Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Zelva prestava chodit spat do domecku.

To nejlepší pro naši želvu v domácím prostředí
Odpovědět
Matylda
Nováček

Zelva prestava chodit spat do domecku.

Příspěvek od Matylda » úte 22. pro 2015 1:35:54

Dobry den, pravdepodobne to nic nebude, Mam zelvu zelenavou zelenavou, stari 1 rok cca a posledni 1-2 tydny prestava na noc chodit spat do domku, proste usne uprostred teraria a tam spi celou noc.Pres den si obcas do domecku vleze, ale na noc tam prestava chodit. Je u nas cca pul roku, je mozne, ze uz si proste zvykla na prostredi a prestava se bat, a proto spi venku? Domek jsem vycistil a vymenil seno.
Přílohy
IMG_4056.JPG

Mirek
Víc než Želva

Re: Zelva prestava chodit spat do domecku.

Příspěvek od Mirek » úte 22. pro 2015 13:39:00

Vypadá, že usíná pod lampou. Přečtěte si tento článek a zkuste posoudit, jestli to není Váš případ.

Matylda
Nováček

Příspěvek od Matylda » úte 22. pro 2015 14:33:25

Dobry den, dekuji,

Zelva neni zas az tak lina, rekl bych, ze se chova standartne. Bricho, resp. spodni cast je pruzna, ale rekl bych, ze spise rovna nez vypoukla. Krunyr pruzi a tvrdne. Chut k jidlu docela ma. Barvu krunyre nedokazi posoudit (prikladam foto). Nicmene to usinani pod lampou tam je.

Upravim teploty a uvidim jak se to projevi.
IMG_4060.JPG
IMG_4061.JPG

Mirek
Víc než Želva

Příspěvek od Mirek » úte 22. pro 2015 20:54:41

Pokud je tedy vše v normálu, tak neřešit. Maximálně lehce poupravit teploty, jak píšete.

ipr
Matador

Příspěvek od ipr » stř 23. pro 2015 7:27:33

Jen malý postřeh podle fotky. Substrát by měl být dost vlhký, takže to seno na něm není dobře musí hned zvlhnout a plesnivět a řekl bych že v domečku je zcela zbytečné(a dle mých postřehů i v teráriu). No a suchý substrát je špatně, zvlášt když je to malá želva. A podle fotky se mi zdá že je substrátu malá vrstva, je lepší trochu vyšší tak alespon 5 cm.

Matylda
Nováček

Příspěvek od Matylda » stř 23. pro 2015 10:39:32

Ja jsem nekde cetl, ze je dobre mit polovinu substratu mokrou a polovinu suchou. Zelvu k tomu jeste 1-2x tydne koupeme. V tom sene se relativne rada zahrabavala, tak nevim. Zatim vyzkousim ty teploty a pak pridam substrat.

Dekuji vsem :)

ipr
Matador

Příspěvek od ipr » stř 23. pro 2015 15:42:28

Nechci radit, opravdu jen postřeh z fotky. když navlhčíte substrát, tak se vlhko samo roznáší po celé ploše substrátu terária, leda že by jste to měl oddělené sklem na suchou a mokrou část. Myslím že je jednoduší vyndat seno z terária, navlhčit víc substrát a mít ho silnější vrstvu. I v domečku. Je to jednoduší než hýbat s teplotama. Suchou část má želva na kamenech. A časem poznáte že správné vlhko má na zdraví a vzhled krunýře velký vliv a seno vám nežerou a vlastně je v tom vlhkém prostředí (a malém teráriu) k ničemu. A ještě maličkost. Já želvy v noci rosím jak jsou zalezlé v domku, rozstřikovačem od sava. Oči lesklé korálky, krunýře jak beton, zatím žádný zdravotní problém. Takže závěr u mě v teráriu: seno nepotřebné. Hezké vánoce

Matylda
Nováček

Příspěvek od Matylda » ned 27. pro 2015 20:01:49

Ok moc dekuji, dnes jsem zakoupil rozprasovadlo a vyzkousim a pridam substrat.

Jinak zajimava vec- prijdu do mistnosti kde je zelva(mezi kuchyni a obyvakem) a ona spi uprostred teraria, a kdyz rozsvitim, zelva se probudi a zajde do domu, tak nevim :D. Ja mam trosku pocit, jestli to neni jako se psem, ten taky usne kdekoli kdyz se citi bezpecne, ale nevim jestli tohle vubec u zelv funguje.

Dekuji

Matylda
Nováček

Příspěvek od Matylda » pon 18. led 2016 21:22:27

Aktualizace:
Zmenil jsem teploty, na 2-3 dny zacala chodit do domku pak zase ne. Ted za poslednich 5 dni spala 4x venku. Vcera se docela najedla a chodila po terarku. Zacina vstavat cim dal tim pozdeji, dnes treba az na 12. Zacal jsem ji obden koupat abych ji trochu probral, vymenil jsem substrat, ale prijde mi takova nejaka unavane. Nejvetsi starost mi zacinaji delat oci. Pripada mi, ze chodi a oci ma zavrene, jedno oko uz skoro neotevira, muze to byt treba zanet? Nebo je zelva unavena z teplot? Diky
Přílohy
image.jpeg
image.jpeg

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » pon 18. led 2016 21:54:50

Substrát máte zbytečně vlhký a měl by být na povrchu pouze mírně vlhký cca 50/50%. Záleží jaké v teráriu máte teploty, některé želvy v současné době potřebují přitopit v prostoru jiné ubrat, vše záleží na tom jak jste je chovali dodnes. Želva vypadá dobře, má přírůstky na krunýři a oči se na foto zdají v pořádku.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Odpovědět