sice navyklé na určitý režim, ale na druhou stranu ve venkovním chovu nebo ve volné přírodě je počasí také nestálé a není vzácností, že se tamější podmínky otočí o 180° během několika hodin. K určitému narušení navyklého režimu jistě dojde, ale je to rozhodně lepší varianta, než želvu přehřívat.