Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Želva zelenavá plíseň
-
- Nováček
Želva zelenavá plíseň
Dobrý den , před Rokem jsem si pořídila želvu během 10 dní se u ní objevila plíseň na krunýře. Píseň jsem zaléčila a celé léto byla s druhou želvou ve výběhu. Nyní je v terariu a pozoruji loupání štítku.Když odloupnout štítek je pod tím suché místo bez porušení. Když měla plíseň byla vidět vlhká místa, nyní je nemá. Myslíte, že se u ní znovu objevila plíseň?
Re: Želva zelenavá plíseň
Z fotografií to není patrné, ale štítky by se v žádném případě odlupovat nesmí Buď je to opět spojeno s onemocněním krunýře, plíseň se nedá vyloučit a nebo je to spojeno s celkovým stavem želvy a výživou během roku.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
-
- Nováček
Prave jsem si ji vzala od chovatele už s plísní . Dostává to co druhá , hlavně zelené z venku , nyní mají rukolu, polnicek , čínské zelí a dávám skořápky a sepiovou kost . Zelvy obě krásne pribejvaj na váze . Jen u téhle nyní zase nastal problém s olupovanim . Tak nevím , zase karanténa a léčení .
-
- Nováček
Jinak uvb svetlo mají teď dva měsíce staré . Po roce jsem vyměnila a vyhrevnou tam mají také p
Štítky se odloupnou v okamžiku, kdy pod nimi zjednodušeně řečeno začne něco růst. Nejčastěji je to plíseň, ale může se samozřejmě jednat o celou řadu jiných patogenních organismů. Co se týče léčení plísně, je to běh na dlouhou trať a léčbu nelze považovat za ukončenou, pokud již vymizely viditelné příznaky.
-
- Nováček
Už jsem nasadila hypermangan a potíram. Zkusím odloupnout kousek a odnést vet na vyšetření oč se jedna . Jen doufám, ze druhá želva to nechytne . Nové terarko budu mít až za dva týdny tak je zase rozdělim. Myslíte pokud je to pliseň je to přenosné na lidi i ze studenokrevnych živočichů??
Nevím, jestli bude veterinář schopen určit ze štítku, o co se jedná. Ne, že by se to nedalo laboratorně udělat, nicméně z odloupnutého štítku se to prakticky nedělá.
Jestli je to přenosné na lidi záleží na příslušném kmenu, nicméně při dodržení hygieny se nemusíte obávat. Přenos na druhou želvu je pravděpodobný, zvlášť pokud se jedná o plísňové onemocnění.
Jestli je to přenosné na lidi záleží na příslušném kmenu, nicméně při dodržení hygieny se nemusíte obávat. Přenos na druhou želvu je pravděpodobný, zvlášť pokud se jedná o plísňové onemocnění.
-
- Nováček
Štítky jsem odnesla a dle vet se to zjistit dá , tak uvidíme ta 14 dni. Jen je zarážející ze pod štítky, které jsem odloupla je zdravá sucha tvrdá tkáň . Želva žere a přibíva také pěkne , ba naopak roste víc než ta druhá . Před rokem když měla plíseň tak to bylo bílé mazlave , štítky se ji porušili a až nyní se začínají loupat. Tak uvidíme , zda něco se zjisti z rozboru .
Těžko se něco zjistí, ale je to stejné jako kdyby Vám začaly opadávat nehty, nebo vlasy. Také by to nebylo v pořádku. Takže určitě je něco špatně, ale co, na to už musí přijít veterináři nebo vy, a pokusit se o léčbu.
-
- Nováček
Vím , snažím se to řešit , hold jsem kapka ba zelvu , kterou od příjezdu k nám pořad něco trápí .
-
- Nováček
Druhá želva má stejne podmínky a je v dobrém stavu a s touto se trápim už od začátku co jsme ji přivezli domu od chovatele . Nekdy lituji , ze jsem si ji nekoupila jinde .
To na to nemá vliv, je to záležitost jedince, ale to neznamená že druhá to nemůže dostat také.